Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

33. sezona cikla GM oder

V 33. sezoni koncertnega cikla GM oder (2023/24) bodo nastopili mladi glasbeniki in komorne skupine, ki jih je izbrala strokovna žirija v sestavi Gea Pantner Volfand, Veronika Brvar in Matjaž Drevenšek.


NOVEMBER 2023

Zala Vidic, violončelo, Anže Rupnik, klavir
Zala Vidic je po zaključenem študiju na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju nadaljevala magistrski študij na konservatoriju v Amsterdamu pri prof. Pietru Wispelweyju. Nastopila je kot solistka s Simfoniki RTV Slovenija, orkestrom Cantabile, Orkestrom KGBL, RTV Köln in Komornim orkestrom Mendelssohn. Osvojila je številne nagrade na domačih in mednarodnih tekmovanjih, leta 2016 pa je kot predstavnica Slovenije nastopila v finalu tekmovanja Mladi evrovizijski glasbeniki v Kölnu. Izvedla je koncerte v okviru GML, Imago Sloveniae in Mladi virtuozi ter sodelovala na festivalih v Amsterdamu, na Bledu in v Ljubljani. Anže Rupnik je študent magistrskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Tatjane Ognjanovič. Je večkratni nagrajenec državnih in mednarodnih tekmovanj, solistično in kot član Klavirskega tria Rupnik, v katerem že 13. leto igra s sestro Manco in bratom Nejcem. Za izvedbo 2. klavirskega koncerta Dmitrija Šostakoviča z Orkestrom Slovenske filharmonije je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

Ljubljana, Slovenska filharmonija, torek, 7. novembra 2023, ob 19.30
Celje, Glasbena šola Celje, sreda, 22. novembra 2023, ob 19.30

JANUAR 2024

Duo Accordipiano
Duo Accordipiano sestavljata sestri Julijana in Katarina Peroša, ki obiskujeta prvi letnik magistrskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Julijana študira koncertno harmoniko v razredu rednega prof. Boruta Zagoranskega, Katarina, pianistka, pa se izobražuje v razredu zaslužne prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Ob tem igrata v duu pod mentorstvom rednega profesorja Bojana Goriška. Na koncertu iz cikla Solo e da camera februarja 2023 sta krstno izvedli triptih Fusion city, Clarity, Homesickness italijanskega skladatelja Alessia Manege, že pred tem pa sta jima svoja dela posvetila skladelja Bojan Glavina (Štiri skladbe za harmoniko in klavir, 2011) in Igor Dekleva (Gibanja, 2017 in Con brio, 2018). Julijana in Katarina sta kot duo na mednarodnih tekmovanjih komornih skupin v Legnagu (2015), Pulju (2015, 2019, 2023), Naborietu (2019) in Palmanovi (2023) osvojili 2. nagrado, 3. mesto, 1. nagrado, 3. mesto ter štirikrat 1. nagrado, 1. mesto.

FEBRUAR 2024

Ljubljanski kvartet saksofonov
Ljubljanski kvartet saksofonov sestavlja mlajša generacija vrhunskih glasbenikov, ki so svojo skupno pot sklenili na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Člani kvarteta, Arijan Mačak, Boštjan Rojc, Tia Ivajnšič in Lan Meden, so večkratni prejemniki nagrad in priznanj, tako na državnih kot tudi na mednarodnih tekmovanjih, bodisi v vlogi solistov ali komornih glasbenikov. Ravno tako so pogosti izvajalci na priznanih umetniških festivalih (Festival Arsana, Festival Ljubljana, Solo e da Camera, cikli Glasbene mladine ljubljanske …). Svoje znanje redno izpopolnjujejo po vsej Evropi. Radovednost, natančnost in karizma so ključne karakterne lastnosti Ljubljanskega kvarteta saksofonov.

MAREC 2024

Godalni kvartet C’est La Vie
Godalni kvartet C’est La Vie so leta 2021 ustanovile študentke Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, violinistki Ana Ločniškar in Sara Mivšek, violistka Anastazija Krenn in violončelistka Kim Kozlevčar. Kvartet, ki deluje pod mentorstvom Nejca Mikoliča, je nastopil na samostojnih koncertih v Kroparskem glasbenem abonmaju ter Klošterskem glasbenem abonmaju na Ptuju ter na koncertih iz ciklov Mladi mladim Glasbene mladine ljubljanske in Solo e da camera Akademije za glasbo UL. Na zaključnem koncertu natečaja Glasba zaprtih ust so pod taktirko Sebastjana Vrhovnika nastopile s Komornim zborom Akademije za glasbo UL. Letos so na 52. državnem tekmovanju TEMSIG ob zlati plaketi prejele tudi nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Na 15. mednarodnem tekmovanju »Giovani Musicisti-Città di Treviso« pa so s prejetimi 100 točkami postale tudi absolutne zmagovalke tekmovanja. Kvartet se je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri Sretenu Krstiću, Denisu Shapavalovu, Volodji Balžalorskemu, Maji Rome, Emilu Samami Cantorju in Petri Kovačič.

APRIL 2024

Trio Plamen
Trio Plamen že tretje leto skupaj ustvarja pod mentorstvom prof. Mihe Haasa na Akademiji za glasbo. Članice tria so klarinetistka Špela Pokorn, violončelistka Barbara Nagode in pianistka Eva Založnik. Povezuje jih želja po skupnem glasbenem ustvarjanju in igrivosti, same pa se kljub raznovrstnosti značajev medsebojno dopolnjujejo. Leta 2021 so se udeležile mednarodnega tekmovanja v Zagrebu (Zagreb Music Competition) in osvojile 1. zlato nagrado. Leta 2022 so se prav tako udeležile Koroškega klavirskega tekmovanja in osvojile 1. zlato nagrado. Leta 2023 pa so na tekmovanju TEMSIG osvojile zlato priznanje, 3. nagrado. Prirejajo lastne koncerte in se udeležujejo različnih mojstrskih seminarjev.

MAJ 2024

Samo Novak, kitara
Kitarist Samo Novak je od leta 2021 študent v razredu prof. Tomaža Rajteriča na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Je zmagovalec mnogih mednarodnih tekmovanj, med drugim Mednarodnega kitarskega festivala Mottola, Zagrebškega kitarskega festivala, Mednarodnega glasbenega tekmovanja Kyoto ter Mednarodnega kitarskega tekmovanja v Črni gori. V duu s kitaristom Martinom Javornikom je na 52. državnem tekmovanju TEMSIG v najvišji kategoriji discipline kitarski duo prejel 1. nagrado ter posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Kot solist je sodeloval z orkestrom Amadeo ter komornim godalnim orkestrom Camerata Laibach. Med drugim je nastopil v ciklih Prisluhnimo in Prisluhnimo v operi Glasbene mladine ljubljanske. Redno se udeležuje seminarjev tako pri uspešnih domačih kitaristih kakor tudi pri svetovno priznanih pedagogih, kot so Zoran Dukić, Paolo Pegoraro, István Römer, Petrit Çeku, Nejc Kuhar, Timotej Kosovinc, Jure Cerkovnik in Mario Kurtjak.