Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Najstfest in Imagine

NAJSTFEST in IMAGINE

NAJSTFEST je namenjen posameznikom in skupinam, ki izvajajo katerokoli zvrst glasbe (jazz, klasična glasba, ljudska glasba, rock, rap, pop, kantavtorje …). K sodelovanju smo povabili posameznike v starosti 13 do 20 let in skupine do največ 6 glasbenikov ki v povprečju niso starejši od 20 let. S festivalom želimo ne glede na glasbeno zvrst pri mladih glasbenikih spodbuditi predvsem ustvarjalnost, avtorski pristop in izvirni koncept nastopa, namen festivala pa je tudi spoznavanje in razumevanje različnih glasbenih zvrsti in spodbujanje strpnosti s pomočjo glasbe.

Izbor nastopajočih je opravila strokovna žirija, ki je izbrala pet nastopajočih: Ditka Čepin in Ilj Pušnik,  Wild Crew,  The Perception,  Selfmade in Pleasure Project. Nastopajoči so morali na koncertu, 17. novembra v Celju, vso glasbo izvajati v živo. Žirijo je najbolj prepričala skupina Pleasure Project, ki si je z zmago na Najstfestu zagotovila sodelovanje na Imagine festivalu poleti 2013.

 Festival IMAGINE 2013

Vsak organizator glasbenega dogodka stremi k unikatnosti in svojo prireditev postavlja na posebno mesto ter poudarja njeno izjemnost in drugačnost od ostalih. Med številnimi glasbenimi festivali po svetu si najbrž tudi ob omembi festivala Imagine človek predstavlja še enega v nizu poletnih dogodkov, ki so namenjeni zabavi za mlade poslušalce, poplesavanju ob napevih najljubših skladb in poležavanju pred šotori na veliki jasi. A Imagine je res drugačen. Od drugih festivalov se razlikuje že po osnovni ideji – namenjen je izključno mladim izvajalcem, starim od 12 do 19 let, ki so šele na začetku svoje glasbene poti, a si zaradi svoje »drugačnosti« zaslužijo gostovanje na velikem odru.

Poleg starostne omejitve nastopajočih pa se od ostalih poletnih festivalov Imagine razlikuje tudi po vsebinah, ki jih v spremljevalnem programu ponudi mladim glasbenikom. Zavedajoč se pomembnosti poznavanja ozadja glasbene industrije, pripravijo organizatorji več delavnic, na katerih izkušeni poznavalci »zakulisja« zasipavajo mlade ustvarjalce z nasveti, ki jim na začetku njihove kariere lahko še kako pridejo prav.

Vsako leto festival pripravi Mednarodna zveza glasbenih mladin (Jeunesses Musicales International), največja nevladna organizacija na svetu, ki skrbi za mladinsko glasbeno ustvarjanje. Letos ga je pripravila v soorganizaciji z Glasbeno mladino Norveške (Musikk og Ungdom, UKM Norway), nanj pa je povabila zmagovalne skupine nacionalnih festivalov Imagine. V mednarodni mreži že osem let sodeluje tudi Glasbena mladina Slovenije, ki vsako leto pripravi predizbor – pri nas ga imenujemo Najstfest – na katerega se prijavijo mladi glasbeni izvajalci, ki so prepričani, da bodo s svojo glasbeno kvaliteto in dobrim odrskim nastopom prepričali žirijo in tako dobili priložnost nastopiti na mednarodnem festivalu Imagine. Na zadnjem slovenskem predizboru je žirijo najbolj prepričal »jazzy« trio Pleasure Project, ki je tako prejel vozovnico na Norveško …

Norveški Kristiansand je v začetku avgusta gostil glasbenike iz Hrvaške, Francije, Norveške, Romunije, Švedske, Belgije, Zimbabveja, Malavija in Slovenije. Večeri so bili rezervirani za spoznavanje in druženje ter za predstavitvene koncerte, na katerih so glasbeniki predstavljali svoj repertoar ter se združevali v priložnostne zasedbe za jam session. Vsak dan pa so bila mladim na voljo predavanja in dejavnosti, med katerimi je zagotovo vsak našel kaj zase. Tako so lahko poslušali predavanje o kakovostni (samo)promociji, spoznali sodobna spletna komunikacijska orodja, prejeli nekaj splošnih nasvetov o pisanju glasbe in besedil ter dobili informacije o delovanju glasbenih založb.

Za mlade tolkalce je bila posebej zanimiva delavnica z bobnarjem Baardom Kolstadom, ki je lani zmagal na prestižnem mednarodnem tekmovanju V-Drums v Kaliforniji. Zagotovo pa mladi glasbeniki nimajo prav pogosto priložnost postaviti se pred objektiv profesionalnega fotografa. Tako je na povabilo organizatorjev Kenneth Sprosheim, sicer dolgoletni sodelavec revije Metal Hammer in eden najuspešnejših skandinavskih koncertnih fotografov, pripravil foto termin za udeležence, ti pa so tako prejeli vrhunske fotografije in se vpisali na dolg seznam (super)zvezdnikov, ki so se postavili pred Kennethov objektiv. Prav tako so vsi udeleženci festivala prejeli vabilo v profesionalni snemalni studio, v katerem so s pomočjo producenta Johna Ronnyja Bøea posneli želeno skladbo. (Na spletni strani YouTube lahko prisluhnete skladbi Today, ki jo je na Norveškem posnela slovenska skupina Pleasure Project.)

V soboto, 3. avgusta, pa so mladi glasbeniki nastopili na tekmovalnem koncertu na odru v festivalni dvorani Kilden. Čeprav so dogodki tega festivala v prvi vrsti festivalske narave in omogočajo mladim ustvarjalcem, da se predstavijo širšemu občinstvu, je na koncertih vedno tudi žirija, ki spremlja dogajanje na odru ter potem nagradi najboljše izvajalce. Skupina Were iz Zimbabveja je s svojo glasbeno kvaliteto, izvirnim in dodelanim nastopom ter odrsko karizmo navdušila poslušalce in strokovno žirijo ter za nagrado prejela mednarodno turnejo Imagine v letu 2014 in snemanje albuma.