Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

GM oder 2020-2021

KONCERTNI CIKEL GM ODER
30. sezona

V jubilejni 30. sezoni koncertnega cikla mladih GM oder bodo nastopili izbrani mladi slovenski glasbeniki in komorne skupine, ki jih je izbrala strokovna žirija v sestavi Maja Kojc, vodja glasbene produkcije in umetniški vodja Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Črt Sojar Voglar, skladatelj in profesor na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, ter violončelist in profesor na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana Zoran Bičanin. V dosedanjih 29 sezonah koncertnega cikla GM oder je na več kot 750 koncertih nastopilo prek 500 mladih izvajalcev, ki so krstno izvedli več kot 80 novosti slovenskih skladateljev.

september – Lovro Korošec, bariton, in Barbara Verhovnik, klavir
Baritonist Lovro Korošec je študent na Oddelku za solopetje Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pri red. prof. Pii Brodnik, pianistka Barbara Verhovnik pa študentka magistrskega študija na Akademiji za glasbo, kjer je v razredu profesorja Vladimirja Mlinarića zaključila prvo stopnjo dodiplomskega študija. Barbara in Lovro sta sestrična in bratranec, kar je pripeljalo do številnih sodelovanj, med zadnje velike projekte spada Večer samospevov in opernih arij v domu II. slovenskega tabora Žalec. Lani sta se udeležila seminarja interpretacije samospeva pod vodstvom svetovno znanih umetnic na področju samospeva, sopranistke Marthe Guth in pianistke Erike Switzer.
sreda, 16. septembra 2020, ob 19.30 – Slovenska filharmonija Ljubljana

oktober – Veronika Brecelj, violina
Veronika Brecelj od leta 2017 opravlja magisterij violine pri prof. Silvii Marcovici na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Dodiplomski študij je pred tem končala na Univerzi za umetnosti v Berlinu v razredu prof. Tomasza Tomaszewskega, kamor je bila sprejeta pri 17 letih. Veronika je zmagovalka več državnih in mednarodnih tekmovanj, za številne domače in mednarodne umetniške dosežke ji je Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani podelil Škerjančevo nagrado. Kot solistka je nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in s Komornim orkestrom Slovenske filharmonije. Predstavlja se na številnih samostojnih recitalih na festivalih v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Poljski, Nemčiji in na Nizozemskem.
četrtek, 1. oktobra 2020, ob 19.30 – Slovenska filharmonija Ljubljana

Tim Jurkovič, kitara
Kitarist Tim Jurkovič je med šolanjem na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana dosegel več odmevnih uspehov: na domačem tekmovanju Temsig je leta 2015 osvojil prvo nagrado, leta 2017 je bil prvonagrajenec tudi v duu z Gajo Tanko, kot solist pa je na državnem tekmovanju leto pozneje osvojil še 2. mesto. Je dvakratni prvonagrajenec Mednarodnega tekmovanja Dnevi kitare Krško (2016 in 2017), tekmovanj Enrico Mercatalli ter Antonio Salieri v Italiji, zlato plaketo pa je leta 2017 osvojil tudi na tekmovanju Zagreb Guitar festival. Igral je na samostojnih koncertih v Sloveniji in na Dunaju, kot solist pa nastopal s simfoničnim orkestrom Domžale-Kamnik in Simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki mu je 2018 za zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole podelil tudi Škerjančevo nagrado. Leta 2018 je bil sprejet na dunajsko Univerzo za glasbo in upodabljajočo umetnost, kjer študira v razredu svetovno priznanega virtuoza in pedagoga Álvara Pierria.

november/januar – Trio Tempestoso
Člani zasedbe Trio Tempestoso so bili leta 2019 zmagovalci enega največjih tekmovanj za sodobno glasbo »Boris Pergamenščikov« v Berlinu. Člani tria so študenti na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Skupaj muzicirajo od leta 2017, njihov mentor je mednarodno priznani umetnik Janne Rättyä. Dodatno se izobražujejo še pri uglednih glasbenikih kot so Gerald Pachinger, Julian Arp in Martin Rainer. Koncertirajo po odrih po vsej Evropi – v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Italiji, Španiji, na Portugalskem in Češkem. Andraž Golob je po uspešno opravljeni maturi v Celju pričel s študijem klarineta najprej pri profesorju Bertramu Eggru in nato pri profesorju Geraldu Pachingerju. Urban Megušar je študent violončela na graški univerzi pri prof. Julianu Arpu, harmonikarka Sanja Mlinarič pa je leta 2017 na isti ustanovi pod mentorstvom Janneta Rättyä diplomirala tako iz koncertne kot pedagoške smeri, trenutno pa nadaljuje s študijem na magistrski stopnji.

februar – Trobilni trio Buda-Firšt-Kopše
Trobilni trio Buda-Firšt-Kopše nosi ime po ustanovnih članih. Rogist Sebastijan Buda je študent Akademije za glasbo v Ljubljani, dobitnik več deset zlatih in drugih visokih nagrad s tekmovanj doma in v tujini in uspešen komorni glasbenik ter solist, ki je nastopal s številnimi slovenskimi in tujimi orkestri. Peter Firšt je študent Glasbene akademije v Zagrebu in solo trobentar Synchron Stage Orchestra na Dunaju, redno pa nastopa s Salzburško filharmonijo in Zagrebško filharmonijo. Je dobitnik osmih prvih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter član Zagrebškega trobilnega kvinteta. Pozavnist Žan Kopše je študent Akademije za glasbo v Ljubljani. Redno dosega vidne uspehe na državnih in mednarodnih tekmovanjih – kot solist in član trobilnih komornih zasedb. Ob študiju aktivno nastopa kot komorni in orkestrski glasbenik, najpogosteje s Simfoničnim orkestrom SFK Eurosymphony in Slovensko filharmonijo, kot tudi s Trobilnim ansamblom Slovenske filharmonije.

marec – Teja Udovič Kovačič, harmonika
Teja Udovič Kovačič je študentka 2. letnika harmonike na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu red. prof. Boruta Zagoranskega. Je večkratna zmagovalka mednarodnih tekmovanj v Pulju (2007, 2011, 2015, 2017), Castelfidardu (2011), Trstu (2007, 2011), mednarodnega tekmovanja SVIREL (2015, 2018) ter državnega tekmovanja Temsig (2011, 2017, 2020), kjer ji je strokovna žirija letos podelila tudi posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja. V letu 2019 se je Teja predstavila v ciklu Mladi virtuozi, v okviru Festivala Ljubljana ter na Poletnem orgelskem ciklu Franc Goršič, letos pa v ciklu Prisluhnimo v operi Glasbene mladine ljubljanske. Kot solistka že od leta 2016 redno koncertira z Obalnim komornim orkestrom, leta 2018 je nastopila v finalu slovenskega predizbora tekmovanja Evrovizijski mladi glasbeniki s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, nastopala pa je tudi s Simfoničnim orkestrom Nova Filharmonija, Godalnim orkestrom Vladimir Lovec, Simfoničnim orkestrom Vladimir Lovec in Harmonikarskim orkestrom Konservatorija Maribor. Na povabilo Glasbene mladine Slovenije je leta 2011 nastopila na štirih matinejah Orkestra Slovenske filharmonije v Cankarjevem domu.

Program GM oder sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana.