Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

GM ODER v sezoni 2017/18

27. sezona

V koncertnem ciklu GM oder se na večernih koncertih predstavljajo izbrani mladi slovenski glasbeniki in komorne skupine. V dosedanjih 26. sezonah koncertnega cikla GM oder je na več kot 700 koncertih nastopilo več kot 450 mladih izvajalcev, ki so krstno izvedli več kot 80 novosti slovenskih skladateljev.

Nastopajoče v sezoni 2017/18 je izbrala strokovna žirija, ki jo sestavljajo Tomaž Gržeta (muzikolog, član uredniškega odbora revije Glasna), Črt Sojar Voglar (skladatelj in profesor na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana) in Luka Juhart (akordeonist, profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani). 

NOVEMBER 2017: Barbara Grahor, viola, in Meta Červ, klavir

Červ Grahor (Medium)
Barbara Grahor in Meta Červ sodelujeta že od zgodnjih let, ko sta bili učenki na Glasbeni šoli Vinka Vodopivca v Ajdovščini, njuno sodelovanje pa se nadaljuje še danes, kljub temu da se glasbeno izobražujeta vsaka na svojem koncu Evrope. Barbara Grahor je študentka viole na Akademiji za glasbo v Ljubljani; najprej je bila v razredu prof. Mileta Kosija, od leta 2014 pa se izobražuje pri prof. Maji Rome. Letos se je v sklopu študijske izmenjave Erasmus+ izobraževala na Hochschule für Musik und Theater v Münchnu pri prof. Nilsu Mönkemeyerju. Meta Červ je študentka Visoke šole za glasbo v Ženevi – Neuchâtlu. Med šolanjem na Umetniški gimnaziji v Kopru je osvojila več nagrad na tekmovanju Temsig, delovala pa je tudi kot korepetitorka otroškega in mladinskega zbora na Osnovni šoli Danila Lokarja Ajdovščina.

 

 

JANUAR 2018: Meta Fajdiga, klavir

Meta Fajdiga je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, in sicer v razredu prof. Tatjane Ognjanovič, študij klavirja pa nadaljuje na Visoki šoli za umetnost v Zürichu pod vodstvom prof. Konstantina Šerbakova. Znotraj različnih ciklov se je večkrat predstavila na solističnih in komornih recitalih v Sloveniji in Italiji, kot solistka pa je nastopila tudi s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo in za izvedbo Lisztovega Totentanza za klavir in orkester prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Med šolanjem je osvojila prve nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih v Parizu in Sankt Peterburgu, Vidmu ter Flainu. Leta 2011 je prejela štipendijo Yamaha Music Foundation of Europe.

Spored: Joseph Haydn, Vilko Ukmar, Sergej Prokofjev

 

FEBRUAR 2018: Andraž Frece, harmonika

GM ODER Andraž Frece (Medium)Andraž Frece je študent magistrskega študija v razredu prof. Luka Juharta na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Osvojil je številne nagrade na domačih in mednarodnih tekmovanjih (Temsig, Moravske Toplice, Beltinci, Val Tidone v Italiji, Svirel, Malborghetto). Koncertiral je znotraj Glasbene mladine ljubljanske, na Svetovnih glasbenih dnevih in glasbenih večerih Vesperae musicae, sodeloval je tudi z zavodom Sploh in snemal za Radio Ars. Kot solist je z Godalnim orkestrom AG krstno izvedel Concertino za harmoniko in godalni orkester Leona Firšta, za to pa je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani.

Spored: Jean-Philippe Rameau, Uroš Rojko, Magnus Lindberg, Leon Firšt


 

MAREC 2018: Maja Horvat, violina, in Ema Grčman, violončelo

Maja Horvat in Ema Grčman sta na letošnjem tekmovanju Temsig v kategoriji komornih skupin z godali osvojili 1. nagrado ter prejeli zlato plaketo, posebno priznanje za doseženih 100 točk, posebno priznanje za izredno interpretacijo skladbe, certifikat EMCY ter nagrado Zveze Glasbene mladine Slovenije – nastop v koncertnem ciklu GM oder. Kot zmagovalki Temsiga bosta nastopili tudi na Festivalu Ljubljana, Festivalu Lent, Imagu Sloveniae ter festivalu Soboški dnevi, v naslednji sezoni pa bosta z dvojnim koncertom Johannesa Brahmsa nastopili z Orkestrom Slovenske filharmonije.

Spored: Joseph Haydn, Antonio Vivaldi, Johannes Brahms, Črt Sojar Voglar

 

APRIL 2018: Domen Koren, saksofon, in Aleksander Stachowski, harmonika

Domen Koren in Aleksander Stachowski sta duo ustvarila na študijski izmenjavi na Akademiji Sibelius v Helsinkih. V želji po združitvi in predstavitvi dveh inštrumentov, ki sta sicer v svetu klasične glasbe nekoliko zapostavljena, sta se povezala in v kratkem času navdušila nemalo dvomljivcev. Sodelovala sta s priznanim finskim skladateljem Paavom Korpijaakkom in se udeležila mojstrskega tečaja pri prof. Marku Gothoniju in prof. Marttiju Rautiu. Pod mentorstvom harmonikarja in pedagoga Mike Väyrynena sta hitro vzbudila pozornost kot perspektivna in muzikalna komorna zasedba, ki jo zaznamujeta temperament in muzikalnost slovanskih narodov.

Spored: Paavo Korpijaakko, Leon Firšt, Harri Vuori, Matej Bonin, Leszek Kołodziejski, Richard Galliano

 

MAJ 2018: Ansambel Stére

GM ODER Ansambel Stere (Medium)Ansambel Stére je nastal na pobudo izvajalcev sodobne umetniške glasbe in z željo po izvajanju prav za tovrstno zasedbo pisanih skladb ter bogatenju repertoarja. V razširjeni obliki ga sestavlja 12 članov, ki prihajajo iz Španije, južne Amerike in Slovenije. Kulturna mnogoličnost ustvarja interakcijo različnih umetniških pogledov in praks: elektroakustične glasbe, vizualne umetnosti, kompozicije, filozofije, improvizacije, grafičnega oblikovanja, teze feminizma … Člani ansambla Stére so med letoma 2015 in 2017 nastopili na festivalih improvizirane, komponirane in kombinirane sodobne umetniške glasbe: Lent Maribor, ISCM – Svetovni glasbeni  dnevi, Zvokotok, T’hommage, Matrix Experimental studio SWR Freiburg, Leicht über Linz, Neposlušno, Confine aperto, Slowind, Festival Ljubljana in Koncertni večeri Akademije za glasbo v Ljubljani.

Spored: Karlheinz Stockhausen, Aleksander Skrjabin, Tilen Lebar, Jacques Ibert

 

INFORMACIJE in REZERVACIJE (za organizatorje)
Zveza Glasbene mladine Slovenije:
glasna@glasbenamladina.si
(01) 43 17 039 in 041 208 852
Producent cikla: Uroš Mijošek