Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

GM oder 2014/15

V koncertnem ciklu GM ODER se na večernih koncertih predstavljajo izbrani mladi slovenski glasbeniki in komorne skupine. V dosedanjih 23 sezonah je na več kot 600 koncertih cikla nastopilo čez 380 mladih izvajalcev, na njih pa so krstili več kot 70 novosti slovenskih skladateljev.
Nastopajoče je izbrala strokovna žirija v naslednji sestavi: Veronika Brvar (muzikologinja in glavna urednica revije Glasna), Črt Sojar Voglar (skladatelj in profesor na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana) in Matjaž Drevenšek (saksofonist in profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani). Žirija je posebno pozornost – poleg izvajalski kakovosti – namenila izvirnosti koncertnih sporedov ter upoštevanju slovenske in sodobne ustvarjalnosti.

Trio Rêverie
Trio Rêverie sestavljajo mlade glasbenice, dobitnice številnih nagrad z domačih in mednarodnih tekmovanj. Pianistka Tanja Činč in violinistka Mojca Jerman, študentki Akademije za glasbo v Ljubljani, ter violončelistka Katarina Leskovar, študentka Univerze za glasbo in uprizarjajočo umetnost v Gradcu, se od jeseni 2012 izpopolnjujejo v komornem razredu prof. Tomaža Lorenza.  Trio se je predstavil na samostojnih koncertih v ciklih Imaga Sloveniae ter na koncertih Term Dobrna, Glasbene mladine ljubljanske in Tartini festivala. V okviru izmenjave tržaškega Konservatorija za glasbo in ljubljanske Akademije za glasbo so mlade umetnice koncertirale v Trstu, pred tujim občinstvom pa so nastopile tudi na dveh koncertih na Madžarskem (v Budimpešti in Monoštru). Trio je v preteklem letu osvojil 2. mesto in 3. nagrado na mednarodnem tekmovanju komornih skupin na Bledu ter 1. mesto, 1. nagrado in absolutno zmago med komornimi zasedbami na mednarodnem tekmovanju Tartini v Piranu.

Koncerti:
torek, 7. oktobra, ob 18.00: Glasbena šola Slovenska Bistrica
četrtek, 9. oktobra, ob 19.30: Slovenska filharmonija Ljubljana
ponedeljek, 13. oktobra, ob 19.00: Glasbena šola Kranj

Alja Mandič, violončelo; Simona Đonlić, klavir; Carmen Anastasio, klavir
Alja Mandič je študirala v razredu prof. Valterja Dešpalja na Akademiji za glasbo v Zagrebu in na Mednarodni glasbeni akademiji v Liechtensteinu. Diplomirala in magistrirala je z najvišjo oceno in za izvedbo magistrskega koncerta z Zagrebško filharmonijo prejela rektorjevo nagrado Univerze v Zagrebu. Specializacijo je nadaljevala v razredu prof. Monike Leskovar na Conservatoriu della Svizzera Italiana v Luganu, v Švici. Osvojila je več prvih nagrad doma in v tujini. Kot solistka in komorna glasbenica je nastopila v Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji, Nemčiji, Franciji, Grčiji, Švici, Liechtensteinu, na Švedskem, Danskem, Nizozemskem, v Izraelu, Rusiji, ZDA in na Japonskem.
Simona Đonlić je študentka Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Vladimirja Mlinarića, redno pa se izpopolnjuje pri uglednih koncertantih in pedagogih, kot so Lovro Pogorelić, Simon Trpčeski, Jasminka Stančul, Oliver Kern, Kemal Gekić, Rubin Dalibaltayan in drugi. S klavirskim triom Barcarola je osvojila številne nagrade, prejela pa je tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani.
Carmen Anastasio je z odliko diplomirala iz klavirja na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu, kjer trenutno zaključuje specializacijo iz klavirske interpretacije v razredu Massima Gona, dodatno pa se podiplomsko izobražuje tudi na Akademiji svete Cecilije v Bergamu v razredu ruskega pianista Konstantina Bogina. Osvojila je vrsto prestižnih priznanj in kot solistka ter komorna glasbenica nastopila na mednarodnih festivalih (IMC Project, Musicaviva, Palazzo Cavagnis Venice, Mittelfest 2014, Aurora Music Star Festival 2014 …). Lansko leto si je prislužila štipendijo na Festivalu Campus delle Arti, letos pa je skupaj z violončelistko Aljo Mandič nastopila na festivalu Echos – Čezmejni odmevi.

Alja Mandič, violončelo, in Simona Đonlić, klavir
sreda, 22. oktobra 2014, ob 18.00 – Glasbena šola Murska Sobota
ponedeljek, 3. novembra 2014, ob 19.00 – Glasbena šola Kranj

Alja Mandič, violončelo, in Carmen Anastasio, klavir
sreda, 5. novembra 2014, ob 19.30 – Glasbena šola Celje
četrtek, 6. novembra 2014, ob 19.30 – Slovenska filharmonija Ljubljana

Luka Mitev, fagot, in Pandelina Atanasova, klavir
Fagotist Luka Mitev je dijak 2. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, učenec prof. Zorana Miteva. Na državnem tekmovanju TEMSIG je prejel zlato plaketo in 1. nagrado (2010, 2013), bil pa je tudi finalist slovenskega izbora za evrovizijskega mladega glasbenika 2014. Na uglednih mednarodnih tekmovanjih je prejel vrsto 1. nagrad in nazivov »lavreat tekmovanja«: Požarevac, 2006, Beograd (2007, 2010, 2013, 2014). Pianistka Pandelina Atanasova študira v razredu red. prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Na makedonskih državnih in regijskih tekmovanjih je osvojila pet 1. in dve 2. nagradi, na mednarodnih tekmovanjih mladih pianistov v Makedoniji, Srbiji, Bolgariji, Hrvaški, Ameriki in Franciji pa kar 19 nagrad (med njimi osem 1. nagrad).

Pihalni kvintet
Pihalni kvintet sestavljajo flavtistka Sarah Fleten, oboistka Eva Vrtačnik, klarinetist Matic Kuder, fagotist Mihael Mitev in hornist Erik Košak. Člani ansambla so študenti ljubljanske akademije in salzburškega Mozarteuma, uspešni solisti in večkratni nagrajenci na domačih in mednarodnih tekmovanjih, v komorni igri pa se izpopolnjujejo pod mentorstvom prof. Mateja Šarca na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Pihalni kvintet je v tej zasedbi nastopil na različnih prizoriščih po Sloveniji ter na več koncertih festivala Nei suoni dei luoghi v Italiji.

Karmen Štendler, kitara
Karmen Štendler je leta 2012 diplomirala v razredu red. prof. Andreja Grafenauerja na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je nadaljevala magistrski študij. Študijsko leto 2012/13 je preživela na izmenjavi v Stuttgartu (prof. Ivo Kaltchev), v študijskem letu 2014/15 pa bo študij nadaljevala na magistrskem študiju na Visoki šoli za umetnost v Zürichu (prof. Anders Miolin). Kot solistka se redno predstavlja na koncertnih odrih tako doma kot v tujini, udeležuje pa se tudi mednarodnih seminarjev, izpopolnjevanj in tekmovanj. Julija 2013 je na mednarodnem kitarskem tekmovanju Jose Tomas v Petreru (Španija) prejela 1. nagrado, sicer pa je večkratna dobitnica zlatih plaket in nagrad na državnih tekmovanjih (kot solistka in v kitarskem duu Les deux amis).

Ana Semič Bursać, klavir
Ana Semič Bursać je z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, in sicer v razredu red. prof. Dubravke Tomšič – Srebotnjak. Trenutno je študentka Visoke šole za glasbo v Baslu v razredu prof. Tobiasa Schabenbergerja. Je dobitnica 1. nagrade in posebne nagrade za najobetavnejšo mlado tekmovalko na državnem tekmovanju leta 2001, nagrajenka mednarodnega tekmovanja v Gorici leta 2002, dobitnica srebrne plakete na državnem tekmovanju leta 2004, 2. nagrade, zlate plakete in posebne nagrade za najboljšo izvedbo poloneze na mednarodnem tekmovanju Chopinov zlati prstan leta 2006 ter zlate plakete na državnem tekmovanju leta 2007. Je prejemnica Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter Prešernove nagrade Akademije za glasbo v Ljubljani.

Trio Aeternum
V želji po skupnem muziciranju so se člani klavirskega tria Aeternum združili leta 2013 ter že na začetku doživeli pozitivne kritike slovitega Tria di Parma. Glasbeno pot so nadaljevali z nastopi na različnih festivalih v Italiji in Avstriji. Poleti 2013 jih je poučeval prof. Klaus Maetzl, od oktobra 2013 dalje pa je mentor tria prof. Janez Podlesek. Pianistka Maja Gombač in violončelist Sebastian Bertoncelj sta študenta na Akademiji za glasbo v Ljubljani, violinistka Lucija Krišelj pa je na isti ustanovi diplomirala. Trio Aeternum je na letošnjem Tekmovanju mladih glasbenikov prejel zlato plaketo in 1. nagrado ter posebno nagrado Zveze Glasbene mladine Slovenije.