Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

I. triada in predšolski otroci

GLASBENI PROGRAMI

1. Boomwhackers – kul glasbene cevi
Izvajalec: Jaka Strajnar
Boomwhackers (slov. uglašene glasbene cevi) so plastične cevi različnih dolžin in barv. Vsaka dolžina in barva cevi je uglašena na določen ton, kar omogoča izvajanje različnih kombinacij melodij in akordov. Na delavnici učenci aktivno sodelujejo: spoznajo tehniko igranja, oblikujejo različne enoglasne in večglasne melodične vzorce, se preizkusijo v individualni in skupinski improvizaciji, igranje podkrepijo z gibom oziroma koreografijo ter oblikujejo akordične spremljave, ki jih nadgradijo s petjem ljudskih in popularnih pesmi.
Cena: 280 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 25 učencev (1 oddelek)
V in OŠ 1

2. Biba leze: glasbene jaslice
Izvajalka: Mojca Leben
Glasbene jaslice za otroke so glasbeno-igralno-gibalne delavnice, na katerih otroci (in vzgojitelji) spoznavajo ljudske pesmi, izštevanke in gibalne igre. Dogajanje prikliče pri otrocih obilico pozitivnih čustev in odzivov, spoznavajo ritmična glasbila, na katera lahko, skupaj z vzgojitelji, tudi zaigrajo. Ustvarjeno prijetno glasbeno okolje otroke zapelje v gibanje in igro ter je kot nalašč za prvo srečanje z glasbo.
Cena: 280 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število udeležencev: 25
V 1+

3. Čmrljevite zgodbice
Izvajalci: Mateja Perpar (glas, kitara, pesmice in pravljice), Bojan Šen (kitara, mandolina, tolkala), Vid Sark (bas, flavta, kitara, tolkala)
Čmrljčki (Mateja, Bojan in Vid) malim poslušalcem predstavljajo nov program. Predstavitev najrazličnejših glasbil in zvočil, ritmov, rim ter osnovnih pojmov iz glasbene teorije so vpletli v zabavne živalske glasbene pravljice, polne nenavadnih, humornih, nepričakovanih preobratov, ki razburkajo domišljijo, razživijo radovednost in spodbujajo možgančke. Čmrljevito!
Tehnične zahteve: za ozvočenje poskrbijo izvajalci
Cena: 380 evrov
Trajanje: od 35 do 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 80
V 4+ in OŠ 1, tudi OŠ 2

4. Fantastični orkester
Izvajalec: Jaka Strajnar
Svinčnik, puščica, ravnilo, zvezek in ostale šolske potrebščine so lahko tudi mnogo več. Na delavnici se šolske potrebščine spremenijo v inštrumente, razred pa v koncertno dvorano. Orkester tvorijo učenci, ki s telesnimi tolkali in šolskimi potrebščinami ustvarjajo številne ritmične vzorce, te nadgradijo s petjem pesmi in izrekanjem različnih besedil. Pravo koncertno vzdušje pa nastane, ko učenci igrajo ob predvajanju trenutno najbolj priljubljenih pesmi. Na delavnici sodeluje celoten razred, učenci so v svojem razredu, sedijo za šolskimi mizami in uporabljajo svoje šolske potrebščine.
Cena: 280 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število udeležencev: do 25 učencev (1 oddelek)
OŠ 1 in OŠ 2

5. Igrajmo se s plesom!
Izvajalec: zavod Etnika in Šola ljudskega plesa – Mojca Leben
Se ples igramo ali se ples učimo? S plesom ustvarjamo ali skozi ples prikazujemo? In kdo prej in rajši pleše – fantje ali deklice?
Stara resnica je, da fantje raje igrajo nogomet in plezajo po drevesih, kot plešejo. A obstaja način, da tudi največji trmoglavci med njimi zaplešejo, ne da bi vedeli, kdaj … Gre namreč za star in preverjen recept naših babic: ščepec občutka, da so »ta glavni«, glasbo v ušesa in … ples se lahko začne!
Otroci in učenci se na igriv način srečajo z inštrumenti in zvočili, ljudsko glasbo in plesom ter ob tem ves čas aktivno sodelujejo.
Tehnične zahteve: CD-predvajalnik in ozvočenje (naglavni mikrofon) v dogovoru z naročnikom
Cena: 280 evrov
Trajanje: 45 minut (dogovor z naročnikom)
Priporočljivo število poslušalcev: 50 do največ 70
V 4+ in OŠ 1

6. Glasbeno potovanje po svetu
Izvajalca: Danijela Jerković in Alojz Studen – Luj
Izvajalca otrokom prinašata glasbo, smeh in potovanje po svetu z bogato zbirko ljudskih glasbil z vsega sveta, kot so ameriški banjo, balalajka, ramanta, ektara, indijski banjo, kitara, harmonij, bina, krišna flavte, kalimba, didžeridu, džembe, tarabuka, govoreči boben, indijanski boben, bobni bongo, deževna palica, karatale, kraguljčki …
Za vsako glasbilo povesta, kako se imenuje, in na otroškem zemljevidu sveta pokažeta, od kod izvira, nanj pa tudi zaigrata. V program vključita avtorske skladbe, pri katerih uporabljata različna glasbila. Po predstavitvi otroke povabita na skupinsko bobnanje.
Izkušnje izvajalcev kažejo, da ga lahko spremljajo tudi zelo majhni otroci (2+).
Cena: 330 evrov
Trajanje: 45 minut, po dogovoru z naročnikom lahko daljši ali krajši program
Priporočljivo število poslušalcev: 50
V 2+, OŠ 1

7. Glasbene pravljice
Izvajalca: Alda Sosič (pripovedovalka) in Luca Ferrini (klavir)
Bikec Ferdinand (glasba Ivo Petrić, besedilo Munro Leaf v prevodu Janeza Gradišnika), Prvi koncert medvedka Perona (glasba Herbert Chappell, besedilo Michael Bond v prevodu Luke Senice), Zgodba o slončku Babarju (glasba Francis Poulenc, besedilo Jean de Brunhoff v prevodu Lenče Ferenčak) pa še Neubrana račka (glasba in besedilo Remo Vinciguerra, prevod Luca Ferrini in Alda Sosič) ter Drevo, ki sega do neba (glasba Lajos Papp, narodna madžarska zgodba v prevodu Luke Senice) je pet uglasbljenih pravljic, ki jih umetnika ponujata otrokom, ki tako dobijo priložnost, da se približajo glasbenemu gledališču oz. koncertni predstavi. Vsaka zgodba je odlična povezava med glasbo in literaturo, v otrocih prebuja tudi likovni svet.
Naročnik programa sam izbere dve pravljici, zgodbi sta lahko animirani ali pripovedovani v slovenskem in italijanskem jeziku.
Tehnične zahteve: potreben je uglašen klavir ali pianino oz. elektronski klavir ali sintesajzer s polnim obsegom klaviature (sedem oktav). Če inštrumenta naročnik nima, lahko izvajalca pripeljeta svojega.
Cena: 330 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: največ 50
V 4+, OŠ 1 in OŠ 2

NOVO!!
8. Gozdorajanje: z zgodbami in pesmijo v gozd 
Izvajalki: Mateja Fi in Renata Lapanja
Glasbeno pripovedni performans uveljavljenih ustvarjalk združuje elemente interaktivnega pripovedovanja pravljic, igranja na zvočila in inštrumente ter poustvarjanja zvokov v naravi z gibom in glasom.
Pripovedi sugerirajo otrokom tankočutno čuječnost za naravne zvoke, šume, barve, oglašanje in gibanje živalc, ki jih v vsakdanu radi spregledamo: frfotanje metuljevih kril, dotik dežnih kapelj, mišje cviljenje, žabje regljanje, objem drevesnih krošenj, šepet drevesnih listov v vetru, grmenje in širina neba in še in še.
Narava, gozd in gozdne živali nam spregovorijo s pomočjo doma narejenih glasbil in zvočil ter organetta (diatonična harmonika italijanskega izvora), otroci postanejo soustvarjalci zgodbe, ko se z oponašanjem zvokov v naravi ter živalskih glasov skupaj z izvajalkama odpravijo na potep v gozd.
Opomba: z otroki, katerih vrtci in šole so v naravnem okolju (ob gozdu, travniku, reki), predlagamo sprehod v gozd ob izvedbi predstave.
Cena: 330 evrov
Trajanje: 45 minut oziroma 35 minut pri otrocih v starosti 1 do 3 let
Priporočljivo število poslušalcev: do 40, otroci v jaslih 20
V 1+, OŠ 1

9. Koncert močvirskih škratov
Izvajalci: Samo Kutin, Ana Kravanja in Nina Peče Grilc
Poučna in ekološko močno sporočilna zgodba o Malem placu (avtor Uroš Grilc, ilustrator Gorazd Vahen) je izhodišče za razkošno zvočno potovanje. Zgodba ustvari posebno zvočno okolje, ki otroke prestavi v močvirski svet in prek naravnih zvokov pri njih vzbudi občutek poistovetenja z naravo. Vsebuje sporočilo o tem, kako bogata je narava, koliko skrivnosti skriva in kako krhko je naravno ravnotežje.
V drugem delu nastopa otroke – obogatene z zgodbo – povabijo k igranju glasbil iz recikliranih materialov. V inštrumentariju »škratjega orkestra« so kamenofon, balafon, cevofon, harfa, kalimbe, balunofoni, ropotulje, ektare, kazuji in tank drum, pri oponašanju škratovskih in živalskih glasov pa ne gre brez balonov, lepilnega traku in steklenic. Otroci iz »poslušalcev« postanejo »soustvarjalci« zgodbe.
Tehnične zahteve: za izvedbo v večjih prostorih (telovadnica, kinodvorana) potrebno ozvočenje
Cena: 380 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 120
OŠ 1 (tudi OŠ 2)

10. Konjiček, ki v ritki piska
Izvajalka: Ljoba Jenče
Ritmi in melodije ljudskih izštevank, rajalnic in uspavank so temeljno glasbeno in poetično opismenjevanje otrok za globlje doživljanje in dojemanje poezije in glasbene umetnosti v odrasli dobi. Nesnovna kulturna dediščina je temeljna kulturna identiteta vsakega naroda, ljudska glasba pa osrednji izraz narodove duše. Konjiček otroke popelje skozi imaginarne pokrajine drobnih pesmic, oponašanja ptic, šaljivih zazibalk do čisto pravih pravljičnih pesmi, ki jim vedno zelo zavzeto prisluhnejo, saj v njih občutijo moč, kot jo lahko dajeta človeški glas in glasba.
Program navdihuje otroke in učiteljice, saj na svež način ozvoči izročilo, iz katerega črpajo navdih tudi za inovativnejši pristop poučevanja drugih predmetov – oblikovanje glasu, besede, giba in zavedanja pokrajinskih posebnosti slovenske dežele.
Tehnične zahteve: klop in stol ter vrč tople vode in kozarec, poslušalci naj sedijo vsak na svojem stolu ali na klopeh
Cena: 280 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 70 (3 oddelki)
OŠ 1, tudi OŠ 2 in V 4+

11. Igrajmo se glasbo – ritem
Izvajalec: Blaž Rojko
Poslušalci s pomočjo igre spoznajo ritmične inštrumente, tehniko igranja nanje, pravila za skupno muziciranje, pomembnost tempa ter dirigenta. Na melodična tolkala izvajajo različne ostinatne motive in ustvarjajo glasbene slike.
Tehnične zahteve: otroci sedijo v krogu, da dobro vidijo. Vse inštrumente izvajalec prinese s seboj.
Cena: 280 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 25 (otroci aktivno sodelujejo v programu)
V 4+ in OŠ 1

12. Kovčekteta na obisku
Izvajalka: Mateja Fi
Kaj vse se skriva v kovčkih, ki jih je s sabo prinesla ta gospa?
Gosenica leze ven, sliši se pesem in tam se kaže nenavadno živomodro glasbilo, ki je bilo nekoč, tako pravi gospa, plinska jeklenka. Kovček zdaj čisto odpre in iz njega skoči velika šatulja z izbranimi pesmimi! Nekatere so ljudske, druge si je izmislila gospa Kovčekteta.
Program je glasbena urica življenjskih dogodivščin, domiselno prepletenih z ljudskimi in avtoričinimi pesmimi. Izvajalka predstavi izvirna doma narejena glasbila, otrokom pa ponudi ideje, kako si lahko nekatera od njih izdelajo sami doma. Interaktivno raven dogodka dopolnjuje preizkus domiselnih glasbil iz vsakdanjih predmetov ter ostalih inštrumentov, ki jih izvajalka pripelje s seboj.
Tehnične zahteve: izvajalka na tleh potrebuje prostor, velik 4 x 3 metre
Cena: 280 evrov
Trajanje: 45 minut, za najmlajše (1 in 2 leti) program traja 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 60
Opomba: pri manjši skupini (do 35 otrok) lahko druženje nadaljujemo s 30-45 minut dolgo delavnico, na kateri izdelamo preprosto glasbilo za spomin in nadaljnje ustvarjanje.
V 3+ in OŠ 1, tudi OŠ 2

13. Kralj Matjaž
Izvajalci: glasbeno–pripovedovalska skupina BAJATE
Predstava obravnava motiv kralja Matjaža v slovenskem ljudskem izročilu in širše. Pripovedovalka Maša Budič skupaj z glasbeniki Blažem Podobnikom, Danijelom Bogatajem in Miho Friedrichom poslušalce popelje v svet pravljic, pesmi, pripovedk, legend in urbanih legend o spečem kralju. Ker je ohranjenih kar nekaj različic Matjaževih zgodb, ustvarjalci v soustvarjanje predstave povabijo poslušalce, na določenih delih predstave jim prepustijo odločanje o poteku predstave.
Ustvarjalci pa se z zgodbami in glasbo ne sprehajajo le po različnih geografskih enotah, ampak tudi po različnih zgodovinskih obdobjih in kulturno-umetniških prostorih. Program zaznamuje tudi premišljena raba glasbene opreme v smislu glasbe za ozadje in ustvarjanje vzdušja.
Predstava se lahko nadaljuje z delavnico, ki je namenjena ustvarjanju pesmi – Uspavanke za kralja Matjaža ali Pesmi za prebujanje kralja Matjaža. Učenci skupaj z izvajalci programa sestavijo besedilo in ga uglasbijo, zapojejo in odigrajo.
Cena: 480 evrov
Trajanje: 45 minut (z delavnico 90 minut, v tem primeru je cena višja)
Priporočljivo število poslušalcev: do 90 oz. po dogovoru
OŠ 1, V 4+, tudi OŠ 2

14. Najlepše Bitenčeve z Orffovimi inštrumenti
Izvajalec: Blaž Rojko
Ciciban poje, Naša četica koraka, Metuljček cekinček, Kuža pazi, Dežek trka, Kje je luna … Iz bogate zakladnice Bitenčevih pesmic naročnik izbere eno, ki jo učenci že znajo zapeti. Izvajalec predstavi melodična tolkala. Z igro in imitacijo učenci soustvarijo melodično spremljavo ter spoznajo pravila za skupno muziciranje – pomen tempa in kdo ga nakazuje. Ustvarjanje glasbenih slik se konča s skupnim izvajanjem izbrane skladbe. Če je Bitenčeva pesmica primerna, ob njej tudi zaplešejo.
Cena: 280 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 25
V 4+ in OŠ 1, tudi OŠ 2

NOVO!!
15. O škratih s Krasa in koncert kraških škratov 

Izvajalci: Samo Kutin, Ana Kravanja in Nina Peče Grilc
Glasbeni performans treh uveljavljenih ustvarjalcev združuje elemente pripovedovanja pravljice, igranje na množico inštrumentov in interaktivno glasbeno delavnico, v kateri otroci sami pod strokovnim mentorstvom poustvarjajo pravljične in naravne zvoke.
Izvirna zgodba Uroša Grilca je ekološko ozaveščena pripoved o tem, kako so jo nagajivi škratje zagodli prebivalcem Štanjela. Izvajalci ustvarijo posebno zvočno okolje, ki poslušalce prestavi v kraško pokrajino. V drugem delu performansa otroci iz »poslušalcev« postanejo »soustvarjalci« zgodbe, zvoke in glasbo ustvarjajo z nekonvencionalnimi inštrumenti in predmeti iz vsakdanjega življenja. Kras se tako sliši z inštrumenti, kot so ngoni, koncovka, akustični resonator, kamenofon …
Tehnične zahteve: za izvedbo v večjih prostorih (telovadnica, kinodvorana) potrebno ozvočenje
Cena: 380 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 120
OŠ do vključno 4. R

16. Postala bom slavna operna pevka
Izvajalci: Petra Vrh Vrezec, Helena Grom Krečan, Zvone Šedlbauer
Naša operna pevka je že kot majhna deklica sanjala o svojem sanjskem poklicu. Kaj vse se je morala naučiti, da je dosegla svoje sanje?! Otroci ob opernih arijah, podkrepljenih z operno zgodbo, spoznajo operne junake in vrline operne sopranistke; peti mora znati visoko, hitro in gibko, občuteno in iskreno. Pevka z otroki naredi tudi kratko solopevsko uro o osnovah pevske tehnike in zatem vsi skupaj zapojejo.
Tehnične zahteve: paravan oz. španska stena, tabla oz. lestev na A
Cena: 380 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1

17. Ptice narekujejo note skladateljem
Izvajalka: Petra Vrh Vrezec
Na predavanju boste izvedeli, kako ptice pojejo in zakaj, ali s človeškim glasom in glasbenimi inštrumenti res lahko oponašamo imenitno ptičje oglašanje, in še kaj. Prisluhnili boste tudi ptičjemu petju in »pernatim« pesmim, zapeli skupaj s predavateljico ter poslušali nekaj najlepših klasičnih skladb odličnih skladateljev, ki so dobili navdih po ptičjem petju.
Tehnične zahteve: igralnica/telovadnica/učilnica, LCD-projektor, miza
Cena: 280 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 50
V 5+, OŠ 1

18. Skozi zvok in gib v Afriko
Izvajalca: Dalanda Diallo in Damir Mazrek
Na glasbeno-plesni delavnici afriško pripovedko izvajalca podkrepita z glasbenimi deli in plesom. Otroci z gibi oponašajo živali, rastline in pojme, ki se pojavljajo v pravljici, s ploski in koraki oponašajo ritem, naučijo se preproste afriške pesmi, ki jo potem zapojejo z izvajalcema. Učenci igrajo na preprosta zvočila, z njimi spremljajo pesmi, ki jih izvajajo.
Skozi proces raziskovanja otroci prebudijo v sebi prirojen občutek za gibanje. Prek pravljice, ritma in pesmi spoznavajo svoje telo in razvijajo motorične sposobnosti. Z gibalno improvizacijo širijo svojo domišljijo.
Tehnične zahteve: za izvedbo delavnice sta potrebna primerno velika prostor in tla, ki omogočajo kotaljenje (šolska telovadnica, učilnica brez klopi in stolov) …
Cena: 330 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: največ 50
OŠ 1

19. S tolkali in pesmijo okoli sveta
Izvajalca: Franci Krevh (tolkala) in Marko Brdnik (harmonika)
V programu se podamo na domišljijsko potovanje okrog sveta. Glasbenika otrokom predstavita različna okolja ter z njimi povezana tolkala. Otroci slišijo in vidijo uporabo določenega tolkala, hkrati pa pojejo oziroma nastopajo s svojo domišljijo in izkušnjami.
Spoznavajo, da razlika med velikim in malim bobnom ni samo v velikosti in da so afriški bobni pravzaprav najstarejši telefon, poleg tega pa slišijo še mnogo drugih zanimivih tolkalnih novic.
Tehnične zahteve: večja igralnica ali učilnica
Cena: 330 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 60
V 4+ in OŠ 1

NOVO!!
20. Ta ram pa ra ri, nobenih skrbi! 
Izvajalci: Godalni kvartet Allegria, Vid Palčnik in Lena Pupis – pripovedovalca, vokal
Slovenski otroški in mladinski filmi so polni zanimivih junakov. V filmih je tudi glasba – nekaterim filmskim junakom so skladatelji napisali skladbe, ki so postale pravi hiti! V programu znane melodije iz filmov skozi izvrstne aranžmaje predstavi godalni kvartet. Mladi poslušalci spoznajo zvok godal in načine igranja nanje, skozi zgodbo in ob pomoči filmskih junakov pa potujejo od filma do filma, izvejo, kako sta se spoznala Matic in Jakob v Sreči na vrvici, kaj se zgodi, če pisatelj zažge svojo pravljico (Čisto pravi gusar), kdo je slovenski superjunak, ki ga pozna vsak, čeprav ne nosi ogrinjala, in zakaj sta prijateljstvo in sodelovanje še vedno najboljša načina za reševanje težav? Program povezuje literaturo, film (večina jih je bila posneta po literarnih predlogah) in glasbo, omogoča interaktivno sodelovanje poslušalcev, po dogovoru v programu lahko sodeluje tudi šolski pevski zbor.
Tehnične zahteve: oder/prostor 3 x 3 m (minimalno), 4 stoli brez naslonjal za roke, manjša klop ali stol kot rekvizit, v primeru večjega prostora, dvorane ali nastopa na prostem ozvočenje za godalni kvartet in dva vokala
Cena: 580 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 120 (pri mlajših/predšolskih 40)
V 3+ in OŠ do vključno 5. razreda

21. Žužnjava druščina
Izvajalka: Mateja Fi
Avtorica izvaja ljudske in svoje avtorske pesmi, v katerih se pojavlja žužnjava bratovščina čričkov, čebel, muh, pikapolonic, kobilic, metuljev, čmrljev, škržatov, pajkov, murnov, mušic. Z otroki ustvari žužnjavi orkester. Uporablja preproste lutke in slikovne podobe, preseneti z izvirnimi elementi: prsti oživijo, dlan postane pajek, stopalo čmrlj …
Otroci zaigrajo tudi na zvočila, preprosta glasbila in vsakdanje predmete – ustvarijo glasbo po svojem občutku in deloma usmerjenem vodenju izvajalke, kar izvedene pesmi podpre in obogati.
Igriv in bogat program prebuja domišljijo, spodbuja ustvarjanje glasbe (tako z zvočili kot z lastnimi telesi), ki jo nagovarjajo narava in ljudske pesmi. Otrokom odpira novo obzorje in jim daje drugačen pogled na mala bitja iz narave in na življenje na splošno.
Tehnične zahteve: izvajalka na tleh potrebuje prostor, velik 4 x 3 metre
Cena: 280 evrov
Trajanje: 45 minut, za najmlajše (1 in 2 leti) program traja 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 60
Opomba: po končani glasbeni predstavi – koncertu se lahko druženje nadaljuje z ustvarjalno delavnico, na kateri izdelamo brenčačko – preprosto brenčeče glasbilo za spomin in nadaljnje glasbeno ustvarjanje.
OŠ 1 in V 3+, tudi OŠ 2

GLASBENO-GLEDALIŠKE in
GLASBENO-LUTKOVNE PREDSTAVE

1. Mojca Pokrajculja
Izvajalca: Jelena Sitar Cvetko in Urška Cvetko (Gledališče Zapik)
zKako spravimo deklico v lonček? Pa medveda in kup drugih? Lahko, če smo v lutkovnem gledališču! Pred zoprnim Mrazom, ki zbada, ščipa, spodnaša in pritiska, se vsi zatečejo v lonec. A ko v njem skupaj zaspijo, se prave težave šele začnejo …
Mehke pisane lutke vam bodo ponudile Mojco, polno pesmic in verzov, pa tudi konec je drugačen kot v knjigi …
Cena: 280 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1

NOVO!!
2. Mojstri pajki 
Izvajalci: Nuša Ofentavšek, pevka; Nuša Komplet Peperko, pripovedovalka;
Mija Močnik, Ela Aškerc in Bina Rosa Peperko, mlade soustvarjalke, ter
Matic Dokler, Katarina Viher in Gregor Vinko, glasbeniki
Glasbena pravljica o čisto navadni družini pajkov iz zapuščenega gradu, ki spoznajo, da dobri pletilci ne pletejo le raznolikih mrež, ampak tudi samosvoje zgodbe prepletajočih se niti in krasnih pajčjih pletenin. Pajčja zgodba je tako prepletena še z zanimivostmi iz resničnega pajčjega življenja ter z grško zgodbo o Arahne in tem, kako je nastal prvi pajek.
Predstava je nastala po istoimenski avtorski slikanici Nuše Komplet Peperko in Nee Likar, glasbeno podobo predstave je pripravil Tomaž Trop, kitarist in pisec glasbe pri skupini Tabu.
Cena: 480 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 60
V 4+ in OŠ 1

NOVO!!
3. O goski, ki je kihnila

Izvajalca: Urška Cvetko in Andraž Jug (Gledališče Zapik)
Lutkovna predstava o tem, kako je goska dobila nahod od prašička, babica od goske … in kako so na koncu vsi kihali. Zgodba, ki jo poznamo vsi, tudi otroci. Prizorišče je polno blazin, šalov in toplega čaja, kot nalašč za zimski čas. Z veliko glasbe in petja in nežnega humorja. A-čih!
Cena: 280 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1

4. O treh kozicah in druge kamišibajske zgodbe
Izvajalec: Gledališče Zapik
Gledališče Zapik ima »na zalogi« 70 kamišibajev, izbirate lahko zgodbe o živalih, kamišibaje s poezijo, smešne in grozne … Lahko vam ukrojijo tudi kamišibajski abonma po meri.
Kaj pa za vrtec? Malo bolj morajo izbirati, da najdejo prave zgodbe, pesmice in uganke, je pa vse skupaj prav imenitno! Kamišibajski abonma smo preizkusili lani z otroki in vzgojiteljicami vrtca Ciciban – in vsi uživali. Bi še vi?
Zapikovci lahko pripravijo tudi delavnice kamišibaja za otroke.
Cena: 280 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1

5. Prvo srečanje z opero
Izvajalci: Petra Vrh Vrezec, Al Vrezec, Sara Gorše, Helena Grom Krečan
Otroci se v ponujeni operni predstavi mimogrede nalezejo navdušenja nad opero in klasično glasbo. Spoznajo zanimive operne zgodbe in junake ter slišijo operne arije in duete iz svetovno znanih oper (Čarobna piščal, Figarova svatba, Hoffmanove pripovedke in Seviljski brivec).
Tehnične zahteve: paravan oz. španska stena, tabla oz. lestev na A
Cena: 430 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1

6. Račka Olivija gre v svet
Izvajalka: Urška Cvetko (Gledališče Zapik)
Svet je darilo, pravzaprav je velik kup daril. Ko »odpiramo« drugega za drugim, smo presenečeni, vznemirjeni, včasih navdušeni, pa razočarani in jezni … Tako kot mala račka Olivija, ki je tudi sama darilo. Kot vsakdo, ki pride na ta svet.
Otroci Olivijo spremljajo vse od jutra do večera, se veselijo njenih malih zmag, skupaj z njo se čudijo, navdušujejo, se jezijo ob neuspelih poskusih, ko spoznava svet in si nabira izkušnje. Namesto travnika iz kock, ribnika v lavorju, kupčka mivke za potičke, namesto žoge, ki sveti kot sonce, namesto škatle, v kateri lahko spimo ali se z njo prevažamo naokrog, bi lahko bilo karkoli, saj je svet »ena velika reč«. A vse skupaj ima pravi smisel, če lahko vse svoje pustolovščine delimo še s kom. Na primer z zeleno žabo.
Predstava je nastala po motivih Altana, znamenitega italijanskega avtorja stripov in risank za otroke. Koprodukcija: CTA Gorica/Gorizia (IT) in Gledališče Zapik (SLO)
Cena: 280 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 60
V 2 do V 5+

7. Rdeča kapica
Izvajalca: Urška Cvetko in Andraž Jug (Gledališče Zapik)
Odrasli radi gledate grozljivke? Tudi otroci uživajo v njih, če so njim primerno izvedene. Tu ni kaj, volk poje Rdečo kapico … Predstava je navdušila številne doma in za mejo zaradi zanimive interpretacije, posebne vrste humorja, številnih presenečenj … Naš volk pa prihaja naravnost iz terapevtske ordinacije dr. Zlatka Bastašića in je pomagal številnim otrokom, da so se spoprijeli s svojimi strahovi. Torej: si upate naročiti otroško lutkovno grozljivko s petjem?
Cena: 280 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1

8. Škrat iz opere
Izvajalca: Bernarda Gašperčič (igralka) in Jaroslav Cafera (violončelist in igralec)
Z učno uro o operni umetnosti opravimo s predsodki, da je opera nekaj dolgočasnega, nezanimivega in da se težko posluša. To mnenje se pojavlja samo zato, ker se mladi gledalci še niso srečali s pravo opero. Ob koncu predstave marsikoga zamika, da bi šel poslušat in si ogledat čisto pravo operno predstavo.
Med programom se otroci učijo na zabaven način. S pomočjo opernega škrata, miške in glasbenika – violončelista ljubljanske Opere – potujejo v čarobni svet operne glasbe.
Predstava otrokom z odlomki iz opere Carmen približa osnovne operne pojme (uvertura, orkester, arija, glasbeno gledališče, balet …).
Cena: 330 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
OŠ 1 in OŠ 2

9. Vrana in glasba
Izvajalca: Bernarda Gašperčič (igralka) in Jaroslav Cafera (violončelist in igralec)
Gledalci v predstavi spoznajo umetnico vrano, ki je prepričana, da zna lepo peti. Resnica je drugačna, saj si vsi mladi poslušalci tiščijo ušesa, ko začne krakati. K sreči jo spremlja glasbenik – violončelist. Ta vrani in otrokom pokaže violončelo, inštrument, s katerim zna oponašati živali. Vrano nauči nekaj pesmic, ki jih otroci dobro poznajo, zato lahko sodelujejo pri petju. Vrana je nad glasbo vedno bolj navdušena, in ko otroci zaigrajo v orkestru, želi dirigirati …
Predstava je zanimiva glasbena ura, v kateri se srečamo z glasbenimi izrazi, kot so inštrument, godalo, orkester, dirigent … Otroci so med predstavo zelo aktivni, saj ves čas sodelujejo z glasbenikom. Vrana pa poskrbi za smeh in zabavo.
Cena: 280 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1

10. Zgodba na gumbe
Izvajalca: Urška Cvetko in Andraž Jug (Gledališče Zapik)
Junaki predstave so gumbi, ki postanejo cirkuški artisti, vrvohodci, požiralci ognja, čarovniki pa tudi glasbeni virtuozi. Vse to samo zato, da deček brez nog, kot ga je po nesreči narisal slikar, lahko steče na travnik in spusti zmaja naravnost do sonca. Predstava je dobila nagrado mednarodnega festivala PIF za najbolj humano sporočilo. Sodelovanje občinstva je ključno.
Cena: 280 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1

11. Zvočna kuhna
Izvajalec: Peter Kus
Projekt je zasnovan kot mešanica gledališko-lutkovne predstave in delavnice izdelovanja inštrumentov. Tema predstave je povezovanje sluha z okusom in ustvarjanja glasbe s kuhanjem. Dogajanje je umeščeno v kuhinjo, kamor so otroci povabljeni kot gostje. Toda kuharski mojster je izgubil okus. Kako naj zdaj pripravlja hrano? Odkrije, da bi občutek okušanja lahko nadomestil z ustvarjanjem in poslušanjem zvokov. Tako iz kuharja postane glasbenik in skladatelj, ki zdaj z enako strastjo »kuha« zvoke izvirnih glasbenih inštrumentov in se skupaj z občinstvom slasti v zvočni ekstazi. Predstava je interaktivna in otrokom omogoča, da v določenih delih z igranjem na različna zvočila tudi sami dejavno posežejo v dogajanje. Zgodba sledi zaporedju in dramaturgiji bogatega zvočnega kosila ter se konča z delavnico, na kateri se otroci še sami preizkusijo v kuhanju nekaterih zvočnih jedi.
Tehnične zahteve: za izvedbo prvega dela programa izvajalec potrebuje prostor, velik 4 x 3 metre, delavnica pa lahko poteka v večji učilnici
Cena: 330 evrov
Trajanje: 45 minut predstava, 45-60 minut delavnica
Priporočljivo število poslušalcev: do 100 (60 za delavnico)
V 5+, OŠ do vključno 4. razreda