Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

I. triada in predšolski otroci

 

a) GLASBENI PROGRAMI

 

1. Boomwhackers – kul glasbene cevi 
Izvajalec: Jaka Strajnar
Boomwhackers - kul glasbene cevi
Boomwhackers (slov. uglašene glasbene cevi) so plastične cevi različnih dolžin in barv. Vsaka dolžina in barva cevi je uglašena na določen ton, kar omogoča izvajanje različnih kombinacij melodij in akordov. Na delavnici učenci spoznajo tehniko igranja, oblikujejo različne enoglasne in večglasne melodične vzorce, se preizkusijo v individualni in skupinski improvizaciji, igranje podkrepijo z gibom oziroma koreografijo ter oblikujejo akordične spremljave, ki jih nadgradijo s petjem ljudskih in popularnih pesmi.

Cena
: 250 evrov

Trajanje: 45 minut ali po dogovoru daljši program
Priporočljivo število poslušalcev: do 50 učencev (oziroma 2 oddelka)
V in OŠ 1

 

2. Biba leze: glasbene jaslice      
Izvajalec: Etnika zavod – Šola ljudskega plesa
Glasbene jaslice za otroke so glasbeno-igralno-gibalne delavnice, na katerih otroci (in vzgojitelji) spoznavajo ljudske pesmi, izštevanke in gibalne igre. Dogajanje prikliče pri otrocih obilico pozitivnih čustev in odzivov, spoznavajo ritmična glasbila, na katera lahko, skupaj z vzgojitelji, tudi zaigrajo. Ustvarjeno prijetno glasbeno okolje otroke zapelje v gibanje in igro ter je kot nalašč za prvo srečanje z glasbo.

Cena
: 300 evrov

Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število udeležencev: 25
V 1+

 

3. Čmrljevite zgodbice
Izvajalci: Mateja Perpar (glas, kitara, pesmice in pravljice), Bojan Šen (kitara, mandolina, tolkala), Vid Sark (bas flavta, kitara, tolkala)
Čmrljčki (Mateja, Bojan in Vid) malim poslušalcem predstavljajo nov program. Predstavitev najrazličnejših glasbil in zvočil, ritmov, rim ter osnovnih pojmov iz glasbene teorije so vpletli v zabavne živalske glasbene pravljice, polne nenavadnih, humornih, nepričakovanih preobratov, ki razburkajo domišljijo, razživijo radovednost in spodbujajo možgančke. Čmrljevito!

Tehnične zahteve
: za ozvočenje poskrbijo izvajalci.

Cena: 350 evrov
Trajanje: od 35 do 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 80
V 4+ in OŠ 1, tudi OŠ 2

 

4. Deklica, podaj roko … ali kako pripravimo fante do plesa 
Izvajalec: Etnika zavod – Šola ljudskega plesa
Stara resnica je, da fantje raje igrajo nogomet in plezajo po drevesih, kot plešejo. A obstaja način, da tudi največji trmoglavci med njimi zaplešejo, ne da bi vedeli, kdaj … Gre namreč za star in preverjen recept naših babic: ščepec občutka, da so »ta glavni«, glasbo v ušesa in … ples se lahko začne! Učenci se igrivo srečajo z inštrumenti in zvočili, ljudsko glasbo in plesom ter ob tem ves čas aktivno sodelujejo.

Tehnične zahteve
: CD-predvajalnik in ozvočenje (naglavni mikrofon) v dogovoru z naročnikom

Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut (dogovor z naročnikom)
Priporočljivo število poslušalcev: 70 (tudi večje skupine v dogovoru z naročnikom)
OŠ 1

 

5. Glasbeno potovanje po svetu
Izvajalca: Danijela Jerković in Alojz Studen – Luj
Glasbeno potovanjeIzvajalca otrokom prinašata glasbo, smeh in potovanje po svetu z bogato zbirko ljudskih glasbil z vsega sveta, kot so ameriški banjo, balalajka, ramanta, ektara, indijski banjo, kitara, harmonij, bina, krišna flavte, kalimba, didžeridu, džembe, tarabuka, govoreči boben, indijanski boben, bobni bongo, deževna palica, karatale, kraguljčki …
Za vsako glasbilo povesta, kako se imenuje, in na otroškem zemljevidu sveta pokažeta, od kod izvira, nanj pa tudi zaigrata. V program vključita avtorske skladbe, pri katerih uporabljata različna glasbila. Po predstavitvi otroke povabita na skupinsko bobnanje.
Izkušnje izvajalcev kažejo, da ga lahko spremljajo tudi zelo majhni otroci (2+).

Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut, po dogovoru z naročnikom lahko daljši ali krajši program
Priporočljivo število poslušalcev: 50
V 2+, OŠ 1

 

*NOVO*
6. Glasbene pravljice

Izvajalci: Alda Sosič (pripovedovalka), in Luca Ferrini (klavir)
Bikec Ferdinand (glasba Ivo Petrić, besedilo Munro Leaf v prevodu Janeza Gradišnika), Prvi koncert medvedka Perona (glasba Herbert Chappell, besedilo Michael Bond v prevodu Luke Senice), Zgodba o slončku Babarju (glasba Francis Poulenc, besedilo Jean de Brunhoff v prevodu Lenče Ferenčak) pa še Neubrana račka (glasba in besedilo Remo Vinciguerra, prevod Luca Ferrini in Alda Sosič) ter Drevo, ki sega do neba (glasba Lajos Papp, narodna madžarska zgodba v prevodu Luke Senice) je pet uglasbljenih pravljic, ki jih umetnika ponujata otrokom, ki tako dobijo priložnost, da se približajo glasbenemu gledališču oz. koncertni predstavi. Vsaka zgodba je odlična povezava med glasbo in literaturo, v otrocih prebuja tudi likovni svet.
Naročnik programa sam izbere dve pravljici, zgodbi sta lahko animirani ali pripovedovani v slovenskem in italijanskem jeziku.

Tehnične zahteve: potreben je uglašen klavir ali pianino oz. elektronski klavir ali sintesajzer s polnim obsegom klaviature (sedem oktav). Če inštrumenta naročnik nima, lahko izvajalca pripeljeta svojega.
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 50
V 4+, OŠ 1 in OŠ 2

 

7. Koncert močvirskih škratov
Izvajalci: Samo Kutin, Ana Kravanja in Nina Peče Grilc
Poučna in ekološko močno sporočilna zgodba o Malem placu (avtor Uroš Grilc, ilustrator Gorazd Vahen) je izhodišče za razkošno zvočno potovanje. Zgodba ustvari posebno zvočno okolje, ki otroke prestavi v močvirski svet in prek naravnih zvokov pri njih vzbudi občutek poistovetenja z naravo. Vsebuje sporočilo o tem, kako bogata je narava, koliko skrivnosti skriva in kako krhko je naravno ravnotežje.
V drugem delu nastopa otroke – obogatene z zgodbo – povabijo k igranju glasbil iz recikliranih materialov. V inštrumentariju »škratjega orkestra« so kamenofon, balafon, cevofon, harfa, kalimbe, balunofoni, ropotulje, ektare, kazuji in tank drum, pri oponašanju škratovskih in živalskih glasov pa ne gre brez balonov, lepilnega traku in steklenic. Otroci iz »poslušalcev« postanejo »soustvarjalci« zgodbe, aktivno doživetje pa jih spodbuja k refleksiji sporočila o našem odnosu do narave ter k temu, da lahko zvoke in glasbo ustvarjajo tudi iz nekonvencionalnih inštrumentov ter celo vsakdanjih reči, ki zazvenijo povsem na novo.

Tehnične zahteve: za izvedbo v večjih prostorih (telovadnica, kinodvorana) potrebno ozvočenje.
Cena: 350 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 120 
OŠ 1, tudi OŠ 1

 

8. Igrajmo se glasbo – ritem
Izvajalec: Blaž Rojko
Poslušalci s pomočjo igre spoznajo ritmične inštrumente, tehniko igranja nanje, pravila za skupno muziciranje, pomembnost tempa ter dirigenta. Na melodična tolkala izvajajo različne ostinatne motive in ustvarjajo glasbene slike.

Tehnične zahteve: otroci sedijo v krogu, da dobro vidijo. Vse inštrumente izvajalec prinese s seboj.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 ali 60 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 40 (otroci aktivno sodelujejo v programu)
V 4+ in OŠ 1

 

*NOVO*
9. Fantastični orkester     

Izvajalec: Jaka Strajnar
Svinčnik, puščica, ravnilo, zvezek in druge šolske potrebščine so lahko tudi mnogo več. Na delavnici se šolske potrebščine spremenijo v inštrumente, razred pa v koncertno dvorano. Orkester sestavijo učenci, ki s telesnimi tolkali in šolskimi potrebščinami ustvarjajo številne ritmične vzorce, te nadgradijo s petjem pesmi ali izrekanjem različnih besedil … Pravo koncertno vzdušje pa nastane, ko učenci igrajo ob predvajanju najbolj priljubljenih pesmih. Na delavnici sodeluje celoten razred. Učenci so v svojem razredu, sedijo za šolskimi mizami in uporabljajo svoje šolske potrebščine. 

Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število udeležencev: do 25 učencev (oziroma 1 razred ali oddelek)
OŠ 1 in OŠ 2

 

*NOVO*
10. Kovčekteta na obisku   

Izvajalka: Mateja Fi 
Kaj vse se skriva v kovčkih, ki jih je s sabo prinesla ta gospa?
Gosenica leze ven, sliši se pesem in tam se kaže nenavadno živomodro glasbilo, ki je bilo nekoč, tako pravi gospa, plinska jeklenka. Kovček zdaj čisto odpre in iz njega na plan skoči velika šatulja z izbranimi pesmimi! Nekatere so ljudske, druge si je izmislila gospa Kovčekteta.
Program je glasbena urica življenjskih dogodivščin, domiselno prepletenih z ljudskimi in avtoričinimi pesmimi. Pred otroki se odprejo svetovi dežele ob morju, iz zavetja jablanovih vej ter iz sredine žitnega polja. V eni pesmi sedejo na vrtiljak in pristanejo v mestnem vrvežu, potem pa spet pot pod noge in čez reko do otoka z gusarji!
Koncert in glasbena predstava, na kateri izvajalka skozi igro predstavi izvirna doma narejena glasbila, otrokom ponudita nazorne ideje, kako si lahko nekatera od njih izdelajo sami doma. Interaktivno raven dogodka dopolnjuje preizkus domiselnih glasbil iz vsakdanjih predmetov ter ostalih inštrumentov, ki jih izvajalka pripelje s seboj. Ljudske in Matejine avtorske pesmi, ki bodrijo duha, kličejo v pustolovščine in osvetljujejo lepote bivanja.

Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število udeležencev: do 60
Opomba: pri manjši skupini (do 35 otrok) lahko druženje nadaljujemo s 30-45 minut dolgo delavnico, na kateri izdelamo preprosto glasbilo za spomin in nadaljnje ustvarjanje.
OŠ 1, V 3+, tudi OŠ 2

 

11. Najlepše Bitenčeve z Orffovimi inštrumenti 
Izvajalec: Blaž Rojko
Skladatelj Janez Bitenc je prvi začel sistematično razvijati glasbeno vzgojo predšolskih in šolskih otrok. Z glasbo in mladimi je bil tesno povezan tudi na radiu, kjer je ustanovil radijski otroški in mladinski pevski zbor. Na poseben način je znal glasbo in njene vsebine približati mladim tako, da so jo ti razumeli in znali ceniti. Ciciban poje, Naša četica koraka, Metuljček cekinček, Kuža pazi, Dežek trka, Kje je luna … Iz bogate zakladnice Bitenčevih pesmic naročnik izbere eno, ki jo učenci že znajo zapeti. Izvajalec predstavi melodična tolkala. Z igro in imitacijo učenci soustvarijo melodično spremljavo ter spoznajo pravila za skupno muziciranje – pomen tempa in kdo ga nakazuje. Ustvarjanje glasbenih slik se konča s skupnim izvajanjem izbrane skladbe. Če je Bitenčeva pesmica primerna, ob njej tudi zaplešejo.

Cena
: 250 evrov

Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 40
V 4+ OŠ 1 (tudi OŠ 2)

 

*NOVO*
12. O škratih s Krasa in koncert kraških škratov
  

Izvajalci: Samo Kutin, Ana Kravanja in Nina Peče Grilc
Glasbeni performans treh uveljavljenih ustvarjalcev združuje elemente pripovedovanja pravljice, igranje na množico inštrumentov in interaktivno glasbeno delavnico, na kateri bodo otroci pod strokovnim mentorstvom sami poustvarjali pravljične in naravne zvoke.
Izvirna zgodba Uroša Grilca je ekološko ozaveščena pripoved o tem, kako so jo nagajivi škratje zagodli prebivalcem Štanjela, v katerem je vse postavljeno na glavo. Zgodba Škratje s Krasa je izhodišče za bogato in raznovrstno zvočno popotovanje. Izvajalci ustvarijo posebno zvočno okolje, ki poslušalce prestavi v kraško pokrajino, prek naravnih zvokov pa pri njih vzbudi občutek poistovetenja z naravo.
V drugem delu programa otroci iz »poslušalcev« postanejo »soustvarjalci« zgodbe, zvoke in glasbo ustvarjajo z nekonvencionalnimi inštrumenti in predmeti iz vsakdanjega življenja. Kras se tako sliši z inštrumenti, kot so ngoni, koncovka, akustični resonator, kamenofon, kalimba, bučna trobenta, trobenta, lončeni bas.
Čakata vas pravo zvočno potovanje in odkrivanje skrivnosti Krasa.
Tehnične zahteve: za izvedbo v večjih prostorih (telovadnica, kinodvorana) potrebno ozvočenje.
Cena: 350 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število udeležencev: do 120
OŠ do vključno 4. razreda

 

*NOVO*
13. Postala bom slavna operna pevka
  

Izvajalci: Petra Vrh Vrezec, Helena Grom Krečan, Zvone Šedlbauer
Naša operna pevka je že kot majhna deklica sanjala o svojem sanjskem poklicu. Kaj vse se je morala naučiti, da je dosegla svoje sanje?! Otroci ob opernih arijah, podkrepljenih z operno zgodbo, spoznajo vrline operne sopranistke; peti mora znati visoko, hitro in gibko, občuteno in iskreno. Pevka z otroki naredi tudi kratko solopevsko uro o osnovah pevske tehnike. Nagrada za trud, osvojeno pevsko tehniko, pa je zaključni prihod Kraljice noči s svojo znano in težko arijo.

Tehnične zahteve: paravan oz. španska stena, tabla oz. lestev na A
Cena: 350 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število udeležencev: do 80
V 3+ in OŠ 1

 

 

14. Petelinček je na goro šel …  
Izvajalec: Etnika zavod – Šola ljudskega plesa
Ko petelinček izgine z domačega dvorišča, med kokoškami zavladata preplah in vznemirjenje, na dvorišču pa nered – nekateri bi se zabavali, drugi pobegnili do gozda in z one strani ograje se bliža nevarnost …
Otroci z animatorko preplešejo, odpojejo in odigrajo zbirko znanih in malo manj znanih otroških ljudskih pesmi na svež in igriv način. Celota je sestavljena v napeto in razburljivo glasbeno pevsko zgodbo, v kateri otroci in mlajši učenci poleg tradicionalnih zimzelenih pesmic ustvarjajo in plešejo ob melodijah ljudske glasbe in plesa. Program je primeren tudi za otroke s posebnimi potrebami.

Tehnične zahteve: za večje prostore naročnik zagotovi ozvočenje in naglavni mikrofon za izvajalko
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število udeležencev: 50
V 4+ in OŠ 1

 

15. Polh rogovilež
Izvajalci: Samo Kutin, Ana Kravanja, Nina Peče Grilc
Polh rogovilež (avtor Uroš Grilc, ilustracije Maša Kozjek) biva na podstrešju gradu. Ker prireja bučne rogovilske zabave, ga grofje preženejo, poiskati mora nov dom. Preizkuša, ali bi lahko bival pri čebelah, pri jazbecu, čukih, a gre povsod nekaj narobe. Na koncu najde staro bukev, v kateri biva polšja družina, in si tam ustvari nov dom.
Polh rogovilež otroke skozi zgodbo popelje po razkošni zvočni krajini. Najprej spoznajo »grajske zvoke«, potem rogoviljenje polha, nato pa različni inštrumenti ustvarjajo zvoke živali. Glasbena pravljica otroke pritegne zaradi posebnosti glasbil in naravnih zvokov. Ana Kravanja in Samo Kutin pri izvedbi uporabljata klasična in tradicionalna glasbila (violina, hurdy-gurdy, ikitelia, tibetanske posode, bendir, okarina, bosanska kljunasta flavta), zvočila, različne predmete in doma izdelana glasbila (cevni zvonci, tank drum, kazu). Po zaključku pravljice otroci sestavijo orkester in se naučijo uporabe nekaterih od teh zvočil.

Tehnične zahteve
: za izvedbo koncerta je potreben prostor, velik 5 x 5 metrov, za izvedbo delavnice pa šolske klopi, priporočeno je ozvočenje, nujno pa je ozvočenje pripovedovalke, razen če gre za manjše skupine (do 5 otrok)

Cena: 350 evrov
Trajanje: 45 minut (pravljica z delavnico)
Priporočljivo število poslušalcev: 100 (60 za delavnico)
V4+, OŠ 1

 

16. Ptice narekujejo note skladateljem
Izvajalka: Petra Vrh Vrezec
Na predavanju boste izvedeli, kako ptice pojejo in zakaj, ali s človeškim glasom in glasbenimi inštrumenti res lahko oponašamo imenitno ptičje petje, in še kaj. Prisluhnili boste tudi ptičjemu petju in »pernatim« pesmim, zapeli skupaj s predavateljico ter poslušali nekaj najlepših klasičnih skladb odličnih skladateljev, ki so dobili navdih v ptičjem petju. 
Tehnične zahteve: igralnica/telovadnica/učilnica, LCD-projektor, miza
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 50
V5+, OŠ 1

 

17. Skozi zvok in gib v Afriko
Izvajalca: Dalanda Diallo in Damir Mazrek
Na glasbeno-plesni delavnici afriško pripovedko izvajalca podkrepita z glasbenimi deli in plesom. Otroci z gibi oponašajo živali, rastline in pojme, ki se pojavljajo v pravljici, s ploski in koraki oponašajo ritem, naučijo se enostavne afriške pesmi, ki jo potem zapojejo z izvajalcema. Učenci igrajo na enostavna zvočila, z njimi spremljajo pesmi, ki jih izvajajo.
Skozi proces raziskovanja otroci prebudijo v sebi prirojen občutek za gibanje. Prek pravljice, ritma in pesmi spoznavajo svoje telo in razvijajo motorične sposobnosti. Z gibalno improvizacijo širijo svojo domišljijo.

Tehnične zahteve:
za izvedbo delavnice sta potrebna primerno velika prostor in tla, ki omogočajo kotaljenje (šolska telovadnica, učilnica brez klopi in stolov) …

Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: največ 50
OŠ 1

 

18. Sonce, dež in mavrica
Izvajalka: Tamara Laganin-Kranjec
Sonce, dež in mavricaPete pesmice, prstne igre, vremenske izštevanke in recitacije, ob katerih se giblje celotna skupina otrok. Ciklus liričnih in šaljivih pesmi je napisala Tamara Laganin-Kranjec. Predstavljajo nastajanje mavrice, njeno barvitost, vzklike navdušenih otrok, ko jo zagledajo, igro barv iz mavričnega barvnega kroga … Otroci pojave na nebu spremljajo z ustvarjanjem zvočnega sveta z lastnim telesom (prsti, dlani, stopala, jezik, dih).

Cena
: 250 evrov

Trajanje: od 30 do 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 50, otroci v jaslih: 20
V 1+ in OŠ 1

 

19. S tolkali in pesmijo okoli sveta
Izvajalca: Franci Krevh (tolkala) in Marko Brdnik (harmonika)
KrevhV programu se podamo na domišljijsko potovanje okoli sveta. Glasbenika otrokom predstavita različna okolja ter z njimi povezana tolkala. Otroci slišijo in vidijo uporabo določenega tolkala, istočasno pa pojejo oziroma nastopajo s svojo domišljijo in izkušnjami.
Spoznavajo, da razlika med velikim in malim bobnom ni samo v velikosti in da so afriški bobni pravzaprav najstarejši telefon, poleg tega pa slišijo še mnogo drugih zanimivih tolkalnih novic.

Tehnične zahteve
: večja igralnica ali učilnica

Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 60

 

*NOVO*
20. Žužnjava druščina

Izvajalka: Mateja Fi
Avtorica izvaja ljudske in svoje avtorske pesmi, v katerih se pojavlja žužnjava bratovščina čričkov, čebel, muh, pikapolonic, kobilic, metuljev, čmrljev, škržatov, pajkov, murnov, mušic. Z otroki ustvari žužnjavi orkester. Uporablja preproste lutke in slikovne podobe, preseneti z izvirnimi elementi: prsti oživijo, dlan postane pajek, stopalo čmrlj …
Otroci zaigrajo tudi na zvočila, preprosta glasbila in vsakdanje predmete – ustvarijo glasbo po svojem občutku in deloma usmerjenem vodenju izvajalke, kar izvedene pesmi podpre in obogati.
Igriv in bogat program prebuja domišljijo, spodbuja ustvarjanje glasbe (tako z zvočili kot z lastnimi telesi), ki jo nagovarjajo narava in ljudske pesmi. Otrokom odpira novo obzorje in jim daje drugačen pogled na mala bitja iz narave in na življenje na splošno.

Tehnične zahteve: izvajalka na tleh potrebuje prostor, velik 4 x 3 metre
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut, za najmlajše (1 in 2 leti) program traja 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 60
Opomba: po končani glasbeni predstavi – koncertu se lahko druženje nadaljuje z ustvarjalno delavnico, na kateri izdelamo brenčačko – preprosto brenčeče glasbilo za spomin in nadaljnje glasbeno ustvarjanje.
OŠ 1 in V 3+, tudi OŠ 2

 

 

b) GLASBENO-GLEDALIŠKE in GLASBENO-LUTKOVNE PREDSTAVE

*NOVO*
1. Cirkuške bolhe
 

Izvajalke: Nuša Komplet Peperko (pripovedovalka), Mirjana Brežnik (flavta), Tamara Povh (klavir)
Glasbena predstava o tem, kako nastane cirkus. Tri bolhice Poldi, Pavla in mala Pipi namreč pripravljajo čisto svoj cirkus. Potrebujejo velik voz, žogice za žongliranje, trampolin za skakanje, monocikel, rdeče noske, obleke z bleščicami, ne tako strašne zveri, sitno podgano (te ne potrebujejo, pa jo vseeno imajo). Slona?
Potrebujejo tudi izbrano glasbo sodobnih skladateljev z odličnimi idejami, ritmičnimi vzorci in tehnikami igranja, ki orišejo mnogotere obraze cirkusa in popeljejo skozi očarljive, nežne, nagajive in otožne zvočne pokrajine.
In čarobna beseda, ki MALO ŽIVINČE spremeni v VELIK CIRKUS, je …? To izveste na glasbeni predstavi.

Tehnične zahteve: oder, velik (minimalno) 3 x 3 metre, mikrofon (ročni ali naglavni) za pripovedovalko (če gre za odprt prostor in več kot 50 poslušalcev), električni podaljšek z razdelilnikom za električni pianino
Cena: 350 evrov
Trajanje: 40 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 60
OŠ 1 IN OŠ 2

 

2. Črni saksofon
Izvajalci: Mojca Kolar (flavta, pripoved), Tomaž Nedoh (saksofon) in Tomaž Kolar (klarinet, preostala glasbila)
Glasbena predstava o prijateljstvu, doseganju ciljev, željah in trudu za njihovo izpolnitev, učenju, odraščanju in spremembah, povezanih z njimi. Pripoveduje Mojca, poleg saksofona pa poslušalci spoznajo še afriško lutnjo, španski gambei, klarinet, indonezijsko ragljo, kljunasto flavto, irsko piščal, kitajski hulusi in lončeni bas. Glasbeni del pravljice je kombinacija posnete spremljave različnih glasbenih zvrsti in igranja na inštrumente v živo.

Tehnične zahteve
: za izvedbo v večjih prostorih (telovadnica, kinodvorana) potrebno ozvočenje
Cena: 350 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 120
V 3+ in OŠ 1

 

3. Miška kaško kuhala
Izvajalca: Jelena Sitar in Igor Cvetko (Lutkovno gledališče Zapik)
Pet slovenskih otroških prstnih iger je povezanih v lutkovno predstavo, ki preraste v skupno igro. Palček, Kazalček, Sredinček, Prstanček in Mezinček so junaki, ki stresajo hruške z dreves, iščejo dobrote v mamini skrinji, padejo v vodo in dobijo kaško, ki jo zanje skuha miška. Predstavo, ki temelji na ljudskem izročilu, slovenskih prstnih igrah, spremljajo glasbila z vsega sveta: južnoameriška okarina, afriška kalimba, tibetanske sklede. Miška kaško kuhala je edinstvena predstava, zaščitni znak Gledališča Zapik.

Cena
: 250 evrov

Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 60
V 2 do V 5

 

4. Mojca Pokrajculja
Izvajalca: Jelena Sitar Cvetko in Urška Cvetko (Gledališče Zapik)
Kako spravimo deklico v lonček? Pa medveda in kup drugih? Lahko, če smo v lutkovnem gledališču! Pred zoprnim Mrazom, ki zbada, ščipa, spodnaša in pritiska, se vsi zatečejo v lonec. A ko v njem skupaj zaspijo, se prave težave šele začnejo …
Mehke pisane lutke vam bodo ponudile Mojco, polno pesmic in verzov, pa tudi konec je drugačen kot v knjigi …

Cena
: 250 evrov

Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1

 

5. Prvo srečanje z opero      
Izvajalci: Petra Vrh Vrezec, Al Vrezec, Alja Kapun, Helena Grom Krečan
Otroci se v ponujeni operni predstavi mimogrede nalezejo navdušenja nad opero in klasično glasbo. Spoznajo zanimive operne zgodbe in junake ter slišijo operne arije in duete iz svetovno znanih oper (Čarobna piščal, Figarova svatba, Hoffmanove pripovedke in Seviljski brivec).

Tehnične zahteve
: paravan oz. španska stena, tabla oz. lestev na A

Cena: 400 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1

 

6. Pojte, pojte drobne ptice    
Izvajalca: Iuna Ornik in Andrej Fon (Gledališče Lalanit)
Mrakovček Premrakovček (igra ga Andrej Fon), godec iz legendarne slikanice Pojte, pojte drobne ptice, ki jo je uredila in izdala Kristina Brenkova, se v tej zgodbi znajde v veliki zagati, saj je ukradel pero najlepše in najbolj ošabne ptice daleč naokoli, Šaraptice. Ta se mu maščuje tako, da njegove ptice pevke zaklene v kletko, ključ pa odvrže v široka ajdova polja. Godec se s čarobnim kolesom odpravi na potovanje skozi slovenske otroške ljudske pesmice in izštevanke, v katerih oživijo Anzej Panzej, Tinčica Minčica in drugi junaki (animira jih Iuna Ornik), ki mu pomagajo pri iskanju ključa, s katerim bi osvobodil svoje zaprte ptice, ki ne morejo peti. Iz otroških ljudskih pesmic in izštevank, zbranih v istoimenski slikanici, je z lutkami in v živo izvajano glasbo nastala nova zgodba (etno glasbena pravljica z lutkami), ki otrokom približa ljudske motive, napeve in junake. Čeprav gre za prikaz časa in vsebin, ki jih danes otroci ne poznajo več, zgodba prinaša pomembno sporočilo …
V dogovoru z naročnikom se lahko po predstavi za skupino do 30 otrok izvede delavnica izdelave piščalke iz slamice – z vztrajnostjo se doseže cilj.

Tehnične zahteve: električni priključek, za izvedbo v večjih prostorih (kinodvorane, telovadnice) potrebno ozvočenje
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 120 (več v dogovoru z izvajalcema)
V 4+ in OŠ 1

 

7. Račka Olivija gre v svet
Izvajalka: Urška Cvetko (Gledališče Zapik (SLO) in CTA (IT))
Svet je darilo, pravzaprav je velik kup daril. Ko »odpiramo« drugega za drugim, smo presenečeni, vznemirjeni, včasih navdušeni, pa razočarani in jezni … Tako kot mala račka Olivija, ki je tudi sama darilo. Kot vsakdo, ki pride na ta svet.
Otroci Olivijo spremljajo vse od jutra do večera, se veselijo njenih malih zmag, skupaj z njo se čudijo, navdušujejo, se jezijo ob neuspelih poskusih, ko spoznava svet in si nabira izkušnje. Namesto travnika iz kock, ribnika v lavorju, kupčka mivke za potičke, namesto žoge, ki sveti kot sonce, namesto škatle, v kateri lahko spimo ali se z njo prevažamo naokrog, bi lahko bilo karkoli, saj je svet »ena velika reč«. A vse skupaj ima pravi smisel, če lahko vse svoje pustolovščine delimo še s kom. Na primer z zeleno žabo.
Predstava je nastala po motivih Altana, znamenitega italijanskega avtorja stripov in risank za otroke. Koprodukcija: CTA Gorica/Gorizia (IT) in Gledališče Zapik (SLO)

Cena
: 250 evrov

Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 60
V 2 do V 5+

 

8. Rdeča kapica
Izvajalca Jelena Sitar Cvetko Cvetko, Igor Cvetko / Tines Špik (Gledališče Zapik)
Odrasli radi gledate grozljivke? Tudi otroci uživajo v njih, če so njim primerno izvedene. Tu ni kaj, volk poje Rdečo kapico … Predstava je navdušila številne doma in za mejo zaradi zanimive interpretacije, posebne vrste humorja, številnih presenečenj … Naš volk pa prihaja naravnost iz terapevtske ordinacije dr. Zlatka Bastašića in je pomagal številnim otrokom, da so se spoprijeli s svojimi strahovi. Torej: si upate naročiti otroško lutkovno grozljivko s petjem?

Cena
: 250 evrov

Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1

 

9. Škrat iz opere 
Izvajalca: Bernarda Gašperčič (igralka) in Jaroslav Cafera (violončelist in igralec)
Škrat iz opereZ učno uro o operni umetnosti opravimo s predsodki, da je opera nekaj dolgočasnega, nezanimivega in da se težko posluša. To mnenje se pojavlja samo zato, ker se mladi gledalci še niso srečali s pravo opero. Ob koncu predstave marsikoga zamika, da bi šel poslušat in si ogledat čisto pravo operno predstavo. Med programom se otroci učijo na zabaven način. S pomočjo opernega škrata, miške in glasbenika – violončelista ljubljanske Opere – potujejo v čarobni svet operne glasbe. Predstava otrokom z odlomki iz opere Carmen približa osnovne operne pojme (uvertura, orkester, arija, glasbeno gledališče, balet …).

Cena
: 250 evrov

Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
OŠ 1 in 2

 

10. Tinka Tonka Flavtofonka 
Izvajalci: Tinkara Kovač, Tomaž Kolar, Mojca Kolar, Tomaž Nedoh
V glasbeni predstavi otroci potujejo skozi različna zgodovinska obdobja, srečajo vrsto zanimivih oseb iz različnih delov sveta in spoznajo nekaj zelo zanimivih inštrumentov. Skozi pripoved se naučijo marsikaj o flavti in spoznajo osebe, ki so skozi zgodovino vplivale na njen razvoj. Skozi dogodivščine otroke vodi Tinka Tonka (Tinkara Kovač), pokaže jim, kako velik in zanimiv je glasbeni svet, koliko raznovrstnosti je v njem! Otroci s Tinko Tonko ugotovijo, da se lahko še veliko naučijo, če bodo radovedni in bodo imeli pogum za nova spoznanja.
Glasbena predstava o Tinki Tonki je igran glasbeni sprehod skozi nekatera obdobja zgodovine glasbe. Tinka Tonka pot začne v jami Divje babe z ustvarjalnim pračlovekom, na svoji poti sreča zlobnega Pana, umirjenega Krišno, bojevitega vojaka, romantičnega Trubadurja, muzikalnega krotilca kač in na koncu svojega potovanja še rockerskega Iana Andersona. Privlačno zasnovana scena in kostumi dopolnijo vzdušje predstave, glasbeniki z igranjem v živo stopnjujejo dramaturško napetost zgodbe.

Cena
: 400 evrov

Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 100
OŠ 1, V 4+

 

11. Vrana in glasba 
Izvajalca: Bernarda Gašperčič (igralka) in Jaroslav Cafera (violončelist in igralec)
Vrana in glasbaGledalci v predstavi spoznajo umetnico vrano, ki je prepričana, da zna lepo peti. Resnica je drugačna, saj si vsi mladi poslušalci tiščijo ušesa, ko začne krakati. K sreči jo spremlja glasbenik – violončelist. Ta vrani in otrokom pokaže violončelo, inštrument, s katerim zna oponašati živali. Vrano nauči nekaj pesmic, ki jih otroci dobro poznajo, zato lahko sodelujejo pri petju. Vrana je nad glasbo vedno bolj navdušena in, ko otroci zaigrajo v orkestru, želi dirigirati …
Predstava je zanimiva glasbena ura, v kateri se srečamo z glasbenimi izrazi, kot so inštrument, godalo, orkester, dirigent … Otroci so med predstavo zelo aktivni, saj ves čas sodelujejo z glasbenikom. Vrana pa poskrbi za smeh in zabavo.

Cena
: 250 evrov

Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1

 

12. Zgodba na gumbe
Izvajalca: Jelena Sitar Cvetko in Igor Cvetko (Gledališče Zapik)
Junaki predstave so gumbi, ki postanejo cirkuški artisti, vrvohodci, požiralci ognja, čarovniki pa tudi glasbeni virtuozi. Vse to samo zato, da deček brez nog, kot ga je po nesreči narisal slikar, lahko steče na travnik in spusti zmaja naravnost do sonca. Predstava je dobila nagrado mednarodnega festivala PIF za najbolj humano sporočilo. Sodelovanje občinstva je ključno.

Cena
: 250 evrov

Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1

 

13. Zverinice iz Rezije
Izvajalca: Jelena Sitar Cvetko in Igor CvetkoZverinice iz rezije
Napeto zgodbo o nesrečni lisičji materi, katere hiško je z mladički vred zaplenila grozna Grdina, spremljata pravi citira in bunkula. Otroci v živo spoznajo rezijansko glasbo, ki gre »na tenko in na debelo«, naučijo se nekaj nenavadnih rezijanskih besed, ločujejo zverinice od živinic, in ko na koncu še zaplešejo ter udarijo z nogo ob tla, so kot pravi Rezijani.
Opomba: Predstavi lahko sledi delavnica, na kateri otroci izdelajo žepni oder z lutkami in zaigrajo predstavo. Predstava z delavnico traja dve šolski uri in je primerna za kulturni dan.

Cena
: 250 evrov

Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1

 

14. Zvočna kuhna 
Izvajalec: Peter Kus
Projekt je zasnovan kot mešanica gledališko-lutkovne predstave in delavnice izdelovanja inštrumentov. Tema predstave je povezovanje sluha z okusom in ustvarjanja glasbe s kuhanjem. Dogajanje je umeščeno v kuhinjo, kamor so otroci povabljeni kot gostje. Toda kuharski mojster je izgubil okus. Kako naj zdaj pripravlja hrano? Odkrije, da bi občutek okušanja lahko nadomestil z ustvarjanjem in poslušanjem zvokov. Tako iz kuharja postane glasbenik in skladatelj, ki zdaj z enako strastjo »kuha« zvoke izvirnih glasbenih inštrumentov, uživa v njihovih neskončnih kombinacijah in se slasti v zvočni ekstazi. Njegova usta so postala ušesa. Predstava je interaktivna in otrokom omogoča, da v določenih delih z igranjem na različna zvočila tudi sami dejavno posežejo v dogajanje. Zgodba sledi zaporedju in dramaturgiji bogatega zvočnega kosila ter se konča z delavnico, na kateri se otroci še sami preizkusijo v kuhanju nekaterih zvočnih jedi. Več na http://peterkus.net/.
Tehnične zahteve: za izvedbo prvega dela programa izvajalec potrebuje prostor, velik 4 x 3 metre, delavnica pa lahko poteka v večji učilnici

Cena
: 300 evrov

Trajanje: 90 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 60 (2 oddelka)
V 5+, OŠ do vključno 4. razreda