Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

II. triada

1. Cajon – otroška tolkalna delavnica
Izvajalec: Jaka Strajnar
Cajon (šp. škatla ali zaboj, izgovori se kahon) je tolkalni inštrument pravokotne oblike, na katerega igramo z rokami. Nezapletena osnovna tehnika omogoča vsem otrokom, da uživajo ob igranju in tako spoznajo pomen ritma. Otroci na delavnici s pomočjo mentorja izvajajo različne preproste ritmične strukture (za krepitev koncentracije in koordinacije), po načelu »call & response« (klic in odgovor) posnemajo ritmične fraze, oblikujejo ritmične spremljave znanim pesmim, na koncu pa izvedejo individualno improvizacijo kot izraz in povzetek vsega naučenega.
Cena: 280 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 25 učencev (1 oddelek)
OŠ 2, tudi OŠ 1

2. Cirkuške bolhe
Izvajalke: Nuša Komplet Peperko (pripovedovalka), Mirjana Brežnik (flavta),
Tamara Povh (klavir)
Glasbena predstava o tem, kako nastane cirkus. Tri bolhice Poldi, Pavla in mala Pipi namreč pripravljajo čisto svoj cirkus. Potrebujejo velik voz, žogice za žongliranje, trampolin za skakanje, monocikel, rdeče noske, obleke z bleščicami, ne tako strašne zveri, sitno podgano (te ne potrebujejo, pa jo vseeno imajo). Slona?
Potrebujejo tudi izbrano glasbo sodobnih skladateljev z odličnimi idejami, ritmičnimi vzorci, modulacijami in stili tehnike igranja, ki oriše mnogotere obraze cirkusa in popelje skozi očarljive, nežne, nagajive in otožne zvočne pokrajine.
In čarobna beseda, ki MALO ŽIVINČE spremeni v VELIK CIRKUS, je …? To izveste na glasbeni predstavi.
Tehnične zahteve: oder, velik (minimalno) 3 x 3 metre, mikrofon (ročni ali naglavni) za pripovedovalko (če gre za odprt prostor in več kot 50 poslušalcev), električni podaljšek z razdelilnikom za električni pianino
Cena: 380 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočeno število poslušalcev: 60
OŠ 2 in OŠ 1

3. Glasbeno potovanje v Afriko
Izvajalec: Igor Leonardi
Program s sliko in glasbo predstavi afriško glasbo, njeno povezanost z ritmom ter bogastvo njenih inštrumentov in zvoka. Učencem omogoči živi stik z eksotičnimi glasbili (kora, lovska kitara, džemba, balafon, kalimba). Poznavanje afriške tradicionalne glasbe je pomembno za razumevanje sodobne popularne glasbe, ki ima korenine tudi v afroameriški glasbeni kulturi.
Opomba: za izvedbo so potrebni DVD-predvajalnik in projektor ter projekcijsko platno ali monitor.
Cena: 280 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 50 (2 oddelka)
OŠ 2, tudi OŠ 1

 

4. Glas, ritem, beseda, rap
Izvajalca: Murat in Jose
Glasbenika v programu predstavita elemente rapa, pojasnita, kako se lahko lotimo ustvarjanja rap pesmi in kako lahko pri tem uporabimo samo svoj glas. Murat predstavi beatbox, udeleženci spoznajo osnove oponašanja inštrumentov in drugih zvokov z usti in glasom. Naučijo se, kateri so osnovni zvoki, kako sestavimo ritem, kako uporabljamo dihanje. Tako si pridobijo osnovo, da lahko razvijajo veščino beatboxanja. V nadaljevanju Jose razloži, kako se lotiti pisanja besedila za rap pesem. Na primeru pokaže, kako lahko isto besedilo drugače zveni glede na različne ritmične podlage, tempo in tok besed. Glasbenika med koncertom predstavita pesmi z različnimi temami in komentirata besedila ter način izvedbe. Murat pri tem uporablja posebno napravo looper, na katero lahko nasnemava svoj glas, in s tem v živo ustvari glasbeno podlago.
V praktičnem delu programa učenci napišejo svojo rap pesem in se preizkusijo v beatboxu ter poskušajo ustvariti glasbeno podlago z nasnemavanjem na looper. Besedila lahko učenci pišejo sami ali v skupinah. Temu sledi izvedba besedil, učenci rapajo posamično ali pa skupaj izvedejo eno pesem z enotnim refrenom, odvisno od izbrane teme.
Tehnične zahteve: za izvedbo koncerta je potrebno ozvočenje in vsaj dva ročna mikrofona
Cena: od 380 evrov
Trajanje: 1 ura koncert, od 1 do 3 ure delavnica, po dogovoru
Priporočljivo število poslušalcev: do 80 (do 40 za delavnico)
OŠ 2 in 3 in SŠ

NOVO!!
6. Glasbeno popotovanje s čarovnikom Muziko 
Izvajalki: Mateja Fi in Renata Lapanja
Čarovnik Muzika je bil mlad fant, ki je znal z muziko začarati ljudi. Pa ne samo ljudi – tudi živali, rastline, predmete in … koga še, boste izvedeli na predstavi!
Beloruska ljudska pravljica je zgodba, ki že sama po sebi sugerira uporabo glasbil. Je zgodba o dečku z nadnaravno sposobnostjo, hkrati pa zgodba o tem, kaj lahko glasba z nami naredi.
Izvajalki bosta pravljico delili otrokom s pripovedjo, petjem in igranjem zvočil ter glasbil. Preden pa se bodo skupaj odpravili na potovanje, bodo otroci izvedeli, kako so nastale gosli, na katere je čarovnik Muzika tako rad igral.
Cena: 330 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število udeležencev: do 50
OŠ 2 in OŠ 1

NOVO!!
7. Izškatljeni orkester 
Izvajalci: Eva Jurgec, Sara Smrekar, Uroš Jezdić in Orkestrion
Izškatljeni orkester je interaktivni koncert orkestrske glasbe in skupinske igre. Na odru se glasbenikom pridružijo poslušalci in sodelujejo v skupinski igri s petjem, recitiranjem, z glasbili iz škatle (Orffov instrumentarij) ali pa z glasbili, ki so jih prinesli s sabo (predhodni dogovor). Cilj koncerta je spodbujati veselje do skupinskega muziciranja, orkestrske igre in glasbenega izražanja.
Glasbeni program je sestavljen iz dveh delov:
– priredb znanih skladb za poslušanje in spoznavanje ter
– priredb orkestrskih skladb, pri katerih lahko sodelujejo poslušalci.
Ta del programa je skrbno izbran iz zakladnice svetovne glasbene literature, da ustreza naslednjim pogojem: 1. teksturo lahko izvajamo na Orffova glasbila in zvočila, 2. minimalno priredbo osnovne partiture lahko »a vista« izvajajo učenci z glasbeno – šolskim predznanjem, 3. skladba je splošno prepoznana in omogoča takojšno skupinsko igro.
Tehnične zahteve: prostor, velik najmanj 5 x 5 metrov, odvisno od števila poslušalcev in aktivnih sodelujočih – število glasbil
Cena: od 480 evrov (odvisno od števila sodelujočih glasbenikov in dolžine programa)
Trajanje: 35 minut koncerta (poslušanje), od 45 do 90 minut delavnica orkestrske igre
Priporočljivo število udeležencev: za interaktivni koncert 50, za poslušanje do 100
OŠ 2, tudi OŠ3

8. Ljudska glasbila sveta
Izvajalca: Danijela Jerković in Alojz Studen – Luj
Ljubitelja in zbiralca eksotičnih glasbil v besedi in zvoku predstavita svojo bogato zbirko ljudskih glasbil iz različnih delov sveta (Azija, Afrika, Avstralija, Amerika in Evropa). O vsakem glasbilu povesta, od kod prihaja, za kaj se uporablja, kako je sestavljeno in kako deluje. Na vsakega tudi zaigrata. Zanimivosti se skrivajo v širokem izboru manj znanih glasbil, kot so bina, šanaj, flavte krišna, didžeridu, ektara, ramanta, indijski in ameriški banjo, balalajka, harmonij, kalimba, džemba, tarabuka, govoreči boben, bongos, indijanski boben … Glasbeni del programa sta izvajalca zasnovala na sodobno obarvani avtorski glasbi v duhu ljudske glasbe dežele, iz katere izvira posamezno glasbilo. Program zaključita s skupinskim bobnanjem z učenci.
Izobraževalno vrednost programa dokazuje njegova uvrstitev v i-učbenik za GUM.
Tehnične zahteve: zaradi uglaševanja glasbil potrebujeta prostor eno uro pred nastopom
Cena: 330 evrov
Trajanje: 60 minut, po dogovoru z naročnikom lahko daljši ali krajši program
Priporočljivo število poslušalcev: 80
OŠ 2, tudi OŠ 3 in SŠ

9. Ljudski ples, kaaaj pa je to?!
Izvajalci: zavod Etnika in Šola ljudskega plesa – Mojca Leben
Kaj je ples in zakaj je ljudem tako pomemben? Program je namenjen dopolnitvi znanja o ljudskem plesu po učnih programih za osnovne šole. Z učenci v njem prehodimo oziroma preplešemo razvojno pot ljudskega plesa v štirih oblikah, skozi štiri slovenske pokrajine in ob štirih različnih glasbenih zasedbah. Poleg tega učenci, ki v programu aktivno sodelujejo, izvedo še kup zanimivosti o vsebinah, povezanih s plesom – o njegovem nastanku, pomenu in simboliki, povezavi z glasbo in pesmijo, pripovednim izročilom in igro.
Tehnične zahteve: CD-predvajalnik in ozvočenje (naglavni mikrofon) v dogovoru z naročnikom
Cena: 330 evrov
Trajanje: 90 minut (lahko tudi 60 minut ali kot kulturni dan)
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
OŠ 2 OŠ 3

10. Orkester izvirnih inštrumentov
Izvajalca: Peter Kus in Gregor Hrovat
Glasbenika v programu predstavita številne možnosti, ki jih omogoča ustvarjanje glasbe z izvirnimi inštrumenti. V programu, ki sta ga poimenovala Koncert za stvari, uporabljata predvsem glasbila, ki so zgrajena iz zavrženih predmetov in recikliranih materialov. V prvi uri glasbenika med koncertom predstavita glasbila, pojasnita akustična načela, po katerih ta glasbila delujejo, ter z različnimi skladbami nakažeta njihove bogate izrazne možnosti.
Učencem predstavita tudi osnovna izhodišča gradnje izvirnih inštrumentov in različne možnosti, ki jih pri tem lahko izberejo. Slednje učenci preizkusijo v praktičnem delu programa: oblikujejo različne vrste glasbil in iz njih sestavijo orkester izvirnih inštrumentov. Med glasbili, ki so izbrana v dogovoru z učitelji, so lahko aerofoni (različne piščali, oboa, pihala z membranami, brnivka), membranofoni (žabica) ali idiofoni (kalimba). Učenci ob skupinskem muziciranju in improvizaciji na izdelanih inštrumentih poskusijo zaigrati preproste skladbe.
Tehnične zahteve: za izvedbo koncerta je potreben prostor, velik 5 x 5 metrov, za izvedbo delavnice pa šolske klopi
Cena: od 350 evrov
Trajanje: 1 ura koncert, od 1 do 3 ure delavnica, po dogovoru
Priporočljivo število poslušalcev: 120 (60 za delavnico)
OŠ 2 in OŠ 3

11. S pesmijo po Afriki
Izvajalci: Max Zimani, Dalanda Diallo, Ana Vipotnik, Damir Mazrek
S pesmijo po Afriki je pripovedovalsko-glasbena predstava, v kateri izvajalci učencem skozi pevski repertoar pričarajo različna razpoloženja in občutja Afrike. Zasedbo sestavljajo trije pevci in en instrumentalist, na različne načine povezani z Afriko. V programu predstavljajo bogato glasbeno, plesno in pripovedno dediščino te celine.
Med koncertom izvajalci predstavijo pripovedke z različnih področij Afrike, ki imajo moralni nauk. Učenci skozi zgodbe, pesmi in ples spoznajo geografske značilnosti Afrike, raznovrstnost celine in njeno bogato glasbeno tradicijo. Koncert poteka interaktivno, učenci sodelujejo pri koncertu, se naučijo krajše afriške pesmi, ponavljajo preproste ritmične vzorce in gibe.
Tehnične zahteve: izvedbeni prostor, velik 5 x 5 metrov, ozvočenje in mikrofoni za večje prizorišče
Cena: 480 evrov
Trajanje: 45 do 60 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 120
OŠ 2

12. S pesmijo okrog sveta
Izvajalca: Ana Vipotnik in Igor Leonardi
Kitarist Igor Leonardi in pevka Ana Vipotnik predstavljata glasbo sveta in vas popeljeta na pisano potovanje. Najprej obiščete različne slovenske pokrajine in slišite slovenske ljudske napeve, odete v radožive ritme, potem pa se odpravite v Afriko, Rusijo, Brazilijo, na Zelenortske otoke, v sosednjo Italijo, na Hrvaško in še kam. Spoznali boste, kako se ljudska glasba in nekatere ponarodele pesmi sveta prepletajo v zanimivih ritmih in melodijah, kako so si različne, a vendar podobne. Slovenska Lisička je prav zvita zver ima na primer skoraj enako melodijo kot brazilska O nosso amor in jo lahko pojemo tudi v ritmu sambe …
Tehnične zahteve: električni priključek, stol
Cena: 330 evrov
Trajanje: 45 minut (ali po dogovoru daljši program)
Priporočljivo število poslušalcev: do 120
OŠ 2, tudi za OŠ 1, 3 in SŠ

13. Zapiskaj, zapleši, zapoj!
Izvajalec: Marino Kranjac
Glasbena delavnica na temo istrske ljudske glasbe omogoča otrokom pristen stik z ljudsko glasbo na aktiven način, saj poleg tega, da izvajalec predstavi ljudska glasbila in nanje zaigra, vključi otroke v skupno muziciranje, otroci si sami izdelajo istrsko ljudsko glasbilo iz trstike – nunalco, naučijo se nekaj istrskih ljudskih pesmi in na koncu tudi zaplešejo ljudski ples iz Istre.
Čeprav je delavnica tematsko povezana z Istro, se navezuje na širši slovenski prostor. Nekatera glasbila pa otroci prav gotovo prvič vidijo in slišijo v živo.
Opomba: Izvajalec prinese s seboj ves potrebni material in orodje za izdelavo glasbila.
Cena: 380 evrov
Trajanje: 4 šolske ure (oz. po dogovoru), primerno za kulturni ali tehniški dan
Priporočljivo število poslušalcev: 30
OŠ 2 in OŠ 3

NOVO!!
14. Z glasom in ljudsko pesmijo od Prekmurja do morja 

Izvajalka: Mateja Fi
Deklica Neža iz rodnega Prekmurja potuje do morja. Pisan splet okoliščin ji omogoči spoznavanje raznolikosti ljudskega petja po posameznih pokrajinah. Na poti Neža sreča ljudske pevce, seznani pa se tudi s pevci, ki znajo glas uporabljati na prav poseben način (grleno petje, inuitsko petje, odprti glas, primitivni glas, recitativno petje, opera …). Spozna načine in ustvarjanja, ki so jih ljudje živeli v glasbeno-pevski ustvarjalnosti nekoč, zdaj lahko sama preseje, kaj ji je blizu in kaj vzame za popotnico v jutri.
Glasbena predstava poslušalce navdihuje in jim širi podobo, kaj je človeški glas, kako in zakaj se je pelo nekoč in kako se človeški glas uporablja danes. Učencem približa ljudsko pesem in sam glas iz povsem novega zornega kota – »in situ«. Zvočno-pevska podoba glasbene predstave je zelo bogata. Je preplet posnetkov s terena in petja ter oglašanja v živo. Pojeta Flora in izvajalka Mateja, ki uporablja zankar (looping maschine).
Tehnične zahteve: električni priključek in električni podaljšek. Avdio predvajalnik.
Cena: 280 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočeno število poslušalcev: do 80
OŠ 2, tudi OŠ 1 in V 5+