Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

III. triada in srednješolci

1. Baročni džubox
Izvajalci: Urška Cvetko – baročne flavte, Mojca Jerman – baročna violina, Izidor Erazem Grafenauer – baročna kitara, teorba

Trio Messa di Voce izvaja barvit baročni koncert, v katerem bo občinstvo sodelovalo tako, kot bi zavrtela ploščo na džuboxu oz. glasbeni skrinji: spored koncerta in vrstni red skladb določajo poslušalci sami!
Na meniju so dela znanih baročnih skladateljev: J. S. Bacha, A. Vivaldija, G. F. Händla, pa tudi manj poznanih in redkeje slišanih: B. Marinija, G. Frescobaldija, A. P. Meallija itn. Izvajalci igrajo na replike avtentičnih baročnih inštrumentov; sladkost flavt se prepleta z virtuozno plemenitostjo violine, ritmični utrip baročne kitare in aristokratske teorbe pa vse skupaj združi v zvok, ki prihaja z nekega drugega sveta.
Cena: 380 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 70
OŠ 3, tudi OŠ 2

2. Cajon – škatla, polna ritma
Izvajalec: Jaka Strajnar

Cajon (šp. škatla, zaboj, izgovori se kahon) je tolkalni inštrument pravokotne oblike, na katerem se sedi in hkrati igra z obema rokama. Interaktivna in pedagoško oblikovana skupinska delavnica učencem omogoča, da se naučijo osnovne tehnike igranja na cajon, spoznajo in izvajajo različne svetovne ritme (pop, rock, techno, reggae, soca, latino in afroritme …), se preizkusijo v improvizaciji in igrajo ob glasbeni spremljavi (»play along«). Skupinsko bobnanje namreč tudi učencem brez glasbenega predznanja omogoča, da uživajo ob igranju in tako širijo kulturno razgledanost.
Cena: 280 evrov
Trajanje: 45 minut ali po dogovoru z naročnikom daljši program

Priporočljivo število poslušalcev: do 25 (1 oddelek)
OŠ 3 in SŠ

3. Glasbeno potovanje po Ameriki
Izvajalci: Trio Firšt: Leon Firšt (klavir), Peter Firšt (trobenta), Miha Firšt (kontrabas)

Kaj se zgodi, ko je kavbojem dolgčas in iz bobna in žic sestavijo bendžo? Kateri ples je bil v Argentini strogo prepovedan in kateri na Karibih najbolj priljubljen? Kakšen glasbeni slog je v svoji simfonični skladbi predstavil Gershwin, da je evropskim skladateljem kar vzelo sapo? Kako je zvenela Dvořákova glasbena razglednica iz Novega sveta?
Vznemirljivo glasbeno potepanje po Amerikah je koncert, ki v ušesih ostane še tedne.
Na koncertu – muzikalnem galopu od severa do juga Amerik – izvajalci mlade poslušalce seznanijo z zvočnostjo, karakteristikami in okoliščinami nastanka jazza, predstavijo značilna južnoameriška plesa, tango in sambo ter pop-jazz stila country in blues. Zaigrajo odlomke iz najbolj znanih »klasičnih skladb« – Otožne rapsodije Georgea Gershwina in Simfonije št. 9 Antonina Dvořáka. Predstavijo koncept improvizacije ter osnove delovanja godal, pihal in klavirja.
Cena: 380 evrov
Trajanje: 45 minut

Priporočljivo število poslušalcev: do 120
OŠ 3 in SŠ

4. Gremo, v časovni glasbeni stroj!
Izvajalec: Marino Kranjac

Glasbila so se skozi stoletja spreminjala in razvijala do oblike in tehnične popolnosti, ki jo imajo danes. Izvajalec v programu zaigra in predstavi predhodnike današnje violine, kitare, klarineta, oboe in drugih glasbil. Igra na verodostojne replike glasbil, ki jih imamo pri nas zelo redko priložnost slišati. Pod spretnimi prsti glasbenika oživijo dude, oprekelj, enoročna piščal, rebek, viella in druga stara glasbila iz ljudske in umetne glasbene tradicije. S pomočjo video projekcij poslušalci spoznajo sestavo glasbenih zasedb iz glasbene zgodovine, vidijo originalna glasbila in potek rekonstrukcije. Izvajalec mladim poslušalcem omogoči, da z njim zaigrajo na glasbila.
Tehnične zahteve: primerno velik prostor (možnost zatemnitve), računalnik in projektor
Cena: 330 evrov
Trajanje: 90 minut

Priporočljivo število udeležencev: 60
OŠ 3 in SŠ, GŠ

5. Klarinetni džuboks
Izvajalci: Jukebox Kvartet – Vid Pupis, Matic Titovšek, Damir Fajfar in Tomaž Kolar

Klarinetni džuboks je interaktiven, komentiran glasbeni program z ustvarjalnim pedagoškim pristopom ter inovativnim podajanjem glasbenih vsebin. Mladi poslušalci na zanimiv način spoznajo družino klarinetov skozi znane skladbe različnih glasbenih zvrsti (klasika, moderna, pop, rock, jazz, filmska, računalniška, narodnozabavna glasba) ter tako širijo svoje znanje in razgledanost ter dovzetnost za glasbo kot univerzalni jezik. Poslušalci sami kreirajo koncertni program, saj aktivno sodelujejo pri izbiri skladb. V programu se prepletata vrhunska glasbena izvedba in duhovit, glasbeno poučen komentar.
Opomba: Kvartetu klarinetov se pri izvedbi lahko priključi tolkalec.
Cena: 480 evrov
Trajanje: 60 minut

Priporočljivo število poslušalcev: do 100
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2

6. Klasična in električna kitara
Izvajalec: Igor Leonardi

Glasbenik prikaže veliko glasbenih zvrsti, ki jih je mogoče izvajati s klasično in električno kitaro: s klasično kitaro dela iz renesanse, baroka, klasicizma, romantike in špansko ljudsko glasbo, z električno kitaro pa blues, rock, jazz in druge popularne zvrsti. Koncertu sledita pogovor in »jam session« z učenci. Izvajalec namreč meni, da je treba v obdobju semplanja, elektronske glasbe in trenda »playbackov« mladim približati »prave« inštrumente z vsemi njihovimi zvočnimi in slogovnimi zmožnostmi.
Tehnične zahteve: električni priključek in stol
Cena: 280 evrov
Trajanje: 45 minut (ali daljši program po dogovoru)

Priporočljivo število poslušalcev: do 120
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2

7. Ljudska instrumentalna glasba z duom Autetno
Izvajalca: Eva Jurgec in Uroš Jezdić

Duo Autetno se posveča izvajanju ljudske glasbe na avtentičen način, upoštevajoč tradicionalne instrumentalne prakse in ljudsko izročilo. Glasbenika igrata na moderna (harmonika, oboa, kljunasta flavta) in tradicionalna ljudska glasbila (frula, koncevka).
Predstavljata ljudsko glasbo ožje in širše regije (Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, BiH, Grčije, Bolgarije, Italije, skandinavskih dežel, Irske itd.).
Ljudska glasba je tesno prepletena s plesom, zato je del programa tudi delavnica osnovnih plesnih korakov (oro, kolo, hora, fado itd.), skozi katero se učenci bolj povežejo s predstavljenimi vsebinami.
Tehnične zahteve: prostor 10 x 5 metrov za plesno delavnico, sicer lahko manjši prostor
Cena: 380 evrov
Trajanje: 45 minut (60 minut – koncert in plesna delavnica)

Priporočljivo število poslušalcev: 90 učencev za koncert, 45 učencev za delavnico
OŠ 3, tudi OŠ 2 in SŠ

8. naLUPaj se!
Izvajalka: Mateja Fi

Lupanje ali zankanje je zelo ustvarjalen način ustvarjanja glasbe. Učenci najprej prisluhnejo kratkemu koncertu bolj in manj znanih ljudskih pesmi. Izvajalka jih izvede na tako imenovani zankar (looper). V živo posname glasbene podlage in ustvari aranžmaje. Za obogatenje poleg zankarja in zanimivih glasbil ter zvočil, uporablja tudi iPad in mobilne aplikacije.
Nato poslušalce povabi v soustvarjanje glasbenih podlag in vzdušij – v kreiranje glasbe. Izberejo znano ljudsko pesem in jo oživijo v sodoben čas. Morda spremenijo besedilo, ohranijo le glavni motiv. Pomembno je, da pesem na novo ustvarijo.

Petje na mikrofon, snemanje, osnove aranžiranja, veščine poslušanja, dodajanje tišine in opazovanje njenega pomena v glasbi.
V ustvarjanje glasbe so aktivno vključeni vsi poslušalci z dodajanjem svojih glasov, zvoki iz okolice, petjem in ustvarjanjem ritmov, tako s svojim telesom (telesne perkusije – body percussion), z glasbili in zvočili kot s pripomočki, ki jih izvajalka prinese s seboj. Program lahko vključuje delavnico GlasMost: Glas~Dih~Telo, ki učencem ponudi izkušnjo drugačne uporabe in izražanja z glasom.
Tehnične zahteve: električni priključek, razdelilnik za elektriko
Cena: 300 – 400 evrov
Trajanje: 1-3 ŠOLSKE URE (vključuje delavnico)
oz. več zaporednih obiskov, po dogovoru
Priporočljivo število poslušalcev: do 50
OŠ3 in SŠ, tudi OŠ2

9. Pisma brez besed
Izvajalec: Mitja Reichenberg

Avtor predstavi in izvaja šest avtorskih skladb, ki jih tudi razloži in komentira. Gre za idejo prenosa pisane besede (njenega pomena, čustev in namena) v glasbeno obliko, glasbeni stavek in sporočilo. Ob tem predstavi podobne kompozicije iz glasbene zgodovine ter razloži strukturo »glasbenega« pisma. Učencem predlaga, da (pri predmetu slovenščina) izberejo/najdejo glasbo, ki bi ustrezala kakšnemu literarnemu primeru pisemske korespondence, hkrati pa, da ob določeni (izbrani) glasbi (pri predmetu glasbena umetnost) napišejo pismo. Povezovanje doživljanja glasbene in besedne umetnosti je namreč nadvse pomembno za samo razumevanje tega, čemur rečemo glasbeni jezik oz. jezik in sporočilnost glasbe in kulturne vzgoje v najširšem pomenu.
Tehnične zahteve: za izvedbo koncerta je potreben klavir, lahko tudi pianino ali električni klavir (odrski piano), nikakor pa ne sintesajzer
Cena: 280 evrov
Trajanje: 45 minut

Priporočljivo število poslušalcev: do 90
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2

10. Skodelico ljudskega plesa in ščepec modrosti, prosim!
Izvajalca: Mojca Leben

90-minutna poučno-plesna delavnica z animacijo je srečanje z ljudskim plesom na drugačen način. Kaj je drugačno? Učenci ples spoznajo skozi njegovo sporočilno vrednost in simboliko. V plesu iščemo pomene, ki veljajo tudi za nas in jih niso »žvečili« samo naši predniki. In kje je tu modrost? Povsod. Predvsem pa v pregovorih, basnih in likih ljudskih pravljic – ki govorijo o nas. Ne zato, da bi nas učili, ampak da bi nam lajšali naše vsakodnevne »žulje«, ki jih predvsem najstniki poznajo veliko, pa ne izrečejo nikoli: Ali sem dovolj dober? Ali bom zmogel? Itd. Ples in ljudska modrost sta v tej delavnici združena v pravi zdravilni napitek za mlade v obdobju najstništva.
Poleg tega program mladim pomaga premagati predsodke in vstopiti v svet plesno-pevsko-glasbene zapuščine naših prednikov sproščeno, zabavno in poučno.
Tehnične zahteve: CD-predvajalnik in ozvočenje v dogovoru z naročnikom
Cena: 330 evrov
Trajanje: 90 minut

Priporočljivo število poslušalcev: 50-60
OŠ 3

11. Slovenski skladatelji
Izvajalca: Iztok Kocen, klavir; Miha Firšt, kontrabas

Z gledališko koncipiranim in v »stand-up maniri« moderiranim koncertom glasbe tako klasičnih kot sodobnih slovenskih skladateljev izvajalca predstavita slovensko glasbeno ustvarjalnost in koncert umetniške glasbe kot umetniški dogodek, ki je lahko komunikativen in atraktiven.
Izvedeta glasbo Giuseppeja Tartinija, Benjamina ter Josipa Ipavca, Lucijana Marije Škerjanca ter Saše Šantla, predstavita značilnosti slovenske ljudske glasbe in jazza ter vpliv omenjenih zvočnih okolij v skladbah sodobnih skladateljev Leona Firšta, Matije Krečiča, Dušana Bavdka, Nejca Kuharja, Nenada Firšta in Iztoka Kocena. Komentirani koncert učence seznani z vidnimi skladatelji v zgodovini slovenske glasbe in jih spodbuja k samostojnemu raziskovanju njihovega opusa in obiskovanju koncertov.
Cena: 330 evrov
Trajanje: 45 minut (po dogovoru lahko 60 minut)

Priporočljivo število poslušalcev: do 120
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2

12. Strašni Beethoven
Izvajalci: Iztok Kocen (klavir), Andrej Zupan (klarinet), Miha Firšt (kontrabas)

Ludwig van Beethoven, leta 2020 je bila 280. obletnica njegovega rojstva, je fascinantna glasbena osebnost, eden najpomembnejših skladateljev zahodne glasbe, po besedah slavnega Leonarda Bernsteina pa tudi edini, pri katerem je prav vsaka nota popolna. Kdo je bil ta strašni Beethoven? V koncertni predstavi izvajalci z njegovo glasbo in zgodbami iz njegovega življenja odstirajo tančice, predvsem pa želijo poslušalce navdušiti za nadaljnje raziskovanje osebnosti in glasbe kultnega dunajskega klasicista.
V programu poslušalci slišijo odlomke pomembnih Beethovnovih skladb (Simfonije št. 5, 6 in 9, Patetične sonate, Dua za klarinet in fagot ter Moonlight sonate). Seznanijo se z osnovnimi karakteristikami klasicistične glasbe, vsemi tremi glavnimi predstavniki prve dunajske šole in glasbenimi elementi, ki glasbo v slogovnem smislu okarakterizirajo za »romantično«.
Spoznajo himno Evropske unije in njen izvor. Zavestno spremljajo razvoj motiva z začetka 5. simfonije in se tako urijo za aktivno poslušanje glasbe. V živo vidijo in spoznajo osnovne principe delovanja godal, pihal, trobil in klavirja.
Cena: 380 evrov
Trajanje: 45 minut

Priporočljivo število udeležencev: do 120
OŠ 3, SŠ

13. Tolkalni krog
Izvajalec: Franci Krevh

Tolkalna delavnica, na kateri mladi z različnimi tolkali (bobni, ropotuljami in drugimi zvočili) ustvarjajo in med sabo delijo ritmično ter glasbeno izkušnjo. V krogu se lažje slišijo in sporazumevajo, saj so pri ustvarjanju vsi enako pomembni. V programu spoznajo glasbeno prvino ritem, različna tolkala in občutijo skupinsko muziciranje. Učenci z ritmičnimi igrami spoznajo tolkala in osnovne udarce, pri izvajanju pa se menjavajo, tako da vsak preizkusi vsa tolkala. Na koncu skupaj sestavijo nekaj čudovitega – ritem.
Tehnične zahteve: večja učilnica ali manjša telovadnica, stoli za udeležence ali klopi
Cena: 330 evrov
Trajanje: 90 minut

Priporočljivo število udeležencev: približno 30
OŠ 3, SŠ

14. Viteške in druge slovenske ljudske pripovedne pesmi
Izvajalka: Ljoba Jenče

Balade so zgodbe, ki se pojejo. Mladi jih radi poprimejo in jih odpojemo skupaj. Vsak narod jih ima za poseben zaklad svoje duše, saj sporočajo o izkušnjah prednikov in njih samih, o ljubezni, naravi in preizkušnjah življenja, ki skozi generacije postavlja pred posameznika vedno znova enake izzive od rojstva do poroke in smrti. V slovenskih baladah odkrivamo skozi pedagoško uro povezave z evropsko in indoevropsko kulturno dediščino, kakor tudi odtise narečij slovenskih po￾krajin. Primerjalno lahko prikažemo, kako vpliva na interpretacijo in doživljanje petje v ljudskem pesniškem jeziku ali jeziku velikega pesnika Franceta Prešerna, ki je nekatere ljudske prepesnil, jih umestil v visoko umetnost in so potem ponarodele. Izvajalka je tudi sama zbirateljica in pre￾naša izročilo s starejše na mlado generacijo že več kot trideset let.
Tehnične zahteve: klop in stol ter vrč vode in kozarec, poslušalci naj sedijo vsak na svojem stolu ali na klopeh
Cena: 280 evrov
Trajanje: 45 minut ali po dogovoru z naročnikom daljši program (90 minut)
Priporočljivo število poslušalcev: do 80 (3 oddelki)
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2