Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Poletni glasbeni tabor 2015

22. poletni glasbeni tabor GMS Murska Sobota 2015

Glasbena mladina Slovenije bo poleti pripravila že 22. poletni glasbeni tabor, ki bo letos namenjen mladim harmonikarjem, skladateljem, pevcem, interpretaciji sodobne glasbe in vsem, ki jih zanima glasbena publicistika.

Razred harmonike bo vodil Luka Juhart, razred kompozicije Dušan Bavdek, razred petja bo vodila Tatjana Vasle, mentor delavnice za interpretacijo sodobne glasbe bo Steven Loy. Delavnico glasbene publicistike bo vodila Veronika Brvar z gosti.

Z delom bodo udeleženci pričeli v soboto 11. julija dopoldan, prvi rezultati njihovega dela pa bodo slišni na koncertih v sredo (15. julija), četrtek (16. julija) in petek (17. julija), v Glasbeni šoli Murska Sobota in na Grajskem dvorišču.

Potek tabora:
Vsi udeleženci 22. poletnega tabora bodo, poleg dnevnega individualnega pouka pri izbranem mentorju, lahko obiskovali skupinska predavanja in delavnice. Pouk bo potekal v prostorih Glasbene šole Murska Sobota in hotelu Zvezda, kjer bodo udeleženci nastanjeni v času tabora.
V skladateljsko delavnico vabimo vse, ki jih zanimata glasbena ustvarjalnost in glasba današnjega časa, torej skladatelje, muzikologe, pedagoge. Tečaja za harmoniko in petje sta odprta za vse, ki želijo izpopolniti svoje znanje in pridobiti nove izkušnje, ne glede na stopnjo dosežene izobrazbe. Na tečaju za interpretacijo sodobne glasbe bodo mladi poustvarjalci spoznavali temeljno solistično in komorno literaturo ter pestro glasbeno izročilo 20. in 21. stoletja. Na delavnico glasbene publicistike vabimo vse, ki jih zanima pisanje besedil o glasbi za različne ciljne skupine. Udeleženci tečaja se bodo seznanili z glasbenim novinarstvom, spoznali različne vrste uporabnih besedil za potrebe medijskih hiš, založb in organizatorjev koncertov. Udeležencem bomo ponudili možnost pisanja o glasbi v glasbeni reviji Glasna.

Prijavnice:

Tabor-2015-prijavnica-harmonika
Tabor-2015-prijavnica-kompozicija
Tabor-2015-prijavnica-interpretacija sodobne glasbe
Tabor-2015-prijavnica-petje
Tabor-2015-prijavnica-publicistika


Mentorji:

Dušan Bavdek deluje kot docent za področje glasbene teorije na Akademiji za glasbov Ljubljani, kjer je leta 1994 diplomiral iz kompozicije v razredu prof. Alojza Srebotnjaka. Podiplomski študij iz kompozicije je zaključil leta 2000 pod mentorstvom prof. Marijana Gabrijelčiča in prof. Daneta Škerla. Izpopolnjeval se je tudi na mojstrskih tečajih za kompozicijo pri Janosu Vajdi in Helmutu Lachenmannu. Dušan Bavdek je za svoje delo prejel vrsto nacionalnih in mednarodnih riznanj,njegove skladbe izvajajo po vsem svetu. Je član žirije na različnih tekmovanjih in član upravnega odbora Evropskega skladateljskega foruma (ECF).

Luka Juhart se je po opravljeni Glasbeni gimnaziji v Mariboru pri profesorju Andreju Lorberju vpisal na Državno visoko šolo za glasbo v Trossingenu (Nemčija), v razred profesorja Huga Notha. Podiplomski študij je končal leta 2008 v mojstrskem razredu profesorja Stefana Hussonga na Visoki šoli za Glasbo v Würzburgu (Nemčija). Luka Juhart je večkratni nagrajenec mednarodnih in državnih tekmovanj, izobraževal se je pri mnogih umetnikih: Tomažu Lorenzu, Margit Kern, Ivanu Kovalu, Christophu Bossertu in drugih. Redno snema za različne radijske postaje in koncertira solistično ter v komornih zasedbah po Evropi. Velik poudarek daje sodelovanju s sodobnimi komponisti. Redno sodeluje z Urošem Rojkom, Vinkom Globokarjem, Thomasom Larcherjem, Klausom Huberjem, Eduardom Demtzem, Volkerjem Heynom, Bojano Šaljić Podešva …

Tatjana Vasle je z odliko diplomirala iz petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Irene Baar. Nastopala je kot solistka z orkestrom Akademije za glasbo, Komornim orkestrom Slovenske filharmonije, Domžalskim simfoničnim orkestrom, Orkestrom Capella civica iz Trsta ter Simfoniki RTV Slovenija. Kot solistka in komorna pevka nastopa v Sloveniji, Italiji, Avstriji in na Hrvaškem ter snema za arhiv RTV Slovenija. Zaposlena je kot profesorica petja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer dela kot strokovna svetnica za področje vokalne tehnike. Kot svetovalka za vokalno tehniko sodeluje z najboljšimi slovenskimi zbori (Carmina Slovenica, Komorni zbor Ave, Akademski pevski zbor Tone Tomšič, Bodeča Neža in drugi), sodeluje kot članica žirij na pevskih in drugih glasbenih tekmovanjih in avdicijah doma in v tujini.
Pouk bo potekal vsakodnevno, individualno in s sodelovanjem korepetitorja (profesorica Darja Mlakar Maležič).

Steven Loy je kot skladatelj diplomiral v ZDA, nato pa je študije nadaljeval v Budimpešti in Parizu. Aktivno je sodeloval tudi na mojstrskih tečajih, ki so jih vodili Péter Eötvös, Zoltán Peskó, Yuri Simonov, Jean-Marc Burfin, Jorma Panula, Helmuth Rilling in Lothar Zagrosek na Accademia Chiggiani v Sieni. V Sloveniji je dejaven pri projektih povezanih s sodobno glasbo. Dirigira ansamblom Slowind, Slavko Osterc in MD7. Dirigiral je veliko pomembnih praizvedb (Grisey, Murail, Haas, Reich, Ferneyhough in drugi), redno pa sodeluje tudi orkestrom Slovenske filharmonije, Savaria Symphony in Miskolc Symphony na Madžarskem in Braşovovski filharmoniji v Romuniji.

Veronika Brvar že več kot dvajset let deluje v slovenskem in tudi mednarodnem kulturnem prostoru. Med leti 2008 -2012 je bila vodja programske službe na Festivalu Ljubljana, pred tem je bila urednica za resno glasbo na Radiu Slovenija (med 2004 in 2008 tudi urednica uredništva za resno glasbo), med leti 2013 in 2015 je bila umetniški vodja mednarodnega festival ECHOS, od leta 2010 je odgovorna urednica revije o glasbi Glasna. Široko glasbeno znanje in izkušnje na področjih umetniškega vodenja glasbenih programov, priprave koncertov, glasbene publicistike in moderiranja prireditev si je pridobila z delom v številnih nacionalnih in mednarodnih odborih ter institucijah. Bila je članica strokovne komisije za glasbo na Ministrstvu za kulturo in članica strokovnega odbora za glasbo za podelitev Prešernovih nagrad. Štirikrat je bila izbrana za članico strokovne komisije za klasično glasbo pri Evropski zvezi radijskih postaj EBU. Strokovna javnost ocenjuje njeno delo kot ustvarjalno, z velikim občutkom za odkrivanje mladih talentov in novih glasbenih področij.

Prijavnice:

Tabor-2015-prijavnica-harmonika
Tabor-2015-prijavnica-kompozicija
Tabor-2015-prijavnica-interpretacija sodobne glasbe
Tabor-2015-prijavnica-petje
Tabor-2015-prijavnica-publicistika

Utrinke s preteklih taborov Glasbene mladine Slovenije najdete na spodnjih povezavah:

Med urjenjem in inspiracijo: 20. poletni glasbeni tabor GMS Murska Sobota 2013  Avtorji: Tomaž Gržeta, Petra Rakić, Juš Šoltes. Objavljeno v reviji Glasna (avgust 2013)

Mladi ustvarjalci onkraj Mure: 21. poletni glasbeni tabor Glasbene mladine Slovenije Avtorici: Tamara Koren, Larisa Marjanović. Objavljeno v reviji Glasna (avgust 2014)