Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Sredica: orkester

Sredica:

ORKESTER

 

Na kaj vse pomislimo, ko želimo izpostaviti kakovost orkestrskega delovanja? Je to morda novo prizorišče, kjer se predstavlja, njegova zgodovinska, že skoraj »muzejska« vloga, ki jo opravlja, ali pa je to entuziazem, ki ga izžarevajo mladi glasbeniki in glasbeniki s srčno predanostjo umetnosti? Glas orkestra so prav gotovo njegovi glasbeniki in vsebina, ki jo pod mojstrsko taktirko lahko požlahtnijo in ki v svoj krog zapeljejo tudi najbolj zahtevno mlado občinstvo. Na pot do razumevanja orkestrskega delovanja vas vabimo s kar sedmimi pisci in upamo, da vas bo vsaj katera izmed vsebin znova popeljala na koncertno doživetje s simfoničnim orkestrom. Katerim in kje? To naj bo le vaša izbira.

/…/

Danes se ob povsem samoumevni rabi besede »orkester« in ob vseh njej podobnih globalnih različicah le malokdo vpraša o njeni dejanski etimologiji. Ta namreč izvira že iz antičnih časov, ko je izraz »orkestra« (lat. orchestra ali gr. orkhestra) označeval osrednji, polkrožen prostor amfi teatra, v katerem je s peto besedo in s plesom nastopal zbor z inštrumentalistom, ki je ponavadi igral na antično pihalno glasbilo avlos. Oba sta spremljala in dopolnjevala takrat osrednje dramsko dogajanje, povzdignjeno na oder za njima. Skladno z renesančno miselnostjo obujanja antičnih idej pa je beseda »orkestra« v 16. stoletju znova zaživela, in sicer s podobno pomenskostjo, a se je ta skozi čas postopoma razširila tudi na glasbenike in inštrumentalne zasedbe, ki so spremljale pevsko in plesno dogajanje na odru. Od tod je izraz »orkester« do danes ostal v rabi za poimenovanje najrazličnejših večjih inštrumentalnih zasedb, ki jih razlikujemo na osnovi njihove razsežnosti, inštrumentalne podobe ali žanrske opredelitve; tako poznamo komorne, simfonične, godalne, pihalne, tamburaške, gamelanske, japonske gagaku, jazzovske in še premnogo drugih vrst orkestrov.

/…/

Ko izgovorimo besedno zvezo koncert za orkester, se utegnemo izgubiti v njeni bogati pomenski paleti. Besedi koncert in orkester sta bili od nekdaj v sorodu. Italijanska ustreznica concertare prihaja iz enako pisane latinske besede, ki nosi vrsto pomenov: tekmovati, razpravljati, boriti se, potegovati se, zanikati, prerekati se. Od tod izhaja concerto, ki poleg glasbene zvrsti pomeni tudi zasedbo glasbenikov, med drugimi orkester.

PREBERI VEČ

3 Orkester