Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Arhiv – Tabor 2012

Mednarodni poletni glasbeni tabor v Izoli sta med 21. in 29. julijem 2012 pripravila Glasbena mladina Slovenije in Kulturno društvo OFF. Tečajev se je udeležilo petdeset mladih glasbenikov z vseh koncev Evrope.

Glasbena mladina Slovenije je prvi poletni glasbeni tabor pripravila že sredi sedemdesetih let v Seliščih v Prlekiji. Do letošnjega, ki je bil 19. po vrsti, se jih je udeležilo okoli ? z vsega  sveta. Kulturno društvo OFF pa je svoj prvi festival oboe in fagota pripravilo leta 2005. Po uspešnih petih letih, ko je festival obiskalo skupaj okoli 300 udeležencev, je društvo naredilo dveletni premor. Letos sta se obe organizaciji povezali in v Izoli pripravili osemdnevno srečanje oboistov, fagotistov, harmonikarjev in skladateljev.

Pouk je bil organiziran v prostorih izolske glasbene šole in Osnovne šole Danteja Alighierija. Od jutra do poznega popoldneva je deset mentorjev z mladimi glasbeniki ustvarjalo na urah individualnega pouka ter komorne glasbe, zvečer pa je v tednu poletnega tabora potekalo pestro koncertno dogajanje.

Organizatorji so pripravili šest koncertov in tako obiskovalcem ponudili najkvalitetnejše glasbene dogodke na prizoriščih  po vsem mestu. Na uvodnem koncertu v Besenghijevi palači so nastopili mentorji pedagogi. Poslušali smo Triosonato v F-duru Georga Philippa Telemanna v izvedbi oboistke Irmgard Anderl Krajter, fagotista Michaela Tavernarja in akordeonista Romana Pechmanna. Fagotist Bence Bogányi je predstavil skladbo sodobnega finskega skladatelja Kalevija Aha, Solo V. Delo Roberta Schumanna, Adagio in Allegro, op. 70, sta zaigrala španski oboist Germán Diaz Blanco in ruska pianistka Ana Korepova. Madžarski mentorici, fagotistka Ágnes Herpay in pianistka Ibolya Huszics, sta predstavili Orbánovo Sonato za fagot in klavir, koncert pa je končal Trio Francisa Poulenca v izvedbi Clare Dent Bogányi, Benceja Bogányija in Ane Korepove.

Izjemno izkušnjo pa so doživeli mladi skladatelji iz razreda Dušana Bavdka. Sprejeli so izziv, naj v dveh dneh napišejo novo skladbo za inštrumente, ki jim je bil poletni glasbeni tabor namenjen. Tako smo slišali krstne izvedbe del Leona Firšta (Off Rondo za dve oboi, dva fagota in harmoniko), Nives Šebjan (Metulj za oboo solo), Ernesta Mikliča (List iz dnevnika za oboo in klavir), Janeza Pincoliča (Slike z juga za dve oboi, angleški rog, dva fagota in harmoniko), Sare Glojnarić (Movie Script Endings in Clara Barceló za klavir) ter Iztoka Kocena (Tango v spominu oslepelega za oboo, fagot in klavir). Skladatelj Erni Miklič je o izkušnji povedal: »V 48 urah napisati novo skladbo, ki bo nato tudi izvedena, je bila velika preizkušnja tako za nas kot tudi za instrumentaliste, saj so se morali novih skladb naučiti v slabih dveh dneh. To nalogo so vsi opravili odlično, zato lahko rečem, da je bil koncert res nepozaben. Glede na pretekle izkušnje je bil to izjemen seminar, saj smo imeli komponisti možnost tesno sodelovati z instrumentalisti.«V petek so na dveh zaključnih koncertih svoj program predstavili mladi udeleženci. Slišali smo 36 glasbenih točk, od baročnih del Henryja Purcella in Johanna Sebastiana Bacha do glasbe današnjih dni. V soboto se je poletni glasbeni tabor končal s koncertom orkestra pod vodstvom dirigenta Nenada Firšta, v katerega so se združili vsi mladi udeleženci skupaj s pedagogi. Na sporedu so bile skladbe baročnih skladateljev in nekaj lahkotnih, zimzelenih melodij. Izolo je med taborom obiskal tudi 18-članski jazzovski orkester, ki ga sestavljajo mladi glasbeniki mednarodne zveze Glasbenih mladin. Ti so se teden dni prej zbrali v hrvaškem Grožnjanu in na intenzivnih vajah pripravljali program jazzovskih evergreenov, nato pa se odpravili na evropsko turnejo. Za prvi postanek so si izbrali prav Izolo.

www.izola.eu