Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

26. poletni glasbeni tabor GMS – Murska Sobota 2019

26. poletni glasbeni tabor GMS Murska Sobota 2019

 

Glasbena mladina Slovenije bo poleti pripravila že 26. poletni glasbeni tabor, ki bo letos namenjen mladim pianistom, skladateljem, harmonikarjem, interpretom sodobne glasbe, violistom in vsem, ki jih zanimata glasbena publicistika in glasbena produkcija.

Mentorja v razredu kompozicije bosta Dušan Bavdek in Nenad Firšt, razred klavirja bo vodil Aleksandar Serdar, mentorica v razredu viole pa bo Maja Rome. Luka Juhart bo vodil razred harmonike in interpretacijo sodobne glasbe. Na tečaju za interpretacijo sodobne glasbe bodo mladi poustvarjalci spoznavali temeljno solistično in komorno literaturo ter pestro glasbeno izročilo 20. in 21. stoletja. Program Asistenca glasbeni ustvarjalnosti in poustvarjalnosti  (glasbena publicistika in produkcija) bo vodila muzikologinja Veronika Brvar z gosti: dr. Katarina B. Hočevar, Larisa Marjanović in Uroš Mijošek.

Z delom bodo udeleženci-glasbeniki pričeli v soboto 6. julija dopoldan, delavnice asistence glasbeni ustvarjalnosti pa se bodo začele v ponedeljek 8. julija popoldan. Poletni tabor bodo glasbeniki zaključili s koncertoma v četrtek (11. julija) in petek (12. julija).

Potek tabora:
Vsi udeleženci 26. poletnega tabora bodo, poleg dnevnega individualnega pouka pri izbranem mentorju, lahko obiskovali skupinska predavanja in delavnice. Pouk bo potekal v prostorih Glasbene šole Murska Sobota in prostorih hotela Zvezda, kjer bodo udeleženci nastanjeni v času tabora.

V skladateljsko delavnico vabimo vse, ki jih zanimata glasbena ustvarjalnost in glasba današnjega časa, torej skladatelje, muzikologe, pedagoge. Tečaji za klavir, harmoniko, violo in interpretacijo sodobne glasbe so odprti za vse, ki želijo izpopolniti svoje znanje in pridobiti nove izkušnje, ne glede na stopnjo dosežene izobrazbe.
Seminar Asistenca glasbeni ustvarjalnosti in poustvarjalnosti (glasbena publicistika in produkcija – organizacija koncertov) bo povezal glasbene publiciste s producenti in organizatorji koncertov. Udeleženci seminarja bodo z delom na terenu, na predavanjih in v pogovoru z glasbeniki, skladatelji ter izkušenimi producenti pridobili znanja, kako pripraviti koncertni dogodek, kako ga predstaviti medijem in kako izboljšati ravni pisanja o glasbi za različne medije. Več informacij o programu in prijavnico najdete na tej povezavi.

 

>>> Prijavnica-Application-form-2019 <<<

 

 


Mentorji:

Dušan Bavdek je izredni profesor za kompozicijo in glasbeno teorijo na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Tam je leta 1994 diplomiral iz kompozicije v razredu prof. Alojza Srebotnjaka, podiplomski študij pa je zaključil pod mentorstvom prof. Marijana Gabrijelčiča in prof. Daneta Škerla. Izpopolnjeval se je tudi na mojstrskih tečajih za kompozicijo pri Janosu Vajdi in Helmutu Lachenmannu. Dušan Bavdek je za svoje delo prejel vrsto nacionalnih in mednarodnih priznanj, njegove skladbe izvajajo po vsem svetu. Je član žirije na različnih tekmovanjih in član upravnega odbora Evropskega skladateljskega foruma (ECF).

 

Nenad Firšt je na Akademiji za glasbo v Ljubljani študiral kompozicijo pri prof. Danetu Škerlu in violino pri prof. Roku Klopčiču, po diplomi pa se je izpopolnjeval na mednarodnih tečajih za komorno glasbo in kompozicijo na Madžarskem in v Franciji. Kot član zagrebškega godalnega kvarteta Sebastian je gostoval doma in na tujem. Živi v Celju, kjer deluje kot umetniški vodja in dirigent Celjskega godalnega orkestra. Za svoje delovanje je prejel več nagrad in priznanj, med drugimi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani, Prešernovo nagrado občine Celje in nadgrado Prešernovega sklada za leto 2009. Od leta 2010 je predsednik Društva slovenskih skladateljev.

 

Maja Rome je soloviolistka Orkestra slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra slovenske filharmonije. Poleg intenzivnega umetniškega ustvarjanja je aktivna tudi na pedagoškem področju, kot docentka za področje viole poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Študirala je na ljubljanski Akademiji za glasbo, najprej pri prof. Svavi Bernhardsdottir, diplomirala pa je pri prof. Milu Kosiju, pri katerem je končala tudi  podiplomski študij. Kot solistka je nastopala s Komornim ansamblom Gaudeamus, Orkestrom SNG Opera in Balet Ljubljana in Orkestrom Slovenske filharmonije.

 

Luka Juhart je izredni profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer poučuje harmoniko in vodi katedro ter Studio za sodobno glasbo. Že vrsto let se posveča sodelovanju s sodobnimi skladatelji, do danes je sam ali v različnih zasedbah pripravil več kot 60 krstnih izvedb novih del. Nastopal je na uglednih evropskih festivalih (londonski BBC Proms, Festival Luzern, Klang-spuren v avstrijskem Schwazu, Varšavska jesen …) in igral z Orkestrom leipziškega Gewandhausa, Simfoničnim orkestrom BBC s Škotske, radijskim orkestrom ORF z Dunaja ter drugimi. Študiral je na Državni visoki šoli za glasbo v nemškem Trossingenu v razredu prof. H. Notha, podiplomski študij pa v mojstrskem razredu prof. S. Hussonga na Visoki šoli za Glasbo v Würzburgu.

 

Pianist Aleksandar Serdar je glasbeno pot pričel na Akademiji za glasbo v Novem Sadu, nadaljeval pa v ZDA in Italiji pri profesorjih Leonu Fleisherju in Sergiu Perticaroli. Številne nagrade na prestižnih tekmovanjih so mu odprle vrata mednarodnih koncertnih odrov, kot solist pa je nastopil s številnimi orkestri: Münchensko filharmonijo, Dresdensko filharmonijo, Slovensko filharmonijo, Sanktpeterburško filharmonijo, Atensko filharmonijo … Svojo prvo ploščo, ki je požela odlične kritike in mednarodno pozornost, je posnel za založbo EMI. Od leta 1999 deluje kot redni profesor na Fakulteti za glasbeno umetnost v Beogradu, od leta 2017 pa je tudi profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 

Veronika Brvar je od leta 2010 odgovorna urednica strokovne tiskane revije o glasbi Glasna. Na glasbenem področju deluje profesionalno že več kot dvajset let. Kot dolgoletna urednica za resno glasbo na Radiu Slovenija, vodja programske službe na Festivalu Ljubljana ter vodja podjetja Vera Cultura – from concept to audience ima številne izkušnje in obširno znanje na področju umetniškega ter organizacijskega vodenja glasbenih ter interdisciplinarnih kulturnih programov. Kot glasbena publicistka sodeluje s številnimi kulturnimi institucijami in društvi v Sloveniji (Cankarjev dom, SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Opera Maribor, Društvo slovenskih skladateljev) in nevladnimi organizacijami (Zavod Sploh), pripravlja esejistične prispevke ter tematske radijske oddaje za program Ars Radia Slovenija ter tiskane medije (Pogledi). Od leta 2016 je predsednica Glasbene matice Ljubljana.