Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

I. triada in predšolski otroci

ZA PREDŠOLSKE OTROKE IN
UČENCE I. TRIADE OŠ

 

GLASBENI PROGRAMI

1. Boomwhackers – kul glasbene cevi 
Izvajalec: Jaka Strajnar
Boomwhackers - kul glasbene cevi
Boomwhackers (slov. uglašene glasbene cevi) so plastične cevi različnih dolžin in barv. Vsaka dolžina in barva cevi je uglašena na določen ton, kar omogoča izvajanje različnih kombinacij melodij in akordov. Na delavnici učenci spoznajo tehniko igranja, oblikujejo različne enoglasne in večglasne melodične vzorce, se preizkusijo v individualni in skupinski improvizaciji, igranje podkrepijo z gibom oziroma koreografijo ter oblikujejo akordične spremljave, ki jih nadgradijo s petjem ljudskih in popularnih pesmi.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut ali po dogovoru daljši program
Priporočljivo število poslušalcev: do 50 učencev (oziroma 2 oddelka)
V in OŠ 1

2. Čmrljčki za otroke
Izvajalci: Mateja Perpar (vokal, kitara, pravljice), Bojan Šen (kitara, mandolina, banjo, tolkala), Vid Sark (bas, flavta, tolkala) in Vinko Kralj (klaviature, harmonika, tolkala)
ČmrljčkiPoučen glasbeno-pravljični program, s katerim mali poslušalci ob avtorskih skladbicah spoznavajo inštrumente (kitaro, bas, banjo, mandolino, različna tolkala …), ritme in rime ter različne zapletene besedne zveze, kot je gramofon s trobento na glavi. Poslušalci sodelujejo z izvajalci pri izvedbi skladbic, ki jih sicer odlikujejo smisel za humor, nepredvidljivi zapleti in bogato besedišče.
Cena: 400 evrov
Trajanje: od 35 do 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 80
V 4+ in OŠ 1, tudi OŠ 2

3. Deklica, podaj roko … ali kako pripravimo fante do plesa 
Izvajalec: zavod Etnika in Šola ljudskega plesa – Mojca Leben
Deklica podaj rokoStara resnica je, da fantje raje igrajo nogomet in plezajo po drevesih, kot da plešejo. A obstaja način, da tudi največji trmoglavci med njimi zaplešejo, ne da bi vedeli, kdaj … Gre namreč za star in preverjen recept naših babic: ščepec občutka, da so »ta glavni«, glasbo v ušesa in … ples se lahko začne! Učenci se igrivo srečajo z inštrumenti in zvočili, ljudsko glasbo in plesom ter ob tem ves čas aktivno sodelujejo.
Tehnične zahteve: CD-predvajalnik in ozvočenje v dogovoru z naročnikom
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut (dogovor z naročnikom)
Priporočljivo število poslušalcev: 70 (tudi večje skupine v dogovoru z naročnikom)
OŠ 1

4. Ena Bitenčeva z Orffovimi inštrumenti 
Izvajalec: Blaž Rojko

Ena BitenčevaSkladatelj Janez Bitenc je prvi začel sistematično razvijati glasbeno vzgojo predšolskih in šolskih otrok. Z glasbo in mladimi je bil tesno povezan tudi znotraj svojega dela na radiu, kjer je ustanovil radijski otroški in mladinski pevski zbor. Na poseben način je znal glasbo in njene vsebine približati mladim tako, da so jo ti razumeli in znali ceniti.
Ciciban poje, Naša četica koraka, Metuljček cekinček, Kuža pazi, Dežek trka, Kje je luna … Iz bogate zakladnice Bitenčevih pesmic naročnik izbere eno, ki jo učenci že znajo zapeti. Izvajalec predstavi melodična tolkala. Z igro in imitacijo učenci soustvarijo melodično spremljavo ter spoznajo pravila za skupno muziciranje – pomen tempa in kdo ga nakazuje. Ustvarjanje glasbenih slik se konča s skupnim izvajanjem izbrane skladbe. Če je Bitenčeva pesmica primerna, ob njej tudi zaplešejo.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 40
V 4+ in OŠ 1

5. Glasbeno potovanje po svetu
Izvajalca: Danijela Jerković in Alojz Studen – Luj
Glasbeno potovanjeIzvajalca otrokom prinašata glasbo, smeh in potovanje po svetu z bogato zbirko ljudskih glasbil z vsega sveta, kot so ameriški banjo, balalajka, ramanta, ektara, indijski banjo, kitara, harmonij, bina, krišna flavte, kalimba, didžeridu, džembe, tarabuka, govoreči boben, indijanski boben, bobni bongo, deževna palica, karatale, kraguljčki …
Za vsako glasbilo povesta, kako se imenuje, in na otroškem zemljevidu sveta pokažeta, od kod izvira, nanj pa tudi zaigrata. V program vključita avtorske skladbe, pri katerih uporabljata različna glasbila. Po predstavitvi otroke povabita na skupinsko bobnanje.
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut, po dogovoru z naročnikom lahko daljši ali krajši program
Priporočljivo število poslušalcev: 50
V 2+, OŠ 1, Izkušnje izvajalcev kažejo, da ga lahko spremljajo tudi zelo majhni otroci (2+).

6. Glasbena urica s tolkali in pesmijo 
Izvajalca: Franci Krevh (tolkala) in Marko Brdnik (harmonika)
KrevhV predstavi se podamo na domišljijsko potovanje okoli sveta. Glasbenika otrokom predstavita različna okolja ter z njimi povezana tolkala. Otroci slišijo in vidijo uporabo določenega tolkala, istočasno pa pojejo oziroma nastopajo s svojo domišljijo in izkušnjami.
Spoznavajo, da razlika med velikim in malim bobnom ni samo v velikosti in da so afriški bobni pravzaprav najstarejši telefon, poleg tega pa slišijo še mnogo drugih zanimivih tolkalnih novic.
Tehnične zahteve: večja igralnica ali učilnica
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 60
V 4+ in OŠ 1

NOVO! 7. Indijska glasba za različna razpoloženja 
Izvajalca: Rohan Dasgupta in Ivana Kočevar

Indijska glasba za različna ...Indijsko-slovenski glasbeni dvojec otrokom pričara barvito Indijo in zvoke ter vibracije čarobne indijske glasbe na avtentičen način. Kako se tvori melodija v indijski glasbi, ki ustvarja različna razpoloženja, kateri so indijski inštrumenti in kakšne so značilnosti njihovih zvokov.
Otroci spoznajo tolkalo table, strunsko glasbilo sitar in široko paleto flavt bansuri. Otroci ob prepevanju indijske lestvice v povezavi z znano slovensko otroško pesmico spoznavajo osnove indijske melodike in z recitiranjem preprostih ritmičnih zlogov ob spremljavi tabel odkrivajo dinamiko indijskega ritma. Izvajalca prikažeta, kako se v Indiji skozi glasbo izražajo čustva, kot so jeza, veselje, žalost … Udeleženci s poslušanjem koncerta okusijo glasbo iz oddaljenih krajev in poskušajo uganiti, katera razpoloženja zaigrana glasba predstavlja.
Tehnične zahteve: preproga, za večje skupine tudi ozvočenje
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 80
V 4+ in OŠ 1

NOVO! 8. Kotaleči želod 
Izvajalci: Ryuzo Fukuhara (petje, ples), Ana Kravanja in Samo Kutin (glas, lastnoročno izdelana, tradicionalna in druga nenavadna glasbila)
Kotaleči želodNa predstavi Kotaleči želod – Dongri Koro Koro spoznamo japonske pesmi in ples, ki ga izvaja japonski plesalec Ryuzo Fukuhara. Vse pesmi so bile ustvarjene posebej za otroke v obdobju pozne dobe »taisho«, govorijo pa o živalih, naravi, letnih časih, družbenih dogodkih in so zadnjih sto let zelo priljubljene med vsemi generacijami na Japonskem. Pesmi sta priredila Ana Kravanja in Samo Kutin, ki jih odigrata z nenavadnimi inštrumenti.
Zaigrata na različne doma narejene harfe, strunska brenkala in godala, balafone, kamenofone, cevne zvonce, balunofone, kalimbe, zvočila in tolkala.
Na delavnici, ki sledi predstavi, se otroci s pomočjo Ryuza Fukuhare naučijo nekaterih japonskih besed in pesmi, skupaj zaplešejo in igrajo na čudne inštrumente.
Program skozi pogled v drugo kulturo spodbuja otroško improvizacijo in izraznost.
Tehnične zahteve: za izvedbo v večjih prostorih (telovadnica, kinodvorana) potrebno ozvočenje
Cena: 350 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 60
V 4+ in OŠ 1, tudi OŠ2

NOVO! 9. Kje sončece moje domovje je tvoje 
Izvajalka: Ljoba Jenče
Kje sončece mojeSplet uspavank, zazibalk, prstnih iger. Gibalno-igralno-pesemsko doživetje pomirja in učence osrečuje. Ljudske igralne ritmične igre in pesmice so modrost številnih generacij, ki so učile otroke jezika, ritma, zbranosti, dobrih izrekov, prvih pevskih poskusov in usvajanja dobre povezave s telesom in soljudmi. V njih sta vtkani ekološka ter etnološka zavest in so naravni način razvijanja čutenja in muzikalnosti.
Z otroki izrazimo pesmice in notranje slike z gibi, zato se jih zlahka naučijo in delijo med seboj, kar utrdi dober stik med učenci v skupnosti. Na svoj način zaživijo slike, toni in besede, kakor tudi sporočilo pesmi. V sodobnem času je v vsakdanji pouk vse bolj treba uvajati petje in ritmičnost. Čeprav program prinaša več gibanja, otroke posledično pomirja, saj je osredotočen na bogate vsebine realnega okolja in je zato lahko uspešen v boju s hiperaktivnostjo v razredu.
Tehnične zahteve: tišina, miza in stol ter vrč tople vode in kozarec; poslušalci naj sedijo vsak na svojem stolu ali na klopeh; prostor za gibanje
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 70 (od 1 do 3 oddelki)
OŠ 1, tudi V

NOVO! 10. Koncert močvirskih škratov 
Izvajalci: Samo Kutin, Ana Kravanja in Nina Peče Grilc
Koncert močvirskihPoučna in ekološko močno sporočilna zgodba o Malem placu (slikanica avtorja Uroša Grilca in ilustratorja Gorazda Vahna, izdala založba Škrateljc 2017) je izhodišče za razkošno zvočno potovanje. Zgodba ustvari posebno zvočno okolje, ki otroke prestavi v močvirski svet in tako prek naravnih zvokov pri otrocih vzbudi občutek poistovetenja z naravo. Vsebuje sporočilo o tem, kako bogata je narava, koliko skrivnosti skriva in kako krhko je naravno ravnovesje.
V drugem delu nastopa so otroci – obogateni z zgodbo – povabljeni k igranju glasbil iz recikliranih materialov. V inštrumentariju »škratjega orkestra« se znajdejo kamenofon, balafon, cevofon, harfa, kalimbe, balunofoni, ropotulje, ektare, kazuji in tank drum, pri oponašanju škratovskih in živalskih glasov pa ne gre brez balonov, lepilnega traku in steklenic. Otroci iz »poslušalcev« postanejo »soustvarjalci« zgodbe, aktivno doživetje pa jih spodbuja k refleksiji sporočila o našem odnosu do narave ter k temu, da lahko zvoke in glasbo ustvarjajo tudi iz nekonvencionalnih inštrumentov ter celo vsakdanjih reči, ki zazvenijo povsem na novo.
Tehnične zahteve: za izvedbo v večjih prostorih (telovadnica, kinodvorana) potrebno ozvočenje
Cena: 350 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 120
OŠ 1 (tudi OŠ 2)

11. Moje telo 
Izvajalka: Tamara Laganin-Kranjec
Moje teloInteraktivni glasbeno-gibalni program s petimi in recitiranimi pesmicami ter prstnimi igrami predstavi nekatere vidike telesa, njegovo različnost po velikosti, barvi kože, oči, starosti, teži, zdravju …
Poudarek je na higieni, geografiji telesa, okušanju z jezikom, preostalih čutilih in zobovju. Razkrije se tudi, kako izrijemo zob, kako obvežemo ranjeni del telesa, kako pravilno zaužijemo zdravilo in kako se zdravimo.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 50 otrok
V 4+

NOVO! 12. Pojoči kamenčki in Lesarjev malen 
Izvajalka: Ljoba Jenče
Pojoči kamenčkiProgram je gibalno-zvočno-pevska doživljajska učna ura z izročilom slovenskih pokrajin.
V igri s kamenčki zazveni kapljajoča voda skrivnostne tihote kraških podzemnih jam Notranjske. V njej sta gorenjska alpska pokrajina okoli Triglava in igriva padajoča voda na mlinskih kolesih Lesarjevega mlina, ki ritmično poje kadi kadi kadi, kadija kadon. Zvok obeta, da bo zlato žito mlin zmlel v moko. Če voda mlin podere, je tu hudomušni hlapec, ki ga popravi mlin, in življenje teče naprej. Žito zori tudi na prekmurskih ravnicah in kruh se peče vse od Dolenjske, Primorske, Štajerske, Koroške in Bele krajine. Gre za splet pesmic in predstavitve zvočil, kot so gudalo, nunalca, drumelca, trstenke, konjiček, ki v ritki piska, prodniki.
Tehnične zahteve: tišina, miza in stol ter vrč tople vode in kozarec; poslušalci naj sedijo vsak na svojem stolu ali na klopeh, prostor za gibanje
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 70 (od 1 do 3 oddelki)
OŠ 1, tudi V4+

NOVO! 13. Prvo srečanje z opero
Izvajalci: Petra Vrh Vrezec (sopran), Al Vrezec (bariton), Jelka Rahne (povezovalka)
Prvo srečanje z opero
Operna pevca in povezovalka navdušujejo otroke za poslušanje operne glasbe, tkejo dobro prvo izkušnjo s tovrstno glasbeno umetnostjo. Povezovalka z otroki klepeta o skladateljih, opernih junakih, opernih pevcih ter jih vodi skozi zanimive operne zgodbe ter čustvena doživljanja opernih junakov. Otroci tako pripravljeni na poslušanje in dojemanje čustev v opernem gledališču z zanimanjem spremljajo operne arije in duete iz znanih oper (Čarobna piščal, Figarova svatba, Hoffmanove pripovedke in Seviljski brivec). Pogovor, poslušanje in spoznavanje so popestreni z bogatimi rekviziti, kostumi, slikami in drugimi pripomočki, primernimi za motivacijo otrok.
Predstava je zasnovana tako, da otroke navaja na pozorno poslušanje, doživljanje klasične glasbe in na prepoznavanje čustev v glasbi. Omogoča tudi dejavno sodelovanje.
Tehnične zahteve: paravan oz. španska stena
Cena: 350 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 70
V 4+ in OŠ 1

14. Razgibana kuhinja 
Izvajalka: Tamara Laganin-Kranjec
Razgibana kuhinjaGlasbeno-gibalni program za otroke s posebnimi potrebami. Otroci »kuhajo različne jedi« s telesom in izvajalkinimi avtorskimi pesmicami. Na hrbtih in dlaneh ter drugih delih telesa sekljajo česen in čebulo, režejo kruh, trosijo rozine, zvijajo palačinke in potico, se razvrščajo v sendviče, spečejo tudi kakšno jajce na oko in pri tem poskušajo priklicati zvoke, ki jih poznamo in slišimo v kuhinji. Pri »kuhanju« se veliko gibljejo in dotikajo, kar je zdravilno in sproščajoče.
Cena: 250 evrov
Trajanje: od 30 do 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 50, otroci v jaslih: 20
V 1+ in OŠ 1

15. Rajanja skozi leto za otroke od 1 do 3 leta 
Izvajalka: Tamara Laganin-Kranjec
RajanjaInteraktivni glasbeno-gibalni programi za otroke, stare od 1 do 3 leta, v katerem s pesmicami skupaj z otroki doživimo letne čase, vremenske pojave, spoznavamo živali in pravljična bitja. Programi spodbujajo razvoj ritmičnega in melodičnega posluha, delujejo socializacijsko in usmerjajo otroke k zgodnjemu učenju ekologije, biotske raznovrstnosti, izročila, zdravega načina življenja … Izvajalka z lutkami in doma narejenimi didaktičnimi pripomočki otrokom pričara različne svetove in jih dejavno vključi v sodelovanje.
Cena: 50 evrov (zunaj Ljubljane + potni stroški)
Trajanje: 30 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 15 otrok
V 1–3

NOVO! 16. Spoznavajmo skladatelje
Izvajalca: Duo Limonium – Ljiljana Kobal (flavta) in Mladen Bucić (kitara)
Duo Limonium 1. triada (Small)
Program je nekakšen glasbeni časovni stroj, v katerem otroci spoznajo nekatere najpomembnejše skladatelje in skladbe glasbene zgodovine – od Bacha in Mozarta do glasbe iz priljubljenih Vojn zvezd. Posamezne skladbe so otrokom morda znane, saj so jih »nekje« že slišali, vendar ne poznajo naslova ali avtorja. Tokrat bodo izvedeli tudi kakšno podrobnost o nastanku teh skladb oziroma zanimivost iz življenjepisov skladateljev. Komentiran koncert, v katerem otroci dejavno sodelujejo, bo odlično dopolnjeval učno snov v osnovni šoli in bogatil otroško glasbeno izobrazbo. Dolžina skladb je prilagojena starosti in koncentraciji otrok. Večina del je prirejenih za duo flavte in kitare, vendar kljub temu zveni prepričljivo in avtentično.
Tehnične zahteve: 2 stola brez opore za roke, mizica
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 120 (tudi večje skupine v dogovoru z naročnikom)
V in OŠ 1

17. Sonce, dež in mavrica
Izvajalka: Tamara Laganin-Kranjec
Sonce, dež in mavricaPete pesmice, prstne igre, vremenske izštevanke in recitacije, ob katerih se giblje celotna skupina otrok. Ciklus liričnih in šaljivih pesmi je napisala Tamara Laganin-Kranjec. Predstavljajo nastajanje mavrice, njeno barvitost, vzklike navdušenih otrok, ko jo zagledajo, igro barv iz mavričnega barvnega kroga … Otroci pojave na nebu spremljajo z ustvarjanjem zvočnega sveta z lastnim telesom (prsti, dlani, stopala, jezik, dih).
Cena: 250 evrov
Trajanje: od 30 do 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 50, otroci v jaslih: 20
V 1+ in OŠ 1

18. Zvenim kot pesem, donim kot gora 
Izvajalka: Mateja Gorjup
Zvenim kot pesemPrek uporabe različnih orodij: majhno prenosno gledališče, vsakdanji zveneči predmeti, izrezljane lutke, resonančni prostori naših teles, bogastvo izraznosti glasov, glasbe, ki nas obdaja, in glasbil, ki jih mentorica prinese s sabo, otroci spoznavajo povsem drugačno razsežnost glasbenega sveta.
Program prek interaktivne igre sodelujočih otrokom širi obzorje v dojemanju glasbe, ki je neskončno večja od tiste, podane v učbenikih in glasbenih šolah. Otroke spodbuja k lastni muzikalnosti, s posebnim poudarkom na glasbilih, ki jih imajo vselej s sabo: lasten glas in telo.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 70
V 4+ in OŠ 1 in 2

19. Zvočna kuhna 
Izvajalec: Peter Kus
Zvočna kuhnaProjekt je zasnovan kot mešanica gledališko-lutkovne predstave in delavnice izdelovanja inštrumentov. Tema predstave je povezovanje sluha z okusom in ustvarjanja glasbe s kuhanjem. Dogajanje je umeščeno v kuhinjo, kamor so otroci povabljeni kot gostje. Toda kuharski mojster je izgubil okus. Kako naj zdaj pripravlja hrano? Odkrije, da bi občutek okušanja lahko nadomestil z ustvarjanjem in poslušanjem zvokov. Tako iz kuharja postane glasbenik in skladatelj, ki zdaj z enako strastjo »kuha« zvoke izvirnih glasbenih inštrumentov, uživa v njihovih neskončnih kombinacijah in se slasti v zvočni ekstazi. Njegova usta so postala ušesa. Predstava je interaktivna in otrokom omogoča, da v določenih delih z igranjem na različna zvočila tudi sami dejavno posežejo v dogajanje. Zgodba sledi zaporedju in dramaturgiji bogatega zvočnega kosila ter se konča z delavnico, na kateri se otroci še sami preizkusijo v kuhanju nekaterih zvočnih jedi. Več na http://peterkus.net/.
Tehnične zahteve: za izvedbo prvega dela programa izvajalec potrebuje prostor, velik 4 x 3 metre, delavnica pa lahko poteka v večji učilnici
Cena: 300 evrov
Trajanje: 90 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 60 (2 oddelka)
V 5+, OŠ do vključno 4. razreda

GLASBENO-LUTKOVNE PREDSTAVE

1. Črni saksofon 
Izvajalci: Mojca Kolar (flavta, pripoved), Tomaž Nedoh (saksofon) in Tomaž Kolar (klarinet, preostala glasbila)
Črni saksofonGlasbena predstava o prijateljstvu, doseganju ciljev, željah in trudu za njihovo izpolnitev, učenju, odraščanju in spremembah, povezanih z njimi. Pripoveduje Mojca, poleg saksofona pa poslušalci spoznajo še afriško lutnjo, španski gambei, klarinet, indonezijsko ragljo, kljunasto flavto, irsko piščal, kitajski hulusi in lončeni bas. Glasbeni del pravljice je kombinacija posnete spremljave različnih glasbenih zvrsti in igranja na inštrumente v živo.
Tehnične zahteve: za izvedbo v večjih prostorih (telovadnica, kinodvorana) potrebno ozvočenje
Cena: 350 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 120
V 3+ in OŠ 1

NOVO! 2. O botri lisičici, botru skaklju in poredni Grdini
Izvajalca: mag. Igor Cvetko in Jelena Sitar
Botra lisičica (Small)Igor in Jelena, začetnika in motor razvoja kamišibaj gledališča pri nas (japonsko: kami: papir, šibaj: drama), sta se znova podala med rezijanske pravljice. Kot glasbeno kamišibaj gledališče sta pripravila tri predstave: o tem, zakaj petelin kikirika, o tem, kako je skakelj citiral rusicam in o Grdini pod kamnom. Poleg citire in bunkule, brez katerih v Reziji ne gre, igrata zapikovca še na piščalke, pojoče kamne, glinaste kroglice … Skupaj bomo tudi zapeli.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V4+ in OŠ1

NOVO! 3. Pojte, pojte drobne ptice 
Izvajalca: Iuna Ornik in Andrej Fon (Gledališče Lalanit)
Pojte pojteMrakovček Premrakovček (igra ga Andrej Fon), godec iz slikanice Pojte, pojte drobne ptice, ki jo je uredila in izdala Kristina Brenkova, se v tej zgodbi znajde v veliki zagati, saj je ukradel pero najlepše in najbolj ošabne ptice daleč naokoli, Šaraptice. Ta se mu maščuje tako, da njegove ptice pevke zaklene v kletko, ključ pa odvrže v široka ajdova polja. Godec se s čarobnim kolesom odpravi na potovanje skozi otroške ljudske pesmice in izštevanke, v katerih oživijo Anzej Panzej, Tinčica Minčica in drugi junaki (animira jih Iuna Ornik), ki mu pomagajo pri iskanju ključa. Iz otroških ljudskih pesmic in izštevank, zbranih v istoimenski slikanici, je z lutkami in v živo izvajano glasbo nastala nova zgodba (etno glasbena pravljica z lutkami), ki otrokom približa ljudske motive, napeve in junake. Čeprav gre za prikaz časa in vsebin, ki jih danes otroci ne poznajo več, zgodba prinaša pomembno sporočilo – z vztrajnostjo se doseže cilj.
Tehnične zahteve: električni priključek, za izvedbo v večjih prostorih (kinodvorane, telovadnice) potrebno ozvočenje
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 120 (več v dogovoru z izvajalcema)
V 4+ in OŠ 1

4. Radovedni oblaček 
Izvajalca: Natalija Šimunovič in Matjaž Koman 
Radovedni oblačekV glasbeni pravljici se radovedni oblaček upira vremenski napovedi in se zelo zabava v deževni, megleni … zmedi, ki jo kroji. Dokler je njegova porednost nedolžna, še gre, ko pa se ljudje in živali v strašnem tornadu borijo za življenje, oblaček spozna, da je cena njegove nagajive radovednosti prevelika. Ob zvokih Vivaldijeve Nevihte se mali porednež loti boja z divjim vetrom in dežjem …
Cena: 300 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: od 30 do 80
V 4+ in OŠ 1

5. Škrat iz opere 
Izvajalca: Bernarda Gašperčič (igralka) in Jaroslav Cafera (violončelist in igralec)
Škrat iz opereZ učno uro o operni umetnosti opravimo s predsodki, da je opera nekaj dolgočasnega, nezanimivega in da se težko posluša. To mnenje se pojavlja samo zato, ker se mladi gledalci še niso srečali s pravo opero. Ob koncu predstave marsikoga zamika, da bi šel poslušat in si ogledat čisto pravo opero. Med predstavo se otroci učijo na zabaven način. S pomočjo opernega škrata, miške in glasbenika – violončelista ljubljanske Opere – potujejo v čarobni svet operne glasbe. Predstava otrokom z odlomki iz opere Carmen približa osnovne operne pojme (uvertura, orkester, arija, glasbeno gledališče, balet …).
Cena: 300 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
OŠ 1 in 2

NOVO! 6. Tinka Tonka Flavtofonka 
Izvajalci: Tinkara Kovač, Tomaž Kolar, Mojca Kolar, Tomaž Nedoh
Tinka TonkaV glasbeni predstavi otroci potujejo skozi različna zgodovinska obdobja, srečajo vrsto zanimivih oseb iz različnih delov sveta in spoznajo nekaj zelo zanimivih inštrumentov. Skozi pripoved se naučijo marsikaj o flavti in spoznajo osebe, ki so skozi zgodovino vplivale na njen razvoj. Skozi dogodivščine otroke vodi Tinka Tonka (Tinkara Kovač), pokaže jim, kako velik in zanimiv je glasbeni svet, koliko raznovrstnosti je v njem! Otroci s Tino Tonko ugotovijo, da se lahko še veliko naučijo, če bodo radovedni in bodo imeli pogum za nova spoznanja. Glasbena predstava o Tinki Tonki je igran glasbeni sprehod skozi nekatera obdobja zgodovine glasbe. Tinka Tonka pot začne v jami Divje babe, potem pa sreča Pana, pa tudi skladatelja Mozarta in Beethovna … Privlačno zasnovana scena in kostumi dopolnijo vzdušje predstave, glasbeniki z igranjem v živo stopnjujejo dramaturško napetost zgodbe.
Cena: 400 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 100
OŠ 1, V 4+

7. Vrana in glasba 
Izvajalca: Bernarda Gašperčič (igralka) in Jaroslav Cafera (violončelist in igralec)
Vrana in glasbaGledalci v predstavi spoznajo umetnico vrano, ki je prepričana, da zna lepo peti. Resnica je drugačna, saj si vsi mladi poslušalci tiščijo ušesa, ko začne krakati. K sreči jo spremlja glasbenik – violončelist. Ta vrani in otrokom pokaže violončelo, inštrument, s katerim zna oponašati živali. Vrano nauči nekaj pesmic, ki jih otroci dobro poznajo, zato lahko sodelujejo pri petju. Vrana je nad glasbo vedno bolj navdušena, in ko otroci zaigrajo v orkestru, želi dirigirati …
Predstava je zanimiva glasbena ura, v kateri se srečamo z glasbenimi izrazi, kot so inštrument, godalo, orkester, dirigent … Otroci so med predstavo zelo aktivni, saj ves čas sodelujejo z glasbenikom. Vrana pa poskrbi za smeh in zabavo.
Cena: 300 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1

8. Zverinice iz Rezije 
Izvajalca: Jelena Sitar in Igor Cvetko (Lutkovno gledališče Zapik)
Zverinice iz rezijeNapeto zgodbo o nesrečni lisičji materi, katere hiško je z mladički vred zaplenila grozna Grdina, spremljata pravi citira in bunkula. Otroci v živo spoznajo rezijansko glasbo, ki gre »na tenko in na debelo«, naučijo se nekaj nenavadnih rezijanskih besed, ločujejo zverinice od živinic, in ko na koncu še zaplešejo ter udarijo z nogo ob tla, so kot pravi Rezijani. Opomba: Predstavi lahko sledi delavnica, na kateri otroci izdelajo žepni oder z lutkami in zaigrajo predstavo. Predstava z delavnico traja dve šolski uri in je primerna za kulturni dan.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1

9. Zapikove glasbeno-lutkovne dogodivščine
Izvajalca: Jelena Sitar in Igor Cvetko (Lutkovno gledališče Zapik)
Zapikove dogodivščineLutkovnemu gledališču Zapik je Glasbena mladina Slovenije ob praznovanju 45-letnice podelila priznanje za posredovanje glasbe po principu lutkovnega gledališča. Predstave so kakovostne, a obenem preproste in primerne za razred. Zanje je značilna neposredna komunikacija z otroki, opirajo pa se predvsem na ljudsko gradivo. Glasba v njih je različno obravnavana … Čakajo vas rezijansko igranje na citiro in bunkulo, ustvarjanje glasbe na drobnih neevropskih inštrumentih in petje celotnega besedila predstave v smislu petega pripovedovanja.
Mojca Pokrajculja
Ljudska pravljica z lutkami je verzificirana, v njej pa je veliko petja po principu gledaliških songov. Odlikujejo jo preprosta in domiselna izvedba, verzi in glasba. Naj vam namignemo: Mojca stanuje v pravem piskru.
Miška kaško kuhala
Pet slovenskih otroških prstnih iger je povezanih v lutkovno predstavo, ki preraste v skupno igro. Palček, Kazalček, Sredinček, Prstanček in Mezinček so junaki, ki stresajo hruške z dreves, iščejo dobrote v mamini skrinji, padejo v vodo in dobijo kaško, ki jo zanje skuha miška. Predstavo, ki temelji na ljudskem izročilu, slovenskih prstnih igrah, spremljajo glasbila z vsega sveta: južnoameriška okarina, afriška kalimba, tibetanske sklede. Miška kaško kuhala je edinstvena predstava, zaščitni znak Lutkovnega gledališča Zapik.
Rdeča kapica
Seveda bo prišel volk. In bo požrl … Ampak volk je lesen in na koncu ga otroci pobožajo, kajti zgodba se dobro konča. Na melodijo ljudske pesmi iz Prekmurja je peto vse pripovedno besedilo, zato dobi sicer zelo zabavna predstava specifičen ritem. »Otroška lutkovna grozljivka«, kot avtorja v šali imenujeta svojo Rdečo kapico, je nov hit gledališča.
Zgodba na gumbe
Junaki predstave so gumbi, ki postanejo cirkuški artisti, vrvohodci, požiralci ognja, čarovniki pa tudi glasbeni virtuozi. Vse to samo zato, da deček brez nog, kot ga je po nesreči narisal slikar, lahko steče na travnik in spusti zmaja naravnost do sonca. Predstava je dobila nagrado mednarodnega festivala PIF za najbolj humano sporočilo. Sodelovanje občinstva je ključno.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1