Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

I. triada in predšolski otroci

ZA PREDŠOLSKE OTROKE IN
UČENCE I. TRIADE OŠ

 

GLASBENI PROGRAMI

1. Boomwhackers – kul glasbene cevi 
Izvajalec: Jaka Strajnar
Boomwhackers - kul glasbene cevi
Boomwhackers (slov. uglašene glasbene cevi) so plastične cevi različnih dolžin in barv. Vsaka dolžina in barva cevi je uglašena na določen ton, kar omogoča izvajanje različnih kombinacij melodij in akordov. Na delavnici učenci spoznajo tehniko igranja, oblikujejo različne enoglasne in večglasne melodične vzorce, se preizkusijo v individualni in skupinski improvizaciji, igranje podkrepijo z gibom oziroma koreografijo ter oblikujejo akordične spremljave, ki jih nadgradijo s petjem ljudskih in popularnih pesmi.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut ali po dogovoru daljši program
Priporočljivo število poslušalcev: do 50 učencev (oziroma 2 oddelka)
V in OŠ 1

 

NOVO! 
2. Biba leze: glasbene jaslice      

Izvajalki: Mojca Leben in Julcsi Laposa
Glasbene jaslice za otroke so glasbeno-igralno-gibalne delavnice, na katerih otroci (in vzgojitelji) spoznavajo ljudske pesmi, izštevanke in gibalne igre. Dogajanje prikliče pri otrocih obilico pozitivnih čustev in odzivov, spoznavajo ritmična glasbila, na katera lahko, skupaj z vzgojitelji, tudi zaigrajo. Ustvarjeno prijetno glasbeno okolje otroke zapelje v gibanje in igro ter je kot nalašč za prvo srečanje z glasbo.
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število udeležencev: 25
V 1+

 

NOVO!
3. Čmrljčkaste glasbene pravljice     

Izvajalci: Mateja Perpar (glas, kitara, pesmice in pravljice), Bojan Šen (kitara, mandolina, tolkala), Vid Sark (bas flavta, kitara, tolkala)
Čmrljčki (Mateja, Bojan in Vid) malim poslušalcem predstavljajo nov program. Predstavitev najrazličnejših glasbil in zvočil, ritmov, rim ter osnovnih pojmov iz glasbene teorije so vpletli v zabavne živalske glasbene pravljice, polne nenavadnih, humornih, nepričakovanih preobratov, ki razburkajo domišljijo, razživijo radovednost in spodbujajo možgančke. Čmrljevito!
Tehnične zahteve: za ozvočenje poskrbijo izvajalci sami
Cena: 350 evrov
Trajanje: od 35 do 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 80
V 4+ in OŠ 1, tudi OŠ 2

 

4. Deklica, podaj roko … ali kako pripravimo fante do plesa 
Izvajalec: zavod Etnika in Šola ljudskega plesa – Mojca Leben
Deklica podaj rokoStara resnica je, da fantje raje igrajo nogomet in plezajo po drevesih, kot da plešejo. A obstaja način, da tudi največji trmoglavci med njimi zaplešejo, ne da bi vedeli, kdaj … Gre namreč za star in preverjen recept naših babic: ščepec občutka, da so »ta glavni«, glasbo v ušesa in … ples se lahko začne! Učenci se igrivo srečajo z inštrumenti in zvočili, ljudsko glasbo in plesom ter ob tem ves čas aktivno sodelujejo.
Tehnične zahteve: CD-predvajalnik in ozvočenje v dogovoru z naročnikom
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut (dogovor z naročnikom)
Priporočljivo število poslušalcev: 70 (tudi večje skupine v dogovoru z naročnikom)
OŠ 1

 

5. Glasbeno potovanje po svetu
Izvajalca: Danijela Jerković in Alojz Studen – Luj
Glasbeno potovanjeIzvajalca otrokom prinašata glasbo, smeh in potovanje po svetu z bogato zbirko ljudskih glasbil z vsega sveta, kot so ameriški banjo, balalajka, ramanta, ektara, indijski banjo, kitara, harmonij, bina, krišna flavte, kalimba, didžeridu, džembe, tarabuka, govoreči boben, indijanski boben, bobni bongo, deževna palica, karatale, kraguljčki …
Za vsako glasbilo povesta, kako se imenuje, in na otroškem zemljevidu sveta pokažeta, od kod izvira, nanj pa tudi zaigrata. V program vključita avtorske skladbe, pri katerih uporabljata različna glasbila. Po predstavitvi otroke povabita na skupinsko bobnanje.
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut, po dogovoru z naročnikom lahko daljši ali krajši program
Priporočljivo število poslušalcev: 50
V 2+, OŠ 1, Izkušnje izvajalcev kažejo, da ga lahko spremljajo tudi zelo majhni otroci (2+).

 

NOVO!
6. Gospoda Mozart in Beethoven na obisku 
    
Čisto pravi mali koncert klasične glasbe z Vladimirjem Mlinarićem in Matejo Perpar
Vstopite v čudoviti svet klasične glasbe s profesorjem klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani Vladimirjem Mlinarićem in radijsko napovedovalko Matejo Perpar. V programu predstavljata nekaj najbolj znanih odlomkov iz repertoarja klasične glasbe in hudomušnih zanimivosti iz življenj velikih skladateljev. Poslušalci se bodo učili pozornega, osredotočenega poslušanja in lepega vedenja na koncertu, branja koncertnega lista, nabrali nekaj drobtinic glasbene teorije (kdo sta radostni dur in otožni mol, katere note hitijo in katerim se ne mudi), ter osvojili pojme, kot so nota, črtovje, skladatelj, skladba, dirigent, koncert. Organizirajte otrokom prvi mali koncert klasične glasbe!
Tehnične zahteve: učilnica ali dvorana s klavirjem/pianinom, za ozvočenje komentarjev v večjih prostorih lahko poskrbita nastopajoča
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število udeležencev: do 120
OŠ 1

 

7. Indijska glasba za različna razpoloženja 
Izvajalca: Rohan Dasgupta in Ivana Kočevar

Indijska glasba za različna ...Indijsko-slovenski glasbeni dvojec otrokom pričara barvito Indijo in zvoke ter vibracije čarobne indijske glasbe na avtentičen način. Kako se tvori melodija v indijski glasbi, ki ustvarja različna razpoloženja, kateri so indijski inštrumenti in kakšne so značilnosti njihovih zvokov.
Otroci spoznajo tolkalo table, strunsko glasbilo sitar in široko paleto flavt bansuri. Otroci ob prepevanju indijske lestvice v povezavi z znano slovensko otroško pesmico spoznavajo osnove indijske melodike in z recitiranjem preprostih ritmičnih zlogov ob spremljavi tabel odkrivajo dinamiko indijskega ritma. Izvajalca prikažeta, kako se v Indiji skozi glasbo izražajo čustva, kot so jeza, veselje, žalost … Udeleženci s poslušanjem koncerta okusijo glasbo iz oddaljenih krajev in poskušajo uganiti, katera razpoloženja zaigrana glasba predstavlja.
Tehnične zahteve: preproga, za večje skupine tudi ozvočenje
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 80
V 4+ in OŠ 1

 

8. Kje sončece moje domovje je tvoje 
Izvajalka: Ljoba Jenče
Splet uspavank, zazibalk, prstnih iger. Gibalno-igralno-pesemsko doživetje pomirja in učence osrečuje. Ljudske igralne ritmične igre in pesmice so modrost številnih generacij, ki so učile otroke jezika, ritma, zbranosti, dobrih izrekov, prvih pevskih poskusov in usvajanja dobre povezave s telesom in soljudmi. V njih sta vtkani ekološka ter etnološka zavest in so naravni način razvijanja čutenja in muzikalnosti.
Z otroki izrazimo pesmice in notranje slike z gibi, zato se jih zlahka naučijo in delijo med seboj, kar utrdi dober stik med učenci v skupnosti. Na svoj način zaživijo slike, toni in besede, kakor tudi sporočilo pesmi. V sodobnem času je v vsakdanji pouk vse bolj treba uvajati petje in ritmičnost. Čeprav program prinaša več gibanja, otroke posledično pomirja, saj je osredotočen na bogate vsebine realnega okolja in je zato lahko uspešen v boju s hiperaktivnostjo v razredu.
Tehnične zahteve: tišina, miza in stol ter vrč tople vode in kozarec; poslušalci naj sedijo vsak na svojem stolu ali na klopeh; prostor za gibanje
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 70 (od 1 do 3 oddelki)
OŠ 1, tudi V

 

9. Koncert močvirskih škratov 
Izvajalci: Samo Kutin, Ana Kravanja in Nina Peče Grilc
Koncert močvirskihPoučna in ekološko močno sporočilna zgodba o Malem placu (slikanica avtorja Uroša Grilca in ilustratorja Gorazda Vahna, izdala založba Škrateljc 2017) je izhodišče za razkošno zvočno potovanje. Zgodba ustvari posebno zvočno okolje, ki otroke prestavi v močvirski svet in tako prek naravnih zvokov pri otrocih vzbudi občutek poistovetenja z naravo. Vsebuje sporočilo o tem, kako bogata je narava, koliko skrivnosti skriva in kako krhko je naravno ravnovesje.
V drugem delu nastopa so otroci – obogateni z zgodbo – povabljeni k igranju glasbil iz recikliranih materialov. V inštrumentariju »škratjega orkestra« se znajdejo kamenofon, balafon, cevofon, harfa, kalimbe, balunofoni, ropotulje, ektare, kazuji in tank drum, pri oponašanju škratovskih in živalskih glasov pa ne gre brez balonov, lepilnega traku in steklenic. Otroci iz »poslušalcev« postanejo »soustvarjalci« zgodbe, aktivno doživetje pa jih spodbuja k refleksiji sporočila o našem odnosu do narave ter k temu, da lahko zvoke in glasbo ustvarjajo tudi iz nekonvencionalnih inštrumentov ter celo vsakdanjih reči, ki zazvenijo povsem na novo.
Tehnične zahteve: za izvedbo v večjih prostorih (telovadnica, kinodvorana) potrebno ozvočenje
Cena: 350 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 120
OŠ 1 (tudi OŠ 2)

 

10. Igrajmo se glasbo – ritem
Izvajalec: Blaž Rojko
Ena BitenčevaPoslušalci s pomočjo igre spoznajo ritmične inštrumente, tehniko igranja nanje, pravila za skupno muziciranje, pomembnost tempa ter dirigenta. Na melodična tolkala izvajajo različne ostinatne motive in ustvarjajo glasbene slike.
Tehnične zahteve: otroci sedijo v krogu, da dobro vidijo. Vse inštrumente izvajalec prinese s seboj.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 ali 60 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 40 (otroci aktivno sodelujejo v programu)
V 4+ tudi OŠ 1 in OŠ 2

 

NOVO!
11. Lumpi, škrati, nagajivci in sosedovi šaljivci
     

Izvajalci: Mitja Ritlop, Maša Mareš, Miha Firšt, Nuša Komplet Peperko, Tadej Kopitar
Till Eulenspiegl je znan po svoji navihanosti in radoživosti, s katerima je z različnimi potegavščinami nagajal obrtnikom, plemičem, enkrat pa celo papežu! Navdihnil je tudi Richarda Straussa, enega največjih skladateljev 20. stoletja, ki je napisal programsko simfonično pesnitev Vesele dogodivščine Tilla Eulenspiegla, pozneje jo je priredil tudi za različne komorne ansamble. Okoli motiva Tilla Eulenspiegla se vrti pripovedna nit programa, dramaturginja Nuša Komplet Peperko pripoveduje izbrane slovenske zgodbe o nagajivih fantih, pripoved dopolnjujejo glasbeniki z izvedbo izrazito programske glasbe, ki so jo napisali skladatelji C. P. E. Bach, Vivaldi, Grieg, Debussy, Beethoven, Mahler, Smetana in R. Strauss.
Cena: 450 evrov
Trajanje: 60 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 120
OŠ 1, 2 in 3

 

NOVO!
12. Moje telo, moj inštrument      

Izvajalec: Jaka Strajnar
Body Percussion je mednarodno uporabljen izraz za »telesna« tolkala. Z uporabo telesa (plosk, tlesk, udarjanje po stegnih, prsih, koraki …) ustvarjamo različne zvoke za izvajanje ritmičnih iger in spremljav.
Na delavnici izvajalec predstavi različne načine igranja in s pomočjo učencev odkriva nove. Učenci skupinsko in izmenično izvajajo enostavne ritmične vzorce po načelu odmeva, ustvarjajo ritmično večglasje, ki ga povečajo z izrekanjem določenih besed ali povedi, se v skupini odzivajo na izbrane ritmične vzorce, individualno in skupinsko improvizirajo, pojejo ljudske pesmi ob istočasnem izrekanju besedil, izštevank in hkratno tvorijo ritmično spremljavo, ozvočijo različne naravne pojave (veter, dež, blisk, grom) in nato uprizorijo npr. nevihto ali druge možne pojave, kot sta džungla, promet … Zanimiv, ustvarjalen, medpredmetno uporaben program.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število udeležencev: 2 oddelka (okoli 50)
V 4+ in OŠ 1

 

13. Moje telo 
Izvajalka: Tamara Laganin-Kranjec
Moje teloInteraktivni glasbeno-gibalni program s petimi in recitiranimi pesmicami ter prstnimi igrami predstavi nekatere vidike telesa, njegovo različnost po velikosti, barvi kože, oči, starosti, teži, zdravju …
Poudarek je na higieni, geografiji telesa, okušanju z jezikom, preostalih čutilih in zobovju. Razkrije se tudi, kako izrijemo zob, kako obvežemo ranjeni del telesa, kako pravilno zaužijemo zdravilo in kako se zdravimo.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 50 otrok
V 4+

 

14. Najlepše Bitenčeve z Orffovimi inštrumenti 
Izvajalec: Blaž Rojko

Skladatelj Janez Bitenc je prvi začel sistematično razvijati glasbeno vzgojo predšolskih in šolskih otrok. Z glasbo in mladimi je bil tesno povezan tudi znotraj svojega dela na radiu, kjer je ustanovil radijski otroški in mladinski pevski zbor. Na poseben način je znal glasbo in njene vsebine približati mladim tako, da so jo ti razumeli in znali ceniti.
Ciciban poje, Naša četica koraka, Metuljček cekinček, Kuža pazi, Dežek trka, Kje je luna … Iz bogate zakladnice Bitenčevih pesmic naročnik izbere eno, ki jo učenci že znajo zapeti. Izvajalec predstavi melodična tolkala. Z igro in imitacijo učenci soustvarijo melodično spremljavo ter spoznajo pravila za skupno muziciranje – pomen tempa in kdo ga nakazuje. Ustvarjanje glasbenih slik se konča s skupnim izvajanjem izbrane skladbe. Če je Bitenčeva pesmica primerna, ob njej tudi zaplešejo.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 40
V 4+ OŠ 1 in OŠ 2

 

NOVO!
15. Opera za otroke? Pa še res je!   
  

Izvajalci: Petra Vrh Vrezec (sopran), Al Vrezec (bariton), Jelka Rahne (povezovalka)
Vam je všeč opera? Otroci se v ponujeni operni predstavi mimogrede nalezejo navdušenja nad njo in jo spoznajo prepojeno s številnimi čustvi ter vrhunskimi glasbenimi mojstrovinami. Povezovalka otroke vodi skozi zanimive operne zgodbe in čustvene izbruhe opernih junakov. Tako pripravljeni brez težav poslušajo in dojemajo operne arije in duete iz svetovno znanih oper (Čarobna piščal, Figarova svatba, Hoffmanove pripovedke in Seviljski brivec), ki jih izvedeta operna pevca.
Predstava je popestrena z igro, bogatimi rekviziti, kostumi, slikami in drugimi pripomočki, primernimi za motivacijo otrok, ki tako tkejo dobro prvo izkušnjo s tovrstno glasbeno zvrstjo. Otroci v programu aktivno sodelujejo: prepoznavajo čustva in to, kako jih z glasbo izražamo, se urijo v pevskih talentih (hitro ponavljanje besed, preizkušajo obseg svojega glasu …), prepoznavajo glasbene pojme: opera, pevski glasovi, skladba, skladatelj, spev ali arija, duet, inštrument, glasbeni spored, glasbena prireditev.
Tehnične zahteve: paravan oz. španska stena, tabla
Cena: 350 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 70
V 3+ in OŠ 1

 

NOVO!
16. Petelinček je na goro šel …
      

Izvajalka: Mojca Leben, zavod Etnika – Šola ljudskega plesa
Ko petelinček izgine z domačega dvorišča, med kokoškami zavladata preplah in vznemirjenje, na dvorišču pa nered – nekateri bi se zabavali, drugi pobegnili do gozda in z one strani ograje se bliža nevarnost …
Otroci z animatorko preplešejo, odpojejo in odigrajo zbirko znanih in malo manj znanih otroških ljudskih pesmi na svež in igriv način. Celota je sestavljena v napeto in razburljivo glasbeno pevsko zgodbo, v kateri otroci in mlajši učenci poleg tradicionalnih zimzelenih pesmic ustvarjajo in plešejo ob melodijah ljudske glasbe in plesa. Program je primeren tudi za otroke s posebnimi potrebami.
Tehnične zahteve: za večje prostore naročnik zagotovi ozvočenje in naglavni mikrofon za izvajalko
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število udeležencev: 50
V 4+ in OŠ 1

 

17. Razgibana kuhinja 
Izvajalka: Tamara Laganin-Kranjec
Razgibana kuhinjaGlasbeno-gibalni program za otroke s posebnimi potrebami. Otroci »kuhajo različne jedi« s telesom in izvajalkinimi avtorskimi pesmicami. Na hrbtih in dlaneh ter drugih delih telesa sekljajo česen in čebulo, režejo kruh, trosijo rozine, zvijajo palačinke in potico, se razvrščajo v sendviče, spečejo tudi kakšno jajce na oko in pri tem poskušajo priklicati zvoke, ki jih poznamo in slišimo v kuhinji. Pri »kuhanju« se veliko gibljejo in dotikajo, kar je zdravilno in sproščajoče.
Cena: 250 evrov
Trajanje: od 30 do 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 50, otroci v jaslih: 20
V 1+ in OŠ 1

 

18. Rajanja skozi leto za otroke od 1 do 3 leta 
Izvajalka: Tamara Laganin-Kranjec
RajanjaInteraktivni glasbeno-gibalni programi za otroke, stare od 1 do 3 leta, v katerem s pesmicami skupaj z otroki doživimo letne čase, vremenske pojave, spoznavamo živali in pravljična bitja. Programi spodbujajo razvoj ritmičnega in melodičnega posluha, delujejo socializacijsko in usmerjajo otroke k zgodnjemu učenju ekologije, biotske raznovrstnosti, izročila, zdravega načina življenja … Izvajalka z lutkami in doma narejenimi didaktičnimi pripomočki otrokom pričara različne svetove in jih dejavno vključi v sodelovanje.
Cena: 50 evrov (zunaj Ljubljane + potni stroški)
Trajanje: 30 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 15 otrok
V 1–3

 

19. Spoznavajmo skladatelje
Izvajalca: Duo Limonium – Ljiljana Kobal (flavta) in Mladen Bucić (kitara)
Duo Limonium 1. triada (Small)
Program je nekakšen glasbeni časovni stroj, v katerem otroci spoznajo nekatere najpomembnejše skladatelje in skladbe glasbene zgodovine – od Bacha in Mozarta do glasbe iz priljubljenih Vojn zvezd. Posamezne skladbe so otrokom morda znane, saj so jih »nekje« že slišali, vendar ne poznajo naslova ali avtorja. Tokrat bodo izvedeli tudi kakšno podrobnost o nastanku teh skladb oziroma zanimivost iz življenjepisov skladateljev. Komentiran koncert, v katerem otroci dejavno sodelujejo, bo odlično dopolnjeval učno snov v osnovni šoli in bogatil otroško glasbeno izobrazbo. Dolžina skladb je prilagojena starosti in koncentraciji otrok. Večina del je prirejenih za duo flavte in kitare, vendar kljub temu zveni prepričljivo in avtentično.
Tehnične zahteve: 2 stola brez opore za roke, mizica
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 120 (tudi večje skupine v dogovoru z naročnikom)
V in OŠ 1

 

20. Sonce, dež in mavrica
Izvajalka: Tamara Laganin-Kranjec
Sonce, dež in mavricaPete pesmice, prstne igre, vremenske izštevanke in recitacije, ob katerih se giblje celotna skupina otrok. Ciklus liričnih in šaljivih pesmi je napisala Tamara Laganin-Kranjec. Predstavljajo nastajanje mavrice, njeno barvitost, vzklike navdušenih otrok, ko jo zagledajo, igro barv iz mavričnega barvnega kroga … Otroci pojave na nebu spremljajo z ustvarjanjem zvočnega sveta z lastnim telesom (prsti, dlani, stopala, jezik, dih).
Cena: 250 evrov
Trajanje: od 30 do 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 50, otroci v jaslih: 20
V 1+ in OŠ 1

 

21. S tolkali in pesmijo okoli sveta
Izvajalca: Franci Krevh (tolkala) in Marko Brdnik (harmonika)
KrevhV predstavi se podamo na domišljijsko potovanje okoli sveta. Glasbenika otrokom predstavita različna okolja ter z njimi povezana tolkala. Otroci slišijo in vidijo uporabo določenega tolkala, istočasno pa pojejo oziroma nastopajo s svojo domišljijo in izkušnjami.
Spoznavajo, da razlika med velikim in malim bobnom ni samo v velikosti in da so afriški bobni pravzaprav najstarejši telefon, poleg tega pa slišijo še mnogo drugih zanimivih tolkalnih novic.
Tehnične zahteve: večja igralnica ali učilnica
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 60

 

22. Zvočna kuhna 
Izvajalec: Peter Kus
Zvočna kuhnaProjekt je zasnovan kot mešanica gledališko-lutkovne predstave in delavnice izdelovanja inštrumentov. Tema predstave je povezovanje sluha z okusom in ustvarjanja glasbe s kuhanjem. Dogajanje je umeščeno v kuhinjo, kamor so otroci povabljeni kot gostje. Toda kuharski mojster je izgubil okus. Kako naj zdaj pripravlja hrano? Odkrije, da bi občutek okušanja lahko nadomestil z ustvarjanjem in poslušanjem zvokov. Tako iz kuharja postane glasbenik in skladatelj, ki zdaj z enako strastjo »kuha« zvoke izvirnih glasbenih inštrumentov, uživa v njihovih neskončnih kombinacijah in se slasti v zvočni ekstazi. Njegova usta so postala ušesa. Predstava je interaktivna in otrokom omogoča, da v določenih delih z igranjem na različna zvočila tudi sami dejavno posežejo v dogajanje. Zgodba sledi zaporedju in dramaturgiji bogatega zvočnega kosila ter se konča z delavnico, na kateri se otroci še sami preizkusijo v kuhanju nekaterih zvočnih jedi. Več na http://peterkus.net/.
Tehnične zahteve: za izvedbo prvega dela programa izvajalec potrebuje prostor, velik 4 x 3 metre, delavnica pa lahko poteka v večji učilnici
Cena: 300 evrov
Trajanje: 90 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 60 (2 oddelka)
V 5+, OŠ do vključno 4. razreda

 

GLASBENO-LUTKOVNE PREDSTAVE

1. Črni saksofon 
Izvajalci: Mojca Kolar (flavta, pripoved), Tomaž Nedoh (saksofon) in Tomaž Kolar (klarinet, preostala glasbila)
Črni saksofonGlasbena predstava o prijateljstvu, doseganju ciljev, željah in trudu za njihovo izpolnitev, učenju, odraščanju in spremembah, povezanih z njimi. Pripoveduje Mojca, poleg saksofona pa poslušalci spoznajo še afriško lutnjo, španski gambei, klarinet, indonezijsko ragljo, kljunasto flavto, irsko piščal, kitajski hulusi in lončeni bas. Glasbeni del pravljice je kombinacija posnete spremljave različnih glasbenih zvrsti in igranja na inštrumente v živo.
Tehnične zahteve: za izvedbo v večjih prostorih (telovadnica, kinodvorana) potrebno ozvočenje
Cena: 350 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 120
V 3+ in OŠ 1

 

2. Miška kaško kuhala
Izvajalca: Jelena Sitar in Igor Cvetko (Lutkovno gledališče Zapik)
Pet slovenskih otroških prstnih iger je povezanih v lutkovno predstavo, ki preraste v skupno igro. Zapikove dogodivščinePalček, Kazalček, Sredinček, Prstanček in Mezinček so junaki, ki stresajo hruške z dreves, iščejo dobrote v mamini skrinji, padejo v vodo in dobijo kaško, ki jo zanje skuha miška. Predstavo, ki temelji na ljudskem izročilu, slovenskih prstnih igrah, spremljajo glasbila z vsega sveta: južnoameriška okarina, afriška kalimba, tibetanske sklede. Miška kaško kuhala je edinstvena predstava, zaščitni znak Lutkovnega gledališča Zapik.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 60
V 2 do V 5

 

3. Mojca Pokrajculja
Izvajalca: Jelena Sitar in Igor Cvetko (Lutkovno gledališče Zapik)
Kako spravimo deklico v lonček? Pa medveda in kup drugih? Lahko, če smo v lutkovnem gledališču!Botra lisičica (Small) Pred zoprnim Mrazom, ki zbada, ščipa, spodnaša in pritiska, se vsi zatečejo v lonec. A ko v njem skupaj zaspijo, se prave težave šele začnejo …
Mehke pisane lutke vam bodo ponudile Mojco, polno pesmic in verzov, pa tudi konec je drugačen kot v knjigi …
Cena: 250 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1

 

4. Pojte, pojte drobne ptice
Izvajalca: Iuna Ornik in Andrej Fon (Gledališče Lalanit)
Mrakovček Premrakovček (igra ga Andrej Fon), godec iz slikanice Pojte, pojte drobne ptice, ki jo je uredila in izdala Kristina Brenkova, se v tej zgodbi znajde v veliki zagati, saj je ukradel pero najlepše in najbolj ošabne ptice daleč naokoli, Šaraptice. Ta se mu maščuje tako, da njegove ptice pevke zaklene v kletko, ključ pa odvrže v široka ajdova polja. Godec se s čarobnim kolesom odpravi na potovanje skozi otroške ljudske pesmice in izštevanke, v katerih oživijo Anzej Panzej, Tinčica Minčica in drugi junaki (animira jih Iuna Ornik), ki mu pomagajo pri iskanju ključa. Iz otroških ljudskih pesmic in izštevank, zbranih v istoimenski slikanici, je z lutkami in v živo izvajano glasbo nastala nova zgodba (etno glasbena pravljica z lutkami), ki otrokom približa ljudske motive, napeve in junake. Čeprav gre za prikaz časa in vsebin, ki jih danes otroci ne poznajo več, zgodba prinaša pomembno sporočilo – z vztrajnostjo se doseže cilj.
Tehnične zahteve: električni priključek, za izvedbo v večjih prostorih (kinodvorane, telovadnice) potrebno ozvočenje
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 120 (več v dogovoru z izvajalcema)
V 4+ in OŠ 1

 

NOVO!
5. Račka Olivija gre v svet

Izvajalka: Urška Cvetko
Svet je darilo, pravzaprav je velik kup daril. Ko »odpiramo« drugega za drugim, smo presenečeni, vznemirjeni, včasih navdušeni, pa razočarani in jezni … Tako kot mala račka Olivija, ki je tudi sama darilo. Kot vsakdo, ki pride na ta svet.
Otroci Olivijo spremljajo vse od jutra do večera, se veselijo njenih malih zmag, skupaj z njo se čudijo, navdušujejo, se jezijo ob neuspelih poskusih, ko spoznava svet in si nabira izkušnje. Namesto travnika iz kock, ribnika v lavorju, kupčka mivke za potičke, namesto žoge, ki sveti kot sonce, namesto škatle, v kateri lahko spimo ali se z njo prevažamo naokrog, bi lahko bilo karkoli, saj je svet »ena velika reč«. A vse skupaj ima pravi smisel, če lahko vse svoje pustolovščine delimo še s kom. Na primer z zeleno žabo.
Predstava je nastala po motivih Altana, znamenitega italijanskega avtorja stripov in risank za otroke. Koprodukcija: CTA Gorica/Gorizia (IT) in Gledališče Zapik (SLO)
Cena: 250 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 60
V 2 do V 5

 

6. Radovedni oblaček 
Izvajalca: Natalija Šimunovič in Matjaž Koman 
Radovedni oblačekV glasbeni pravljici se radovedni oblaček upira vremenski napovedi in se zelo zabava v deževni, megleni … zmedi, ki jo kroji. Dokler je njegova porednost nedolžna, še gre, ko pa se ljudje in živali v strašnem tornadu borijo za življenje, oblaček spozna, da je cena njegove nagajive radovednosti prevelika. Ob zvokih Vivaldijeve Nevihte se mali porednež loti boja z divjim vetrom in dežjem …
Cena: 300 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: od 30 do 80
V 4+ in OŠ 1

 

7. Škrat iz opere 
Izvajalca: Bernarda Gašperčič (igralka) in Jaroslav Cafera (violončelist in igralec)
Škrat iz opereZ učno uro o operni umetnosti opravimo s predsodki, da je opera nekaj dolgočasnega, nezanimivega in da se težko posluša. To mnenje se pojavlja samo zato, ker se mladi gledalci še niso srečali s pravo opero. Ob koncu predstave marsikoga zamika, da bi šel poslušat in si ogledat čisto pravo opero. Med predstavo se otroci učijo na zabaven način. S pomočjo opernega škrata, miške in glasbenika – violončelista ljubljanske Opere – potujejo v čarobni svet operne glasbe. Predstava otrokom z odlomki iz opere Carmen približa osnovne operne pojme (uvertura, orkester, arija, glasbeno gledališče, balet …).
Cena: 300 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
OŠ 1 in 2

 

8. Tinka Tonka Flavtofonka 
Izvajalci: Tinkara Kovač, Tomaž Kolar, Mojca Kolar, Tomaž Nedoh
Tinka TonkaV glasbeni predstavi otroci potujejo skozi različna zgodovinska obdobja, srečajo vrsto zanimivih oseb iz različnih delov sveta in spoznajo nekaj zelo zanimivih inštrumentov. Skozi pripoved se naučijo marsikaj o flavti in spoznajo osebe, ki so skozi zgodovino vplivale na njen razvoj. Skozi dogodivščine otroke vodi Tinka Tonka (Tinkara Kovač), pokaže jim, kako velik in zanimiv je glasbeni svet, koliko raznovrstnosti je v njem! Otroci s Tino Tonko ugotovijo, da se lahko še veliko naučijo, če bodo radovedni in bodo imeli pogum za nova spoznanja. Glasbena predstava o Tinki Tonki je igran glasbeni sprehod skozi nekatera obdobja zgodovine glasbe. Tinka Tonka pot začne v jami Divje babe, potem pa sreča Pana, pa tudi skladatelja Mozarta in Beethovna … Privlačno zasnovana scena in kostumi dopolnijo vzdušje predstave, glasbeniki z igranjem v živo stopnjujejo dramaturško napetost zgodbe.
Cena: 400 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 100
OŠ 1, V 4+

 

9. Vrana in glasba 
Izvajalca: Bernarda Gašperčič (igralka) in Jaroslav Cafera (violončelist in igralec)
Vrana in glasbaGledalci v predstavi spoznajo umetnico vrano, ki je prepričana, da zna lepo peti. Resnica je drugačna, saj si vsi mladi poslušalci tiščijo ušesa, ko začne krakati. K sreči jo spremlja glasbenik – violončelist. Ta vrani in otrokom pokaže violončelo, inštrument, s katerim zna oponašati živali. Vrano nauči nekaj pesmic, ki jih otroci dobro poznajo, zato lahko sodelujejo pri petju. Vrana je nad glasbo vedno bolj navdušena, in ko otroci zaigrajo v orkestru, želi dirigirati …
Predstava je zanimiva glasbena ura, v kateri se srečamo z glasbenimi izrazi, kot so inštrument, godalo, orkester, dirigent … Otroci so med predstavo zelo aktivni, saj ves čas sodelujejo z glasbenikom. Vrana pa poskrbi za smeh in zabavo.
Cena: 300 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1

 

10. Zgodba na gumbe
Izvajalca: Jelena Sitar in Igor Cvetko (Lutkovno gledališče Zapik)
Junaki predstave so gumbi, ki postanejo cirkuški artisti, vrvohodci, požiralci ognja, čarovniki pa tudi glasbeni virtuozi. Vse to samo zato, da deček brez nog, kot ga je po nesreči narisal slikar, lahko steče na travnik in spusti zmaja naravnost do sonca. Predstava je dobila nagrado mednarodnega festivala PIF za najbolj humano sporočilo. Sodelovanje občinstva je ključno.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1

 

11. Zverinice iz Rezije
Izvajalca: Jelena Sitar in Igor Cvetko (Lutkovno gledališče Zapik)Zverinice iz rezije
Napeto zgodbo o nesrečni lisičji materi, katere hiško je z mladički vred zaplenila grozna Grdina, spremljata pravi citira in bunkula. Otroci v živo spoznajo rezijansko glasbo, ki gre »na tenko in na debelo«, naučijo se nekaj nenavadnih rezijanskih besed, ločujejo zverinice od živinic, in ko na koncu še zaplešejo ter udarijo z nogo ob tla, so kot pravi Rezijani.
Opomba: Predstavi lahko sledi delavnica, na kateri otroci izdelajo žepni oder z lutkami in zaigrajo predstavo. Predstava z delavnico traja dve šolski uri in je primerna za kulturni dan.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 35 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
V 3+ in OŠ 1

 

NOVO!
12. Pisana ptica in druge pravljice iz kamišibaja

Izvajalec: Lutkovno gledališče Zapik
Kamišibaj za kulturni dan – program obsega štiri kamišibaj predstave, predstavitev kamišibaj gledališča na otrokom zanimiv način in kratko delavnico kamišibaj gledališča po razredih s predstavitvijo otroških izdelkov – kamišibajev.
Kamišibaj (kami – papir, šibaj – gledališče) je umetnost, ki je k nam prišla iz Japonske in se pri nas udomačil tudi v šolah in vrtcih. Igor Cvetko in Jelena Sitar sta slovenska »ata in mama« kamišibaja, saj sta s to formo pri nas začela in izobrazila številne učitelje in vzgojitelje. Zdaj lahko skupaj z njima doživijo kamišibaj tudi otroci v zanimivem ustvarjalnem dopoldnevu. Ob njunih predstavah bodo otroci dobili osnovne informacije o kamišibaju, najzanimivejši bodo podatki, kako deluje. Sledi ustvarjalnica, v kateri otroci ustvarijo svoj kamišibaj in na koncu zaigrajo svojo predstavo.
Kulturni dan kamišibaj gledališča je namenjen dvema razredoma OŠ. Program se prilagaja starosti otrok.
Cena: po dogovoru z izvajalci
Trajanje: 4 šolske ure
Priporočljivo število poslušalcev: dva razreda
OŠ 1