Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

II. triada

ZA UČENCE II. TRIADE OŠ

1. Cajon – otroška tolkalna delavnica
Izvajalec: Jaka Strajnar
CajonCajon (šp. škatla ali zaboj, izgovori se kahon) je tolkalni inštrument kvadratne oblike, na katerega igramo z rokami. Nezapletena osnovna tehnika tudi otrokom brez glasbenega predznanja omogoča, da uživajo ob igranju in tako z igro spoznajo pomen ritma. Otroci v delavnici s pomočjo mentorja izvajajo različne preproste ritmične strukture (za krepitev koncentracije in koordinacije), po načelu »call & response« (klic in odgovor) posnemajo preproste ritmične fraze, pojejo znane otroške pesmi in oblikujejo ritmično spremljavo, na koncu pa izvedejo individualno improvizacijo kot izraz in povzetek vsega naučenega.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 50 (oziroma 2 oddelka)
OŠ 2, tudi V in OŠ 1

 

2. Glasbeno potovanje v Afriko
Izvajalec: Igor Leonardi
Glasbeno potovanje v AfrikoProgram s sliko in glasbo predstavi afriško glasbo, njeno povezanost z ritmom ter bogastvo njenih inštrumentov in zvoka. Učencem omogoči živi stik z eksotičnimi glasbili (kora, lovska kitara, džemba, balafon, kalimba). Poznavanje afriške tradicionalne glasbe je pomembno za razumevanje sodobne popularne glasbe, ki ima korenine tudi v afroameriški glasbeni kulturi.
Opomba: za izvedbo so potrebni DVD-predvajalnik in projektor ter projekcijsko platno ali monitor.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 50 (2 oddelka)
OŠ 2, tudi OŠ 1

.

3. Jazzy, bluesy
Izvajalca: Duo Limonium – Ljiljana Kobal (flavta) in Mladen Bucić (kitara)
JazzyJazzy, Bluesy je komentiran koncert, na katerem otroci spoznajo osnove jazza in bluesa, njun izvor, povezave s klasično glasbo in vpliv na druge zvrsti, kot so pop, rock in južnoameriška glasba. Skladbe so zelo raznovrstne, od originalnih del za flavto in kitaro, priredb Gershwinovih skladb iz oper in muzikalov do brazilske glasbe ter rockovskih hitov, na katere je vplival blues. Komentiran koncert, na katerem sodelujejo tudi poslušalci, dopolnjuje učno snov v osnovni in srednji šoli ter bogati glasbeno znanje otrok.
Tehnične zahteve: 2 stola brez opore za roke, mizica
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 120 (tudi večje skupine v dogovoru z naročnikom)
OŠ 2, tudi OŠ 3 in SŠ

 

NOVO!
4. Kje sta moja lasulja in frak? 

Izvajalca: Vladimir Mlinarić in Mateja Perpar
Gotovo ste že kdaj bili na koncertu klasične glasbe. Zdaj imate čudovito priložnost spoznati svet klasičnega pianista od blizu. Z živim igranjem znanih in manj znanih odlomkov iz del velikih klasičnih skladateljev ter s profesionalnim vodenjem skozi koncert izvajalca popeljeta učence na zanimivo potovanje, na katerem spoznajo velikane klasične glasbe, kot so Bach, Mozart, Beethoven, Strauss in Chopin, različne melodije, ritme, tempo in dinamiko njihovih skladb ter malo poglobijo znanje o notah in tonalitetah. Izvejo tudi, kako dolgo moramo vaditi, da lahko nastopimo na koncertu, ter kako se postaviti po robu temi. Z vami bosta profesor klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani Vladimir Mlinarić in radijska napovedovalka Mateja Perpar. Pridite, gremo skupaj na koncert!
Tehnične zahteve: učilnica ali dvorana s klavirjem/pianinom, za ozvočenje komentarjev v večjih prostorih lahko poskrbita nastopajoča
Trajanje: 45 minut, po dogovoru lahko tudi daljši program, v katerem se po uvodni razlagi in koncertu na humoren način dodatno poglobimo v glasbeno teorijo, se učimo petja na odmev in pisanja not
Priporočljivo število poslušalcev: do 120
Cena: 250 evrov
OŠ 2

 

NOVO!
5. Kaj nam šepečejo buče? … in druge zgodbe
 

Izvajalka: Mojca Leben, zavod Etnika – Šola ljudskega plesa
Od kod buče? Zakaj buče? Kdaj buče? In kaj zdaj z njimi?!? Učenci z gibom in plesom ustvarjajo zanimivo pripoved, pravi mali performans, v katerem poleg ljudske glasbe in plesa spoznavajo tudi tradicionalne običaje in vsebine, iz katerih ples in glasba sploh izhajata. Celota torej ni le zanimiva in hecna zgodba – štorija o bučah, ampak tudi pripoved o menjavanju letnih časov, je potovanje po slovenskih pokrajinah, kukanje v življenja naših prednikov in odpiranje vrat domišljiji.
Izvedejo jo lahko kot enkratni dogodek, glasbeno plesno odpravo skozi štiri letne čase ali v več zaporednih terminih, srečanje s posebnim poudarkom na posameznem letnem času
(abonmajska oblika)
Tehnične zahteve: za večje prostore naročnik zagotovi ozvočenje in naglavni mikrofon za izvajalko
Cena: 300 evrov
Trajanje: 90 minut
Priporočljivo število udeležencev: 50
OŠ 1 in OŠ 2

 

6. Letni časi z indijsko glasbo
Izvajalca: Rohan Dasgupta in Ivana Kočevar
Letni časi z indijskoSrečanje, v katerem potujemo v daljno Indijo, otroke vodi v dinamični svet indijske ljudske in klasične glasbe skozi koncept časa in letnih časov. Kaj sta indijska melodija (raga) in indijski ritem (tala)? Izvajalca predstavita avtentične indijske inštrumente in njihove značilne zvoke – starodavno glasbilo sitar, bambusove flavte bansuri in čarobni indijski tolkali mridangam in table.
Glasbenika otroke popeljeta skozi pisan vrtiljak ljudske glasbe, ki prikazuje razpoloženja letnih časov – od poletja, jeseni, zime do pomladi – ter prikažeta, kako v Indiji igrajo glasbo glede na čas dneva – od jutra do večera. Glasba, povezana s časovnimi obdobji, je polna raznovrstnih čustev, ki jih bodo otroci podoživljali ob poslušanju, in tudi sami se bodo vokalno preizkusili v recitiranju ritmičnih vzorcev in petju različnih melodij. Program gradi most med kulturami in spodbuja zanimanje za glasbe sveta
Tehnične zahteve: preproga, po dogovoru projektor, za večje skupine ozvočenje
Cena: 300 evrov
Trajanje: 50 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 80
OŠ 2

 

7. Ljudska glasbila sveta
Izvajalca: Danijela Jerković in Alojz Studen – Luj
Ljudska_glasbila_sveta_Danijela_Jerkovic__Alojz_Studen_Luj_2_b (Small)Ljubitelja in zbiralca eksotičnih glasbil v besedi in zvoku predstavita svojo bogato zbirko ljudskih glasbil iz različnih delov sveta (Azija, Afrika, Avstralija, Amerika in Evropa). O vsakem glasbilu povesta, od kod prihaja, za kaj se uporablja, kako je sestavljeno in kako deluje. Na vsakega tudi zaigrata. Zanimivosti se skrivajo v širokem izboru manj znanih glasbil, kot so bina, šanaj, flavte krišna, didžeridu, ektara, ramanta, indijski in ameriški banjo, balalajka, harmonij, kalimba, džemba, tarabuka, govoreči boben, bongos, indijanski boben … Glasbeni del programa sta izvajalca zasnovala na sodobno obarvani avtorski glasbi v duhu ljudske glasbe dežele, iz katere izvira posamezno glasbilo. Program zaključita s skupinskim bobnanjem z učenci.
Izobraževalno vrednost programa dokazuje njegova uvrstitev v i-učbenik za GUM.
Tehnične zahteve: zaradi uglaševanja glasbil potrebujeta prostor eno uro pred nastopom
Cena: 300 evrov
Trajanje: 60 minut, po dogovoru z naročnikom lahko daljši ali krajši program
Priporočljivo število poslušalcev: 80
OŠ 2, tudi OŠ 3 in SŠ

 

8. Ljudski ples, kaaaj pa je to!?
Izvajalca: zavod Etnika in Šola ljudskega plesa – Mojca in Zmago Leben
Ljudski ples kaaj pa je to (Small)Kaj je ples in zakaj je ljudem tako pomemben? Program je namenjen dopolnitvi znanja o ljudskem plesu po učnih programih za osnovne šole. Z učenci v njem prehodimo oziroma preplešemo razvojno pot ljudskega plesa v štirih oblikah, skozi štiri slovenske pokrajine in ob štirih različnih glasbenih zasedbah.
Tehnične zahteve: CD-predvajalnik in ozvočenje v dogovoru z naročnikom
Cena: 350 evrov
Trajanje: 90 minut (lahko tudi 60 minut ali kot kulturni dan)
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
OŠ 2

 

9. Mehurčki
Izvajalci: Boštjan Soklič (uglasbitve, akustična kitara, glas), Vid Sark (flavte, akustična bas kitara, glas), Urška Kranjc (tolkala, glas, ples)
MehurčkiMehurčki so glasbeno-pesniška predstava, sestavljena iz ducata Župančičevih najbolj znanih pesmic za otroke na temo Cicibana in njegovih prigod. Gre za dinamičen niz na novo uglasbene Župančičeve poezije, namenjene zvedavim in igrivim otrokom. Preplet različnih glasbenih vzdušij, ki odslikavajo vsebino večno aktualnih tematik, v otrokom všečno celoto kot rdeča nit poveže zgodba, napisana posebej za predstavo. Lahkotni in dramatični glasbeni trenutki, obogateni z rahlo poučnim literarnim potovanjem po slovenskih krajih, odkrivajo nove dimenzije pesniških biserov, kakršnih do zdaj še nismo imeli priložnosti spoznati. Poučno glasbeno potovanje spremlja niz domiselnih glasbenih aranžmajev s paleto glasbil, tudi izredno netipičnih (igračke, mobilni telefon …)
Program povezuje slovensko tradicijo otroške poezije s sodobnimi domiselnimi organskimi glasbenimi aranžmaji.
Trajanje: 45 minut
Cena:  evrov
Priporočljivo število poslušalcev: do 60
OŠ 2, tudi OŠ 1

 

10. Muzicirajmo v pentatoniki
Izvajalec: Blaž Rojko
Srečanje zaživi z dialogom, ki ga izvajalec vpelje z glasbeno-didaktičnimi igrami. Z igro učenci spoznajo Orffove inštrumente in tehniko igranja na melodična tolkala. Spoznajo tudi pravila skupnega muziciranja. Z izvajanjem različnih ostinatnih motivov ustvarjajo glasbene slike. Program se konča z glasbenim potovanjem v daljno deželo, v kateri vlada harmonija (improvizacija v pentatoniki na melodična tolkala, podprta z nekaterimi ritmičnimi inštrumenti, ob spremljavi kljunaste flavte).
Tehnične zahteve: vse inštrumente izvajalec prinese s seboj
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 ali 60 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 45 (2 oddelka)
V 4+ tudi OŠ 1 in OŠ 2

 

NOVO!
11. Našli smo pesem 

Natalija Šimunović – viola, Klavdija Jarc Bezlaj – violina
Kot bi se sredi gozda znašlo zrcalce, na stojalu v koncertni dvorani pristane notni zapis, ki skriva čudovito novo pesem. A kaj, ko ga violistka prebere in izvede čisto drugače kot violinistka! Vsaka od njiju trdi, da je melodija napisana zanjo, nikakor ne za obe! Pa je to res? Bi pesem zvenela še lepše, če bi jo izvedli skupaj s poslušalci? Ti se med programom naučijo nekaj osnovnih zakonitosti glasbenega izvajanja in nastopanja ter na koncu skladbo izvedejo skupaj z glasbenicama.
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 45 (2 oddelka)
OŠ 2, tudi OŠ 1

 

12. Orkester izvirnih inštrumentov
Izvajalca: Peter Kus in Gregor Hrovat
Orkester02_photo_Reinhard_WinklerGlasbenika v programu predstavita številne možnosti, ki jih omogoča ustvarjanje glasbe z izvirnimi glasbenimi inštrumenti. V programu, ki sta ga poimenovala Koncert za stvari, uporabljata predvsem glasbila, ki so zgrajena iz zavrženih predmetov in recikliranih materialov. V prvi uri glasbenika med koncertom predstavita glasbila, pojasnita akustična načela, po katerih ta glasbila delujejo, ter z različnimi skladbami nakažeta njihove bogate izrazne možnosti.
Učencem predstavita tudi osnovna izhodišča gradnje izvirnih inštrumentov in različne možnosti, ki jih pri tem lahko izberejo. Slednje učenci preizkusijo v praktičnem delu programa: oblikujejo različne vrste glasbil in iz njih sestavijo orkester izvirnih inštrumentov. Med glasbili, ki so izbrana v dogovoru z učitelji, so lahko aerofoni (različne piščali, oboa, pihala z membranami ipd.), membranofoni (žabica) in idiofoni (kalimba). Učenci ob skupinskem muziciranju in improvizaciji na izdelanih inštrumentih poskusijo zaigrati preproste skladbe.
Tehnične zahteve: za izvedbo koncerta je potreben prostor, velik 5 x 5 metrov, za izvedbo delavnice pa šolske klopi
Cena: od 350 evrov
Trajanje: 1 ura koncert, od 1 do 3 ure delavnica, po dogovoru
Priporočljivo število poslušalcev: 120 (60 za delavnico)
OŠ 2 in 3

 

NOVO!
13. Oče in sin Mozart 
Izvajalci: Godalni kvintet Hiše kulture Celje
Wolfgang Amadeus Mozart, znameniti čudežni deček, ki je prvo simfonijo napisal pri osmih letih, potem pa še pred najstništvom gostoval po vsej Evropi kot virtuozni pianist, je najslavnejši skladatelj vseh časov. Melodije iz njegovih del, kot so Mala nočna glasba, stavek Alla Turca iz klavirske sonate v A-duru, Arija kraljice noči, Figarova svatba, Simfonija v g-molu in variacije na francosko temo, pozna sleherni Zemljan, tudi če nikoli ni bil na koncertu klasične glasbe.
Amadeus je bil zelo talentiran, veliko zaslug za njegove uspehe pa lahko pripišemo njegovemu očetu Leopoldu, ki je bil njegov prvi učitelj. Tudi sam je bil pomemben skladatelj, še vedno je zelo priljubljena njegova Simfonija za godala in igrače. V letu, ko Leopold Mozart praznuje 300. rojstni dan, program obuja nekaj zgodb iz družinskega življenja Mozartovih ter pokaže, kako je Leopoldova glasba vplivala na Wolfgangovo – in obratno.
Cena: 380 evrov
Trajanje: 60 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 120
OŠ 2 in 3

 

14. Ritmični potep
Izvajalec: Tolkalna skupina Cascara
Ritmični potepKoncert poteka kot namišljeno potovanje po celinah; tolkalci vsako skladbo predstavijo s tipičnimi glasbili, obenem pa razložijo vlogo in značilnosti ritma in pojasnijo kulturnozgodovinsko ozadje izvedenega glasbenega stila. Na »potovanju« spoznamo mnogo večjih sorodnikov Orffovih tolkal: od vibrafona, marimbe in kompleta bobnov do najrazličnejših latinskoameriških inštrumentov ter njihovih ritmov. Melodije in ritmi popeljejo mlade poslušalce v različne dežele in kulture: na Balkan, v Afriko, na Kubo, v Severno in Južno Ameriko, Azijo in še kam.
Tehnične zahteve: po dogovoru
Cena: 450 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: odvisno od velikosti in akustike prostora
OŠ 2, tudi OŠ 3 in SŠ

 

NOVO!
15. Slovenske ljudske pesmi po pokrajinah 

Izvajalka: Ljoba Jenče
Program je gibalno-zvočno-pevska doživljajska učna ura z izročilom slovenskih pokrajin.
Izvajalka iz bogate skrinje slovenskega ljudskega izročila predstavi otrokom ljudske pesmi s spoštovanjem do različnega načina petja po pokrajinah, kar daje slovenskemu izročilu posebno vrednost, obenem pa izziv, kako ga ohranjati.
Tehnične zahteve: tišina, miza in stol ter vrč tople vode in kozarec; poslušalci naj sedijo vsak na svojem stolu ali na klopeh, prostor za gibanje
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 70 (od 1 do 3 oddelki)
OŠ 1, tudi V4+

 

NOVO!
16. Sorarmonica – et(h)no 

Izvajalec: Koncertni ansambel ustnih harmonik Sorarmonica
Po petih letih uspešnega delovanja je ansambel Sorarmonica v letu 2018 izdal še svoj drugi album, tokrat s tematiko ljudske glasbe iz Slovenije in z različnih koncev sveta. Ob izboru priredb od dua do polne zasedbe ansambel predstavi mladim poslušalcem številne različice ustnih harmonik, po domače »orglic«, od triinpolcentimetrske little lady (prvo glasbilo v vesolju), prek piccola, kromatičnih inštrumentov, treh različic akordičnih/spremljevalnih do dvojih basovskih. Obenem pa nas s skladbami popelje na Grenlandijo, v Severno in Južno Ameriko, azijski Tajvan in skozi številne evropske dežele, s slovitimi Romunskimi ljudskimi plesi Béle Bartóka vred.
Cena: 400 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število udeležencev: do 120
OŠ 2, OŠ 3 in SŠ

 

17. S pesmijo okrog sveta
Izvajalca: Ana Vipotnik in Igor Leonardi
S pesmijo okrog svetaKitarist Igor Leonardi in pevka Ana Vipotnik predstavljata glasbo sveta in vas popeljeta na pisano potovanje. Najprej obiščete različne slovenske pokrajine in slišite slovenske ljudske napeve, odete v radožive ritme, potem pa se odpravite v Afriko, Rusijo, Brazilijo, na Zelenortske otoke, v sosednjo Italijo, na Hrvaško in še kam. Spoznali boste, kako se ljudska glasba in nekatere ponarodele pesmi sveta prepletajo v zanimivih ritmih in melodijah, kako so si različne, a vendar podobne. Slovenska Lisička je prav zvita zver ima na primer skoraj enako melodijo kot brazilska O nosso amor in jo lahko pojemo tudi v ritmu sambe …
Tehnične zahteve: električni priključek, stol
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut (ali po dogovoru daljši program)
Priporočljivo število poslušalcev: do 120
OŠ 2, tudi za OŠ 1, 3 in SŠ

 

18. Zapiskaj, zapleši, zapoj!
Izvajalec: Marino Kranjac
Zapiskaj, zaplešiNa glasbeni delavnici glasbenik, znan (ljudski) godec, najprej predstavi istrska ljudska glasbila. V drugem delu udeleženci po njegovih navodilih izdelajo preprosto piskalo iz trstike (nunalca ali nunola). V tretjem delu udeleženci delavnice piskajo na izdelano glasbilo, pojejo istrske ljudske pesmi, na koncu pa tudi zaplešejo.
Opomba: izvajalec prinese s seboj ves potreben material za izdelavo glasbil.
Cena: 350 evrov
Trajanje: od 2 do 4 šolske ure (po dogovoru)
Priporočljivo število poslušalcev: 30
OŠ 2

 

19. Zveneča uganka
Zveneča ugankaIzvajalca: Ana Kravanja in Samo Kutin
Ali uganeš, kateri predmet oddaja ta zvok? Te ta zvok na kaj spominja?
V prvem delu Samo in Ana, skrita za zaveso, zaigrata na različna glasbila in zvočila. Učenci ugibajo, kateremu predmetu ali glasbilu pripadajo sence in zvoki in kaj lahko orišejo.
Potem so na vrsti otroci. Pred zaveso se postavi najpogumnejši pripovedovalec, ki si sproti izmišljuje zgodbo, spremljata pa ga dve skupini otrok za zaveso. Ena z rokami in predmeti ustvarja sence, druga pa z različnimi glasbili iz recikliranih in naravnih materialov ter vsakdanjimi predmeti poskrbi za zvočno podlago zgodbe.
Program spodbuja pozorno poslušanje zvoka in gradi ustvarjalnost otroške domišljije. Inštrumentalista in pedagoga Samo in Ana z uporabo manj znanih glasbil iz različnih delov sveta, naravnih materialov in vsakdanjih predmetov, ki jim ne bi pripisali zvočnih zmožnosti, vabita k neskončnemu raziskovanju zvoka in razširjenih tehnik igranja.
Tehnične zahteve: možnost zatemnitve prostora, dostop do električnega priključka, možnost prihoda in uporabe prizorišča vsaj eno uro pred začetkom izvedbe programa
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
OŠ 2, tudi OŠ 1

 

NOVO!
20. Zvoki dreves  

Izvajalec: Mitja Reichenberg
Avtor predstavi in izvede šest avtorskih skladb, ki jih tudi razloži in komentira. Gre za idejo zgodb šestih dreves (smreka, lipa, vrba, hrast, breza, bukev), ki jih poveže z mitologijo, pravljicami, zdravilstvom, staroverstvom in družbo, ob tem pa izvede avtorsko glasbo skupaj z določenimi zvočnimi učinki in atmosferami, ki dajo ideji »dreves« legitimno resničnost, stvarnost in veljavnost. Izvedba poteka tako, da se ob izvajanju na klaviaturo MIDI prek računalnika dodajajo tudi dodatni zvočni učinki in atmosfere zgodbe (veter, voda, vrvež ljudi …) ter se tako prikaže glasba kot del instalacije in celostnega doživljanja zvočne iluzije. Avtor razlago in program poveže tudi z ekologijo ter pomenom dreves za ravnotežje med človekom in naravo. Celoten »koncert« zaključi s pozivom, da naj udeleženci pri likovnem pouku še narišejo svoje najljubše drevo, pri naravoslovju ga opišejo ter poiščejo njegove posebnosti znotraj domačih gozdnatih površin, v povezavi s spoznavanjem okolja in zgodovine pa lahko poiščejo dodatne zgodbe dreves, ki so pomembne za njihovo celostno razumevanje tudi kot kulturne in naravne dediščine. Takšno večplastno razumevanje dreves kot dela ekosistema družbe in narave je nadvse pomembno za zavedanje varstva in obravnave narave.
Tehnične zahteve: miza za prenosni računalnik, ozvočenje in prenosno klaviaturo MIDI, stol
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 90
OŠ 1, 2 in 3, SŠ