Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

III. triada in srednješolci

ZA UČENCE III. TRIADE IN SREDNJEŠOLCE

1. Cajon – škatla, polna ritma
Izvajalec: Jaka Strajnar
CajonCajon (šp. škatla, zaboj, izgovori se kahon) je tolkalni inštrument kvadratne oblike, na katerem se sedi in hkrati igra z obema rokama. Interaktivna in pedagoško oblikovana skupinska delavnica učencem omogoča, da se naučijo osnovne tehnike igranja na cajon, spoznajo in izvajajo različne svetovne ritme (pop, rock, techno, reggae, soca, latino in afroritme …), se preizkusijo v improvizaciji in igrajo ob glasbeni spremljavi (play along). Skupinsko bobnanje namreč tudi udeležencem brez glasbenega predznanja omogoča, da uživajo ob igranju in tako širijo kulturno razgledanost.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut ali po dogovoru z naročnikom daljši program
Priporočljivo število poslušalcev: do 50 (2 oddelka)
OŠ 3 in SŠ

 

2. Etno spretno
Izvajalca: zavod Etnika in Šola ljudskega plesa – Mojca in Zmago Leben
Etno spretno (2) (Small)90-minutna poučno-zabavna delavnica z animacijo je pravzaprav srečanje z ljudsko glasbo, plesom in pesmijo ter je namenjena učencem tretje triade. Ponuja obilo plesnega in pevskega preizkušanja, spretnostnih iger in tekmovanja. Program mladim pomaga premagati predsodke in vstopiti v svet plesno-pevsko-glasbene zapuščine naših prednikov na sproščen, zabaven in poučen način.
Tehnične zahteve: CD-predvajalnik in ozvočenje v dogovoru z naročnikom
Cena: 350 evrov
Trajanje: 90 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 70
OŠ 3

 

3. Fiesta latina
Izvajalec: Tolkalna skupina Cascara
Fiesta latinaMladi poslušalci se seznanijo z latinskoameriškimi ritmi, melodijami in njihovimi koreninami. Spoznajo izvore čudovite mešanice afriških ritmov in evropskih melodičnih tradicij, ki so se v stoletjih pomešale s temperamentom ter glasbo domačinov s Karibskih otokov, iz Srednje in Južne Amerike. Poudarek je na značilnih tolkalih in ritmih, ki jih izvajalci predstavijo v skladbah iz Afrike, s Kube, iz Mehike, Brazilije in Argentine.
Tehnične zahteve: po dogovoru
Cena: 450 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: odvisno od velikosti in akustike prostora
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2

 

NOVO!
4. Gremo, v časovni glasbeni stroj! 

Izvajalec: Marino Kranjac
Glasbila so se skozi stoletja spreminjala in razvijala do oblike in tehnične popolnosti, ki jo imajo danes. Izvajalec v programu zaigra in predstavi predhodnike današnje violine, kitare, klarineta, oboe in drugih glasbil. Igra na verodostojne replike glasbil, ki jih imamo pri nas zelo redko priložnost slišati. Pod spretnimi prsti glasbenika oživijo dude, oprekelj, enoročna piščal, rebek, viella in druga stara glasbila iz ljudske in umetne glasbene tradicije. S pomočjo video projekcij poslušalci spoznajo sestavo glasbenih zasedb iz glasbene zgodovine, vidijo originalna glasbila in potek rekonstrukcije. Izvajalec mladim poslušalcem omogoči, da z njim zaigrajo na glasbila.
Tehnične zahteve: primerno velik prostor (možnost zatemnitve), računalnik in projektor
Cena: 300 evrov
Trajanje: 90 minut
Priporočljivo število udeležencev: 60
OŠ 3 in SŠ, GŠ

 

5. Klarinetni džuboks
Izvajalci: Jukebox Kvartet – Vid Pupis, Matic Titovšek, Damir Fajfar in Tomaž Kolar
Klarinetni džuboksGlasbeni džuboks je interaktiven, komentiran glasbeni program z ustvarjalnim pedagoškim pristopom ter inovativnim podajanjem glasbenih vsebin. Mladi poslušalci na zanimiv način spoznajo družino klarinetov skozi znane skladbe različnih glasbenih zvrsti (klasika, moderna, pop, rock, jazz, filmska, računalniška, narodno-zabavna glasba) ter tako širijo svoje znanje in razgledanost ter dovzetnost za glasbo kot univerzalni jezik. Poslušalci sami kreirajo potek nastopa, saj aktivno sodelujejo pri izbiri programa ves potek nastopa. V programu se prepletata vrhunska glasbena izvedba in duhovit, glasbeno poučen komentar.
Opomba: Kvartetu klarinetov se pri izvedbi lahko priključi tolkalec.
Cena: 400 evrov
Trajanje: 60 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 100
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2

 

6. Klasična in električna kitara
Izvajalec: Igor Leonardi
Klasična in električna kitaraGlasbenik prikaže veliko glasbenih zvrsti, ki jih je mogoče izvajati s klasično in električno kitaro: s klasično kitaro dela iz renesanse, baroka, klasicizma, romantike in špansko ljudsko glasbo, z električno kitaro pa blues, rock, jazz in druge popularne zvrsti. Koncertu sledita pogovor in »jam session« z učenci. Izvajalec namreč meni, da je treba v obdobju semplanja, elektronske glasbe in trenda »playbackov« mladim približati »prave« inštrumente z vsemi njihovimi zvočnimi in slogovnimi zmožnostmi.
Tehnične zahteve: električni priključek in stol
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut (ali daljši program po dogovoru)
Priporočljivo število poslušalcev: do 120
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2

 

NOVO!
7. Marko skače: enako, a drugače!!! 

Izvajalki: Mojca Leben in Julcsi Laposa (lahko z Zala Bandom za večje/velike skupine )
Učenci z ljudsko Marko skače s plesom in igro poskakujejo zdaj po eni, zdaj po drugi strani reke Mure. Ista pesem v dveh jezikih, slovenskem in madžarskem, ponuja otrokom zanimivo, ne zgolj glasbeno-plesno, ampak tudi jezikovno izkušnjo. V programu učenci spoznavajo pesmi in plese slovenskega Prekmurja ter sosednje pokrajine na madžarski strani med rekama Muro in Zalo. S pomočjo ljudskih inštrumentov, zvočil in ritmičnih pripomočkov učenci spoznavajo glasbeno jezikovno dediščino domače in sosednje pokrajine (dežele); program navdihujejo bogata ljudska glasbeno-pevska dediščina obmurskega področja, tradicionalne igre in pripovedno izročilo. Učenci so ves čas aktivni udeleženci v programu, ki jim ponuja bogato izkustveno doživljajsko spodbudo za nadaljnje učenje, raziskovanje in ustvarjanje.
Tehnične zahteve: za večje prostore naročnik zagotovi ozvočenje in naglavni mikrofon za izvajalko
Cena: 300 evrov
Trajanje: 90 minut
Priporočljivo število udeležencev: 50
OŠ 2, OŠ 3 in SŠ

 

NOVO!
8. Glas, ritem, beseda, rap 

Izvajalca: Murat in Jose
Glasbenika v programu predstavita prvine rap glasbe, pojasnita kako se lahko lotimo ustvarjanja rap pesmi in kako lahko pri tem uporabimo samo svoj glas. Murat predstavi beatbox, udeleženci spoznajo osnove oponašanja instrumentov in drugih zvokov z usti in glasom. Naučijo se, kateri so osnovni zvoki, kako sestavimo ritem, kako uporabljamo dihanje. Tako si pridobijo osnovo, da lahko dalje razvijajo veščino beatbox-anja. V nadaljevanju Jose razloži, kako se lotiti pisanja besedila za rap pesem. Na primeru pokaže, kako lahko isto besedilo drugače zveni glede na različne ritmične podlage, tempo in tok besed. Glasbenika med koncertom predstavita pesmi z različnimi temami in komentirata besedila in način izvedbe. Murat pri tem uporablja posebno napravo looper, na katero lahko nasnemava svoj glas in s tem v živo ustvari glasbeno podlago.
V praktičnem delu programa učenci dobijo priložnost, da napišejo svojo rap pesem in da se preizkusijo v beatbox-u, poskusijo tudi ustvariti glasbeno podlago z nasnemavanjem na looper. Besedila lahko učenci pišejo sami ali v skupinah. Temu sledi izvedba besedil, učenci rapajo posamično ali pa se skupaj izvede ena pesem z enotnim refrenom, odvisno od izbrane teme.
Tehnične zahteve: za izvedbo koncerta je potrebno ozvočenje in vsaj dva ročna mikrofona
Cena: od 350 evrov
Trajanje: 1 ura koncert, od 1 do 3 ure delavnica, po dogovoru
Priporočljivo število poslušalcev: do 80 (do 40 za delavnico)
OŠ 2 in 3 in SŠ

 

NOVO!
9. Najstniški Seviljski brivec 

Izvajalci: Petra Vrh Vrezec, Al Vrezec, Mihaela Rahne
Najstniškega Seviljskega brivca najstniki spoznajo v zgodbi, preneseni v današnji čas. Rozina je novodobna najstnica, ki nasprotuje svojemu starokopitnemu učitelju Bartolu, zelo dobro pa se razume s Seviljskim brivcem, pretkanim frajerjem, ki razume mlade, jim pomaga pri njihovih idealih in zaljubljenostih. V zgodbi nastopa tudi Berta, snažilka na šoli, ki si želi boljšega položaja (rada bi se omožila z Bartolom), in Basilio, preračunljivi učitelj, Bartolov kolega. V najbolj znanih recitativih, arijah in duetih Seviljskega brivca skladatelja G. Rossinija mladi poslušalci spoznajo, kaj je operna predstava, elemente operne predstave (recitativ, arija, duet), različne pevske glasove – sopran, bariton, bas, operno zgodbo in njeno glasbeno izražanje.
Cena: 400 evrov
Trajanje: 60 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 80
OŠ 2 in 3, SŠ

 

NOVO!
10. Napišimo skladbo! 

Izvajalci: Matija Krečič, David Veber, Mitja Ritlop, Urban Krč, Miha Firšt, Nuša Komplet Peperko
Priznani skladatelj, violinist in aranžer Matija Krečič v programu pokaže, kako si zamislimo temo in kaj vse lahko počnemo z njo, da na koncu nastane prava razgibana skladba. Melodijo izvajamo z različnimi inštrumenti, ji dodajamo spremljavo, prepletamo s kontrapunktom, razvijamo in izpeljujemo, spreminjamo metrum in karakter, dodajamo sodobne zvočne efekte, vse to pa v živo izvede skladateljev ansambel, ki na koncu odigra celotno skladbo. Med »komponiranjem« spoznamo posebnosti in možnosti različnih inštrumentov, se seznanimo z načini skladanja slavnih skladateljev Bacha, Mozarta, Čajkovskega, Debussyja in Šostakoviča ter, najpomembneje, ozavestimo obstoj različnih plasti in komponent kompozicij umetniške glasbe, kar posledično ponuja ključ za udobnejše in bolj kakovostno poslušanje.
Cena: 450 evrov
Trajanje: 60 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 120
OŠ 1, 2 in 3

 

11. Od baroka do Brazilije 
Izvajalca: Duo Limonium – Ljiljana Kobal (flavta) in Mladen Bucić (kitara)
Duo Limonium Od baroka do Brazilije (Small)Ali obstaja povezava med baročno in brazilsko glasbo? Imata lahko dve časovno in kulturno tako odmaknjeni zvrsti sploh kaj skupnega? To bomo lahko ugotovili na komentiranem koncertu Dua Limonium. Barok predstavljajo genialni Bach, Vinci in Weiss, mojster lutnje, Brazilijo pa nacionalni skladatelj Lobos, Machado in skoraj ponarodeli, priljubljeni Jobim. Izvajalca predstavita tudi slovenskega skladatelja mlajše generacije, ki ustvarja pod imetniškim imenom Mozo Pelican in obe glasbeni področji povezuje na svoj način. Voditelj poslušalce seznani z značilnostmi baročne in brazilske glasbe ter najpomembnejšimi skladatelji, kar odlično dopolnjuje učni načrt GUM v osnovni in srednji šoli.
Tehnične zahteve: 2 stola brez opore za roke
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 120 (tudi večje skupine v dogovoru z naročnikom)
OŠ 3 in SŠ

 

12. Od Gallusa do Metallice
Izvajalec: Koncertni ansambel ustnih harmonik SORARMONICA
Od GallusaUstna harmonika, ki ji po domače rečemo tudi orglice, je aerofono glasbilo s prosto prenihajočimi kovinskimi jezički. Pogojno jo uvrščamo tudi med pihala, saj med igranjem skoznjo ne le pihamo, temveč tudi dihamo. V zabavni glasbi jo največkrat srečamo pri bluesu, jazzu, folku, countryju, rokenrolu in popu. Kot solistično glasbilo jo večkrat zasledimo v literaturi t. i. resne glasbe: veliko slavo je požel Koncert za ustno harmoniko in orkester Heitorja Villa-Lobosa. V komentiranem programu izvajalci predstavijo ustno harmoniko ob igranju prirejenih skladb velikih mojstrov – Gallusa, Bacha, Mozarta, Schumanna, Ravela – ob katerih potujejo skozi zgodovino glasbe. Predstavijo pomembne značilnosti glasbenih obdobij, zaključijo pa »udarno«, z balado heavy metal skupine Metallica.
Tehnične zahteve: platno in projektor, za večje število poslušalcev potrebno manjše ozvočenje
Cena: 400 evrov
Trajanje: 45 minut ali po dogovoru z naročnikom daljši program
Priporočljivo število poslušalcev: 120 (po dogovoru več)
OŠ 3 in SŠ

 

NOVO!
13. Pisma brez besed 

Izvajalec: Mitja Reichenberg
Avtor predstavi in izvaja šest avtorskih skladb, ki jih tudi razloži in komentira. Gre za idejo prenosa pisane besede (njenega pomena, čustev in namena) v glasbeno obliko, glasbeni stavek in sporočilo. Ob tem predstavi podobne kompozicije iz glasbene zgodovine ter razloži strukturo ‘glasbenega’ pisma. Ob tem pozove udeležence, da pozneje (pri predmetu slovenščina) izberejo/najdejo glasbo, ki bi ustrezala kakšnemu literarnemu primeru pisemske korespondence, hkrati pa, da ob določeni (izbrani) glasbi (pri predmetu glasbena umetnost) napišejo pismo. Povezovanje doživljanja glasbene in besedne umetnosti je namreč nadvse pomembno za samo razumevanje tega, čemur rečemo glasbeni jezik oz. jezik in sporočilnost glasbe in kulturne vzgoje v najširšem pomenu.
Tehnične zahteve: za izvedbo koncerta je potreben klavir, lahko tudi pianino ali električni klavir (stage piano), nikakor pa ne sintesajzer
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 90
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2

 

NOVO !
14. Slovenske ljudske balade 

Izvajalka: Ljoba Jenče
Balade so najgloblje zgodbe narodnega izročila.
Mladi jih potrebujejo, saj sporočajo o življenju, ki skozi generacije postavlja pred posameznika vedno znova enake preizkušnje od rojstva skozi tegobe odraščanja do poroke in smrti.
Slovensko izročilo ima bogato zakladnico balad, katerih številne motive delimo z izročilom evropskih narodov. V slovenskih baladah je odtis tako evropske glasbene dediščine narodov in hkrati lokalnega izročila vasi ali pokrajin.
S prepesnitvijo nekatere od njih pesnik France Prešeren umesti v visoko umetnost. Pozneje jih iz spoštovanja do narodove tvornosti zgolj zapisuje in daje v arhiv.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut ali po dogovoru z naročnikom daljši program (90 minut)
Priporočljivo število poslušalcev: do 80 (3 oddelki)
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2

 

15. Tolkalni krog
Izvajalec: Franci Krevh
Tolkalna delavnica, na kateri mladi z različnimi tolkali (bobni, ropotuljami in drugimi zvočili) ustvarjajo in med sabo delijo ritmično ter glasbeno izkušnjo. V krogu se lažje slišijo in sporazumevajo, saj so pri ustvarjanju vsi enako pomembni. V programu spoznajo glasbeno prvino ritem, različna tolkala in občutijo skupinsko muziciranje. Učenci z ritmičnimi igrami spoznajo tolkala in osnovne udarce, pri izvajanju pa se menjavajo, tako da vsak preizkusi vsa tolkala. Na koncu skupaj sestavijo nekaj čudovitega – ritem.
Tehnične zahteve: večja učilnica ali manjša telovadnica, stoli za udeležence ali klopi
Cena: 300 evrov
Trajanje: 90 minut
Priporočljivo število udeležencev: približno 30
OŠ 3, SŠ