Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

III. triada in srednješolci

1. Cajon – škatla, polna ritma
Izvajalec: Jaka Strajnar
Cajon,škatla polna ritmaCajon (šp. škatla, zaboj, izgovori se kahon) je tolkalni inštrument kvadratne oblike, na katerem se sedi in hkrati igra z obema rokama. Interaktivna in pedagoško oblikovana skupinska delavnica učencem omogoča, da se naučijo osnovne tehnike igranja na cajon, spoznajo in izvajajo različne svetovne ritme (pop, rock, techno, reggae, soca, latino- in afroritme …), se preizkusijo v improvizaciji in igrajo ob glasbeni spremljavi (play along). Skupinsko bobnanje namreč tudi udeležencem brez glasbenega predznanja omogoča, da uživajo ob igranju in tako širijo kulturno razgledanost.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut ali po dogovoru z naročnikom daljši program
Priporočljivo število poslušalcev: do 50 (2 oddelka)
OŠ 3 in SŠ

2. Etno spretno
Izvajalca: zavod Etnika in Šola ljudskega plesa – Mojca in Zmago Leben
90-minutna poučno-zabavna delavnica z animacijo je pravzaprav srečanje z ljudsko glasbo, plesom in pesmijo in je namenjena učencem tretje triade. Ponuja obilo plesnega in pevskega preizkušanja, spretnostnih iger in tekmovanja. Program mladim pomaga premagati predsodke in vstopiti v svet plesno-pevsko-glasbene zapuščine naših prednikov na sproščen, zabaven in poučen način.
Tehnične zahteve: CD-predvajalnik in ozvočenje v dogovoru z naročnikom
Cena: 350 evrov
Trajanje: 90 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 70
OŠ 3

3. Fiesta latina
Izvajalec: Tolkalna skupina Cascara
Fiesta latinaMladi poslušalci se seznanijo z latinskoameriškimi ritmi in melodijami. Spoznajo izvore čudovite mešanice afriških ritmov in evropskih melodičnih tradicij, ki so se v stoletjih pomešale s temperamentom ter glasbo domačinov s Karibskih otokov, iz Srednje in Južne Amerike. Poudarek je na značilnih tolkalih in ritmih, ki jih izvajalci predstavijo v skladbah s Kube, iz Mehike, Brazilije in Argentine.
Tehnične zahteve: za izvedbo je potrebne vsaj 10 x 6 metrov proste površine.
Cena: 600 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 120
OŠ 3 in SŠ

4. Kamišibaj – o Vražjem trilčku in Tartiniju                           NOVO!  NOVO!  NOVO!
Izvajalca: Igor Cvetko in Jelena Sitar
Kamišibaj TartiniGiuseppe Tartini, slavni violinist, skladatelj, raziskovalec glasbe in pedagog, je bil rojen leta 1692 v Piranu. Izvajalca zgodbo o njem pripovedujeta ob slikah, po principu gledališča kamišibaj. Poleg življenjske zgodbe, ki je polna dogodivščin in temelji na dokumentiranih dejstvih (slike so kombinacija fotografij avtentičnih krajev dogodkov in ilustracij, besedilo ob njih pa je pripovedovano v verzih), je tu še legenda o tem, kako je nastala ena najslavnejših skladb vseh časov, napisanih za violino – Vražji trilček. Tartini je zapisal note skladbe, ki jo je na njegovo violino neke noči zaigral sem vrag. Zgodba gledališča kamišibaj je podprta z glasbenimi odlomki iz Tartinijevih del. Vražji trilček je bil z velikim uspehom premierno uprizorjen na Evropski konferenci godalnih pedagogov (ESTA) v Ljubljani.
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 80
OŠ 3 in 2

5. Klarinetni džuboks
Izvajalci: kvartet klarinetov – Vid Pupis, Matic Titovšek, Damir Fajfar in Tomaž Kolar
Klarinetni džuboksGlasbeni džuboks je interaktivni, komentirani glasbeni program z ustvarjalnim pedagoškim pristopom ter inovativnim podajanjem glasbenih vsebin. Mladi poslušalci na zanimiv način spoznajo klarinet ter z žetoni, s katerimi izbirajo med številnimi različnimi glasbenimi zvrstmi (klasika, moderna, pop, rock, jazz, blues; filmska, računalniška, narodno-zabavna in ambientalna glasba) in jih spoznavajo, širijo svoje znanje in razgledanost ter dovzetnost za glasbo kot univerzalni jezik. V programu se prepletata vrhunska glasbena izvedba in duhovit, glasbeno poučen komentar.
Opomba: Kvartetu klarinetov se pri izvedbi lahko priključi tolkalec.
Cena: 400 evrov
Trajanje: 60 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 100
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2

6. Klasična in električna kitara
Izvajalec: Igor Leonardi
Glasbenik prikaže veliko glasbenih zvrsti, ki jih je mogoče izvajati s klasično in električno kitaro: s klasično kitaro dela iz renesanse, baroka, klasicizma, romantike in špansko ljudsko glasbo, z električno kitaro pa blues, rock, jazz in druge popularne zvrsti. Koncertu sledita pogovor in »jam session« z učenci. Izvajalec namreč meni, da je treba v obdobju semplanja, elektronske glasbe in trenda »playbackov« mladim približati »prave« inštrumente z vsemi njihovimi zvočnimi in slogovnimi zmožnostmi.
Tehnične zahteve: električni priključek in stol
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut (ali daljši program po dogovoru)
Priporočljivo število poslušalcev: do 120
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2

7. Lepa Vida odreši kraljeviča                                                      NOVO!  NOVO!  NOVO!
Izvajalka: Ljoba Jenče
Lepa VidaNekatere junakinje slovenskega izročila osvetljujejo spomin na pogumno, iznajdljivo, sočutno, vzdržljivo in vrlin polno dekle ali žensko. Usode junakinj mladi poslušalci doživijo v pevski uri, ki je komentiran koncert in interpretacija gradiva ljudskega izročila. Splet pripovednih ljudskih pesmi slovenskega izročila mladim ponuja bogastvo narodove kulturne izkušnje preteklih dob. Ob pesmih Lepa Vida odreši kraljeviča, Device tri pojejo za zdravje ob sončevem obratu, Rožmanova Alenka se preobleče v vojaka itd. otroci spoznajo balade, romance, junaško-zgodovinske pesmi ter družbene, pripovedne in tudi pokrajinske posebnosti, ki so se v ljudsko glasbo vtisnile skozi stoletja prenašanja izvajanj iz roda v rod. Globina pesmi vedno znova navdihuje tako učence kot učitelje, zato radi in zlahka zapojejo z izvajalko.
Tehnične zahteve: tišina, klop in stol ter vrč tople vode in kozarec; poslušalci naj sedijo vsak na svojem stolu ali na klopeh, saj izvajalka ne želi, da sedijo na tleh.
Cena: 250 evrov
Trajanje: od 45 do 60 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 80 (3 oddelki)
OŠ 3 in SŠ

8. Ljudska pesem, pokaži mi še kak obraz!                                   NOVO!  NOVO!  NOVO!
Izvajalka: Mateja Gorjup
Ljudska pesem pokažiKalejdoskop glasu, ljudska pesem, moderna tehnologija? Da!
Ne sprenevedajmo se – ljudska pesem ne spi v židani skrinji in glasovih naših babic ter dedov. Tudi v naših mobilnih telefonih je in v zvokih mesta prav tako. Ogromno podob ima.
Glasbena ura z mentorico – raziskovalko glasu in telesa, poustvarjalko ljudske péte dediščine – je za mlade navdihujoča in glasbeno-ustvarjalno spodbudna.
Prvi del programa predstavi bogastvo glasovnih izrazov. Učenci prisluhnejo potovanju, ki ga vodi glas – od rojevanja različnih glasovnih izrazov prek improvizacije do pesmi. Navdihujoče potovanje, ki poslušalce spodbuja k lastnemu glasovnemu izrazu in rojevanju pesmi, se v drugem delu prelije v interaktivno igro, v kateri učenci z mentorico z glasovi, telesi, ob uporabi elektronske naprave za nasnemavanje zvočnih zank (luper) ter nekaj mobilnimi telefoni ustvarijo zvočno krajino. Nanjo položijo ljudsko pesem, ki jo navdihne zvočni prostor.
Tehnične zahteve: električni priključek
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut ali po dogovoru z naročnikom daljši program
Priporočljivo število poslušalcev: do 60 (2 oddelka)
OŠ 3 in SŠ

9. Od Gallusa do Metallice                                                                NOVO!  NOVO!  NOVO!
Izvajalec: Koncertni ansambel ustnih harmonik SORARMONICA
Od Gallusa do MetalliceUstna harmonika, ki ji po domače rečemo tudi orglice, je aerofono glasbilo s prosto prenihajočimi kovinskimi jezički. Pogojno jo uvrščamo tudi med pihala, saj med igranjem skoznjo ne le pihamo, temveč tudi dihamo. V zabavni glasbi jo največkrat srečamo pri bluesu, jazzu, folku, countryju, rokenrolu in popu. Kot solistično glasbilo jo večkrat zasledimo v literaturi t. i. resne glasbe: veliko slavo je požel Koncert za ustno harmoniko in orkester Heitorja Villa-Lobosa. V komentiranem programu izvajalci predstavijo ustno harmoniko ob igranju prirejenih skladb velikih mojstrov – Gallusa, Bacha, Mozarta, Schumanna, Ravela –, ob katerih potujejo skozi zgodovino glasbe. Predstavijo pomembne značilnosti glasbenih obdobij, zaključijo pa »udarno«, z balado heavy metal skupine Metallica.
Tehnične zahteve: platno in projektor, za večje število poslušalcev je potrebno manjše ozvočenje.
Cena: 400 evrov
Trajanje: 45 minut ali po dogovoru z naročnikom daljši program
Priporočljivo število poslušalcev: 120 (po dogovoru več)
OŠ 3 in SŠ

10. Pegam in Lambergar                                                        NOVO!  NOVO!  NOVO!
Izvajalka: Ljoba Jenče
Pegam in LambergarJunaško-zgodovinske pesmi mladim zbujajo samozavest in pokončno držo ter krepijo pogum, stari glasbeni vzorci in besedila pa krepijo spomin na slovensko samobitnost. S poslušanjem pripovednih pesmi mladi v adolescenci močno doživijo tudi stiske junakov, kot je bila stiska Gašperja Lambergarja, ki ga je cesar klical na dvor, da bi premagal hudobnega viteza Pegama. Ali stiska ubogega kmeta, ki ga je graščak vrgel v grajsko klet zaradi neplačevanja davkov. Iz zakladnice ljudskih pesmi izvajalka pripravi doživeto uro, v kateri poleg glasu uporabi tudi ljudska glasbila – lončeni bas, trstenke, drumlico – in učence nauči nekaterih melodij. Ura se lahko podaljša z delavnico petja starih pesmi po temah in pokrajinah.
Cena: od 250 do 350 evrov
Trajanje: 45 minut ali po dogovoru z naročnikom daljši program (90 minut)
Priporočljivo število poslušalcev: do 80 (3 oddelki)
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2

11. Stopinje po akustični glasbi
Slovenska poezija, avtorsko glasbeno ustvarjanje in aranžiranje ter akustične glasbene zvrsti
Izvajalci: Bojan Šen (kitara, mandolina, glavni vokal), Stane Švigelj (banjo, rezofonična kitara, spremljevalni vokal), Aleš Koren (violina, spremljevalni vokal), Vid Sark (bas, spremljevalni vokal)
Stopinje po akustični glasbiV programu mladi poslušalci spoznajo različne glasbene zvrsti in prvine (blues, folk, country, swing, ljudsko petje, vplivi klasične in jazzovske glasbe, improvizacija) pa tudi, kako se sliši slovenska poezija (Oton Župančič, Simon Jenko, Josip Murn – Aleksandrov, Simon Gregorčič), ter nekatere zgodbe, ki so se dotaknile tekstopiscev (Martin Krpan, Peter Klepec, Blejsko jezero …). Vse to je zdaj prelito v glasbo. Slišali bodo, kako je mogoče kulturo spoznavati malo drugače (z ustvarjanjem, popularnimi mediji, nastopanjem), in spoznali številne inštrumente. Program poskuša mlade »okužiti« z duhovitim in hkrati resnim pristopom do ustvarjanja in poustvarjanja, ki manjka tako našim odrom kot tudi institucionaliziranim učnim programom.
Opomba: Program je mogoče izvesti tudi za učence II. triade ali ga podaljšati v koncert z dolžino po dogovoru. Za ozvočenje (če je potrebno) poskrbi skupina sama.
Cena: 400 evrov
Trajanje: 45 minut ali več (po dogovoru)
Priporočljivo število poslušalcev: do 120 (po dogovoru)
OŠ 3, SŠ, tudi OŠ 2


Kako naročite koncert, delavnico ali glasbeno ustvarjalnico, ki nato pride k vam?

Programi iz cikla Koncert, ki pride k vam pomagajo mladim poslušalcem približati glasbo s kakovostno živo izvedbo. Programe je mogoče izvesti povsod – v dvorani, kulturnem domu, šolski avli, večji učilnici, galeriji, muzeju, cerkvi … v katerem koli kraju. Glasbeni programi torej pridejo k vam. Izvajalci pripeljejo s seboj tudi vsa glasbila (razen klavirja) in večino potrebne opreme.

Programi so različno dolgi (od 35 minut do 4 šolske ure – kulturni dan), prilagojeni starosti poslušalcev ter dopolnjujejo vzgojno-izobraževalno delo in pouk glasbene umetnosti. Vsi koncerti, delavnice in ustvarjalnice so komentirani. Nekatere je mogoče spremeniti v kulturni dan. Kar nekaj programov in delavnic je mogoče s prilagoditvijo izvesti za več starostnih stopenj.

Da boste lažje izbirali, smo vsakemu programu dodali podatke o:
ceni,
trajanju in
priporočljivem številu poslušalcev.

Za več izvedb določenega programa v enem dnevu omogočamo popust.

Pri usklajevanju terminov upoštevamo želje in možnosti naročnika ter izvajalca.
Zaradi čim boljšega stika poslušalcev in izvajalcev programov priporočamo, da je v skupini, za katero naročate program, največ 120 mladih poslušalcev, podatek o priporočljivem številu poslušalcev pa navajamo pri vsakem programu.

Izberite program in termin izvedbe
ter
nas pokličite na telefonsko številko 01 23 22 570
ali pišite na elektronski naslov branka.novak@glasbenamladina.si.