Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

III. triada in srednješolci

ZA UČENCE III. TRIADE IN SREDNJEŠOLCE

1. Cajon – škatla, polna ritma
Izvajalec: Jaka Strajnar
CajonCajon (šp. škatla, zaboj, izgovori se kahon) je tolkalni inštrument kvadratne oblike, na katerem se sedi in hkrati igra z obema rokama. Interaktivna in pedagoško oblikovana skupinska delavnica učencem omogoča, da se naučijo osnovne tehnike igranja na cajon, spoznajo in izvajajo različne svetovne ritme (pop, rock, techno, reggae, soca, latino in afroritme …), se preizkusijo v improvizaciji in igrajo ob glasbeni spremljavi (play along). Skupinsko bobnanje namreč tudi udeležencem brez glasbenega predznanja omogoča, da uživajo ob igranju in tako širijo kulturno razgledanost.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut ali po dogovoru z naročnikom daljši program
Priporočljivo število poslušalcev: do 50 (2 oddelka)
OŠ 3 in SŠ

 

2. Etno spretno
Izvajalca: zavod Etnika in Šola ljudskega plesa – Mojca in Zmago Leben
Etno spretno (2) (Small)90-minutna poučno-zabavna delavnica z animacijo je pravzaprav srečanje z ljudsko glasbo, plesom in pesmijo ter je namenjena učencem tretje triade. Ponuja obilo plesnega in pevskega preizkušanja, spretnostnih iger in tekmovanja. Program mladim pomaga premagati predsodke in vstopiti v svet plesno-pevsko-glasbene zapuščine naših prednikov na sproščen, zabaven in poučen način.
Tehnične zahteve: CD-predvajalnik in ozvočenje v dogovoru z naročnikom
Cena: 350 evrov
Trajanje: 90 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 70
OŠ 3

 

3. Fiesta latina
Izvajalec: Tolkalna skupina Cascara
Fiesta latinaMladi poslušalci se seznanijo z latinskoameriškimi ritmi, melodijami in njihovimi koreninami. Spoznajo izvore čudovite mešanice afriških ritmov in evropskih melodičnih tradicij, ki so se v stoletjih pomešale s temperamentom ter glasbo domačinov s Karibskih otokov, iz Srednje in Južne Amerike. Poudarek je na značilnih tolkalih in ritmih, ki jih izvajalci predstavijo v skladbah iz Afrike, s Kube, iz Mehike, Brazilije in Argentine.
Tehnične zahteve: po dogovoru
Cena: 450 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: odvisno od velikosti in akustike prostora
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2

 

NOVO! 4. Improvizirajmo z indijsko klasično glasbo 
Izvajalec: Rohan Dasgupta
Improvizirajmo z indijskoAli bi bila klasična glasba bolj privlačna, če bi bila improvizirana, nepredvidljiva in polna presenečenj? Svetovno uveljavljen glasbenik iz indijskega mesta Kalkuta, mojster improvizacije na klasičnem strunskem glasbilu sitar, prikaže načine improvizacije v indijski glasbi. Cilj je mlade seznaniti z improvizacijo kot z enim izmed najpomembnejših elementov koncertne glasbe in ponuditi možnost za odprto, medkulturno dojemanje klasične glasbe. Kaj je improvizacija? Kateri so okvirji za improvizacijo v indijski glasbi? Kako improvizirati skozi ritem in melodijo? Mladi glasbeniki, udeleženci programa, so vabljeni, da se ob koncu glasbenega srečanja z inštrumenti sami preizkusijo v improvizaciji z glasbenikom in se podajo na nepredvidljivo glasbeno pot v daljno Indijo. Na željo pa bo predstavil tudi kratki dokumentarni film.
Tehnične zahteve: preproga, po dogovoru tudi projektor, za večje skupine ozvočenje
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 80
OŠ 3 in SŠ

 

5. Kamišibaj – o Vražjem trilčku in Tartiniju
Izvajalca: Igor Cvetko in Jelena Sitar
O vražjem trilčku (Small)Giuseppe Tartini, slavni violinist, skladatelj, raziskovalec glasbe in pedagog, je bil rojen leta 1692 v Piranu. Izvajalca zgodbo o njem pripovedujeta ob slikah, po principu gledališča kamišibaj. Poleg življenjske zgodbe, ki je polna dogodivščin in temelji na dokumentiranih dejstvih (slike so kombinacija fotografij avtentičnih krajev dogodkov in ilustracij, besedilo ob njih pa je pripovedovano v verzih), je tu še legenda o tem, kako je nastala ena od najslavnejših skladb vseh časov, napisanih za violino – Vražji trilček. Tartini je zapisal note skladbe, ki jo je na njegovo violino neke noči zaigral sem vrag. Zgodba gledališča kamišibaj je podprta z glasbenimi odlomki iz Tartinijevih del. Vražji trilček je bil z velikim uspehom premierno uprizorjen na Evropski konferenci godalnih pedagogov (ESTA) v Ljubljani.
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 80
OŠ 3 in 2

 

6. Klarinetni džuboks
Izvajalci: Jukebox Kvartet – Vid Pupis, Matic Titovšek, Damir Fajfar in Tomaž Kolar
Klarinetni džuboksGlasbeni džuboks je interaktiven, komentiran glasbeni program z ustvarjalnim pedagoškim pristopom ter inovativnim podajanjem glasbenih vsebin. Mladi poslušalci na zanimiv način spoznajo družino klarinetov skozi znane skladbe različnih glasbenih zvrsti (klasika, moderna, pop, rock, jazz, filmska, računalniška, narodno-zabavna glasba) ter tako širijo svoje znanje in razgledanost ter dovzetnost za glasbo kot univerzalni jezik. Poslušalci sami kreirajo potek nastopa, saj aktivno sodelujejo pri izbiri programa ves potek nastopa. V programu se prepletata vrhunska glasbena izvedba in duhovit, glasbeno poučen komentar.
Opomba: Kvartetu klarinetov se pri izvedbi lahko priključi tolkalec.
Cena: 400 evrov
Trajanje: 60 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 100
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2

 

7. Klasična in električna kitara
Izvajalec: Igor Leonardi
Klasična in električna kitaraGlasbenik prikaže veliko glasbenih zvrsti, ki jih je mogoče izvajati s klasično in električno kitaro: s klasično kitaro dela iz renesanse, baroka, klasicizma, romantike in špansko ljudsko glasbo, z električno kitaro pa blues, rock, jazz in druge popularne zvrsti. Koncertu sledita pogovor in »jam session« z učenci. Izvajalec namreč meni, da je treba v obdobju semplanja, elektronske glasbe in trenda »playbackov« mladim približati »prave« inštrumente z vsemi njihovimi zvočnimi in slogovnimi zmožnostmi.
Tehnične zahteve: električni priključek in stol
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut (ali daljši program po dogovoru)
Priporočljivo število poslušalcev: do 120
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2

 

8. Ljudska pesem, pokaži mi še kak obraz!
Izvajalka: Mateja Gorjup
Ljudska pesem, pokaži miKalejdoskop glasu, ljudska pesem, moderna tehnologija? Da!
Ne sprenevedajmo se – ljudska pesem ne spi v židani skrinji in glasovih naših babic ter dedov. Tudi v naših mobilnih telefonih je in v zvokih mesta prav tako. Ogromno podob ima.
Glasbena ura z mentorico – raziskovalko glasu in telesa, poustvarjalko ljudske péte dediščine – je za mlade navdihujoča in glasbeno-ustvarjalno spodbudna.
Prvi del programa predstavi bogastvo glasovnih izrazov. Učenci prisluhnejo potovanju, ki ga vodi glas – od rojevanja različnih glasovnih izrazov prek improvizacije do pesmi. Navdihujoče potovanje, ki poslušalce spodbuja k lastnemu glasovnemu izrazu in rojevanju pesmi, se v drugem delu prelije v interaktivno igro, v kateri učenci z mentorico z glasovi, telesi, ob uporabi elektronske naprave za nasnemavanje zvočnih zank (luper) ter nekaj mobilnimi telefoni ustvarijo zvočno krajino. Nanjo položijo ljudsko pesem, ki jo navdihne zvočni prostor.
Tehnične zahteve: električni priključek
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut ali po dogovoru z naročnikom daljši program
Priporočljivo število poslušalcev: do 60 (2 oddelka)
OŠ 3 in SŠ

 

NOVO! 9. Od baroka do Brazilije 
Izvajalca: Duo Limonium – Ljiljana Kobal (flavta) in Mladen Bucić (kitara)
Duo Limonium Od baroka do Brazilije (Small)Ali obstaja povezava med baročno in brazilsko glasbo? Imata lahko dve časovno in kulturno tako odmaknjeni zvrsti sploh kaj skupnega? To bomo lahko ugotovili na komentiranem koncertu Dua Limonium. Barok predstavljajo genialni Bach, Vinci in Weiss, mojster lutnje, Brazilijo pa nacionalni skladatelj Lobos, Machado in skoraj ponarodeli, priljubljeni Jobim. Izvajalca predstavita tudi slovenskega skladatelja mlajše generacije, ki ustvarja pod imetniškim imenom Mozo Pelican in obe glasbeni področji povezuje na svoj način. Voditelj poslušalce seznani z značilnostmi baročne in brazilske glasbe ter najpomembnejšimi skladatelji, kar odlično dopolnjuje učni načrt GUM v osnovni in srednji šoli.
Tehnične zahteve: 2 stola brez opore za roke
Cena: 300 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 120 (tudi večje skupine v dogovoru z naročnikom)
OŠ 3 in SŠ

 

10. Od Gallusa do Metallice
Izvajalec: Koncertni ansambel ustnih harmonik SORARMONICA
Od GallusaUstna harmonika, ki ji po domače rečemo tudi orglice, je aerofono glasbilo s prosto prenihajočimi kovinskimi jezički. Pogojno jo uvrščamo tudi med pihala, saj med igranjem skoznjo ne le pihamo, temveč tudi dihamo. V zabavni glasbi jo največkrat srečamo pri bluesu, jazzu, folku, countryju, rokenrolu in popu. Kot solistično glasbilo jo večkrat zasledimo v literaturi t. i. resne glasbe: veliko slavo je požel Koncert za ustno harmoniko in orkester Heitorja Villa-Lobosa. V komentiranem programu izvajalci predstavijo ustno harmoniko ob igranju prirejenih skladb velikih mojstrov – Gallusa, Bacha, Mozarta, Schumanna, Ravela – ob katerih potujejo skozi zgodovino glasbe. Predstavijo pomembne značilnosti glasbenih obdobij, zaključijo pa »udarno«, z balado heavy metal skupine Metallica.
Tehnične zahteve: platno in projektor, za večje število poslušalcev potrebno manjše ozvočenje
Cena: 400 evrov
Trajanje: 45 minut ali po dogovoru z naročnikom daljši program
Priporočljivo število poslušalcev: 120 (po dogovoru več)
OŠ 3 in SŠ

 

11. Slovenske ljudske junakinje – Lepa Vida odreši kraljeviča
Izvajalka: Ljoba Jenče
Lepa VidaNekatere junakinje slovenskega izročila osvetljujejo spomin na pogumno, iznajdljivo, sočutno, vzdržljivo in vrlin polno dekle ali žensko. Usode junakinj mladi poslušalci doživijo v pevski uri, ki je komentiran koncert in interpretacija gradiva ljudskega izročila. Splet pripovednih ljudskih pesmi slovenskega izročila mladim ponuja bogastvo narodove kulturne izkušnje preteklih dob. Ob pesmih Lepa Vida odreši kraljeviča, Device tri pojejo za zdravje ob sončevem obratu, Rožmanova Alenka se preobleče v vojaka itd. otroci spoznajo balade, romance, junaške zgodovinske pesmi ter družbene, pripovedne in tudi pokrajinske posebnosti, ki so se v ljudsko glasbo vtisnile skozi stoletja prenašanja izvajanj iz roda v rod. Globina pesmi vedno znova navdihuje tako učence kot učitelje, zato radi in zlahka zapojejo z izvajalko.
Tehnične zahteve: tišina, klop in stol ter vrč tople vode in kozarec; poslušalci naj sedijo vsak na svojem stolu ali na klopeh, saj izvajalka ne želi, da sedijo na tleh
Cena: 250 evrov
Trajanje: od 45 do 60 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 80 (3 oddelki)
OŠ 3 in SŠ

 

12. Slovenski ljudski junaki – Pegam in Lambergar
Izvajalka: Ljoba Jenče
Pegam in LambergarJunaške zgodovinske pesmi mladim vzbujajo samozavest in pokončno držo ter krepijo pogum, stari glasbeni vzorci in besedila pa krepijo spomin na slovensko samobitnost. S poslušanjem pripovednih pesmi mladi v adolescenci močno doživijo tudi stiske junakov, kot je bila stiska Gašperja Lambergarja, ki ga je cesar klical na dvor, da bi premagal hudobnega viteza Pegama. Ali stiska ubogega kmeta, ki ga je graščak vrgel v grajsko klet zaradi neplačevanja davkov. Iz zakladnice ljudskih pesmi izvajalka pripravi doživeto uro, v kateri poleg glasu uporabi tudi ljudska glasbila – lončeni bas, trstenke, drumlico – in učence nauči nekaterih melodij. Ura se lahko podaljša z delavnico petja starih pesmi po temah in pokrajinah.
Cena: od 250 do 350 evrov
Trajanje: 45 minut ali po dogovoru z naročnikom daljši program (90 minut)
Priporočljivo število poslušalcev: do 80 (3 oddelki)
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2