Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

III. triada in srednješolci


NOVO!
1. Afriške zgodbe
Izvajalci: člani pevskega zbora Sankofa (Max Zimani, Dalanda Diallo/Metka Bahlen, Ana Vipotnik/Evelyn Tendai Borin, Peter Nzobandora/Matej Virtič/Damir Mazrek)
Program je pripovedovalsko-glasbena predstava, v kateri izvajalci učencem skozi pevski repertoar pričarajo različna razpoloženja in občutja Afrike. Zasedbo sestavljajo trije pevci in en inštrumentalist. Člani zbora Sankofa, ki združuje Afričane, njihove potomce in družinske člane, v programu predstavljajo bogato glasbeno, plesno in pripovedno dediščino Afrike.
Med koncertom izvajalci skozi nabor pesmi predstavijo tudi afriške družbene teme, od trgovine s sužnji, boja za človekove pravice, kolonizacije … Učencem predstavijo pozitivne učinke večkulturne družbe in približajo afriško kulturo ter umetnost. Koncert poteka interaktivno, učenci sodelujejo pri koncertu, se naučijo krajše afriške pesmi, ponavljajo enostavne ritmične vzorce in gibe.
Tehnične zahteve: izvedbeni prostor, velik 5 x 5 metrov, ozvočenje in mikrofoni za večje prizorišče
Cena: 450 evrov
Trajanje: do 90 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 120
OŠ 3 in SŠ

 

2. Cajon – škatla, polna ritma
Izvajalec: Jaka Strajnar
Cajon (šp. škatla, zaboj, izgovori se kahon) je tolkalni inštrument pravkotne oblike, na katerem se sedi in hkrati igra z obema rokama. Interaktivna in pedagoško oblikovana skupinska delavnica učencem omogoča, da se naučijo osnovne tehnike igranja na cajon, spoznajo in izvajajo različne svetovne ritme (pop, rock, techno, reggae, soca, latino in afroritme …), se preizkusijo v improvizaciji in igrajo ob glasbeni spremljavi (»play along«). Skupinsko bobnanje namreč tudi udeležencem brez glasbenega predznanja omogoča, da uživajo ob igranju in tako širijo kulturno razgledanost.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut ali po dogovoru z naročnikom daljši program
Priporočljivo število poslušalcev: do 50 (2 oddelka)
OŠ 3 in SŠ

 

3. Etno spretno
Izvajalca: zavod Etnika in Šola ljudskega plesa – Mojca in Zmago Leben
Etno spretno (2) (Small)90-minutna poučno-zabavna delavnica z animacijo je pravzaprav srečanje z ljudsko glasbo, plesom in pesmijo in je namenjena učencem tretje triade. Ponuja obilo plesnega preizkušanja, spretnostnih (plesnih) iger in kratek plesni kviz/povzetek ob zaključku. Program mladim pomaga premagati predsodke in vstopiti v svet plesno-pevsko-glasbene zapuščine naših prednikov sproščeno, zabavno in poučno.
Tehnične zahteve: CD-predvajalnik in ozvočenje v dogovoru z naročnikom
Cena: 350 evrov
Trajanje: 90 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 70
OŠ 3

 

NOVO!
4. Glasbeno potovanje po Ameriki
Izvajalci: Komorni ansambel Hiše kulture Celje: Mitja Ritlop (klarinet), Maša Mareš (violina), Miha Firšt (kontrabas), Janja Cerjak (klavir)
Kaj se zgodi, ko je kavbojem dolgčas in iz bobna in žic sestavijo bendžo? Kateri ples je bil v Argentini strogo prepovedan in kateri na Karibih najbolj priljubljen? Kakšen glasbeni slog je v svoji simfonični skladbi predstavil Gershwin, da je evropskim skladateljem kar vzelo sapo? Kako je zvenela Dvorakova glasbena razglednica iz Novega sveta? Vznemirljivo glasbeno potepanje po Amerikah je takšne vrste koncert, ki v ušesih ostane še tedne.
Na koncertu – muzikalnem galopu od severa do juga Amerik – izvajalci mlade poslušalce seznanijo z zvočnostjo, karakteristikami in okoliščinami nastanka jazza, predstavijo značilna južnoameriška plesa, tango in sambo, ter pop-jazz stila country in blues. Zaigrajo odlomke iz najbolj znanih »klasičnih skladb« – Otožne rapsodije Georgea Gershwina in Simfonije št. 9 Antonina Dvořáka. Predstavijo koncept improvizacije ter osnove delovanja godal, pihal in klavirja.
Cena: 400 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 120
OŠ 3 in SŠ

 

5. Gremo, v časovni glasbeni stroj! 
Izvajalec: Marino Kranjac
Glasbila so se skozi stoletja spreminjala in razvijala do oblike in tehnične popolnosti, ki jo imajo danes. Izvajalec v programu zaigra in predstavi predhodnike današnje violine, kitare, klarineta, oboe in drugih glasbil. Igra na verodostojne replike glasbil, ki jih imamo pri nas zelo redko priložnost slišati. Pod spretnimi prsti glasbenika oživijo dude, oprekelj, enoročna piščal, rebek, viella in druga stara glasbila iz ljudske in umetne glasbene tradicije. S pomočjo video projekcij poslušalci spoznajo sestavo glasbenih zasedb iz glasbene zgodovine, vidijo originalna glasbila in potek rekonstrukcije. Izvajalec mladim poslušalcem omogoči, da z njim zaigrajo na glasbila.
Tehnične zahteve: primerno velik prostor (možnost zatemnitve), računalnik in projektor
Cena: 300 evrov
Trajanje: 90 minut
Priporočljivo število udeležencev: 60
OŠ 3 in SŠ, GŠ

 

6. Klarinetni džuboks
Izvajalci: Jukebox Kvartet – Vid Pupis, Matic Titovšek, Damir Fajfar in Tomaž Kolar
Klarinetni džuboksKlarinetni džuboks je interaktiven, komentiran glasbeni program z ustvarjalnim pedagoškim pristopom ter inovativnim podajanjem glasbenih vsebin. Mladi poslušalci na zanimiv način spoznajo družino klarinetov skozi znane skladbe različnih glasbenih zvrsti (klasika, moderna, pop, rock, jazz, filmska, računalniška, narodno-zabavna glasba) ter tako širijo svoje znanje in razgledanost ter dovzetnost za glasbo kot univerzalni jezik. Poslušalci sami kreirajo koncertni program, saj aktivno sodelujejo pri izbiri skladb. V programu se prepletata vrhunska glasbena izvedba in duhovit, glasbeno poučen komentar.
Opomba: Kvartetu klarinetov se pri izvedbi lahko priključi tolkalec.
Cena: 400 evrov
Trajanje: 60 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 100
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2

 

7. Klasična in električna kitara
Izvajalec: Igor Leonardi
Klasična in električna kitaraGlasbenik prikaže veliko glasbenih zvrsti, ki jih je mogoče izvajati s klasično in električno kitaro: s klasično kitaro dela iz renesanse, baroka, klasicizma, romantike in špansko ljudsko glasbo, z električno kitaro pa blues, rock, jazz in druge popularne zvrsti. Koncertu sledita pogovor in »jam session« z učenci. Izvajalec namreč meni, da je treba v obdobju semplanja, elektronske glasbe in trenda »playbackov« mladim približati »prave« inštrumente z vsemi njihovimi zvočnimi in slogovnimi zmožnostmi.
Tehnične zahteve: električni priključek in stol
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut (ali daljši program po dogovoru)
Priporočljivo število poslušalcev: do 120
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2

 

8. Marko skače: enako, a drugače!!! 
Izvajalki: Mojca Leben in Julcsi Laposa (lahko z Zala Bandom za večje/velike skupine )
Učenci z ljudsko Marko skače s plesom in igro poskakujejo zdaj po eni, zdaj po drugi strani reke Mure. Ista pesem v dveh jezikih, slovenskem in madžarskem, ponuja otrokom zanimivo, ne zgolj glasbeno-plesno, ampak tudi jezikovno izkušnjo. V programu učenci spoznavajo pesmi in plese slovenskega Prekmurja ter sosednje pokrajine na madžarski strani med rekama Muro in Zalo. S pomočjo ljudskih inštrumentov, zvočil in ritmičnih pripomočkov učenci spoznavajo glasbeno-jezikovno dediščino domače in sosednje pokrajine (dežele); program navdihujejo bogata ljudska glasbeno-pevska dediščina obmurskega področja, tradicionalne igre in pripovedno izročilo. Učenci so ves čas aktivni udeleženci v programu, ki jim ponuja bogato izkustveno doživljajsko spodbudo za nadaljnje učenje, raziskovanje in ustvarjanje.
Tehnične zahteve: za večje prostore naročnik zagotovi ozvočenje in naglavni mikrofon za izvajalko
Cena: 300 evrov
Trajanje: 90 minut
Priporočljivo število udeležencev: 50
OŠ 2, OŠ 3 in SŠ

 

9. Glas, ritem, beseda, rap 
Izvajalca: Murat in Jose
Glasbenika v programu predstavita prvine rap glasbe, pojasnita kako se lahko lotimo ustvarjanja rap pesmi in kako lahko pri tem uporabimo samo svoj glas. Murat predstavi beatbox, udeleženci spoznajo osnove oponašanja instrumentov in drugih zvokov z usti in glasom. Naučijo se, kateri so osnovni zvoki, kako sestavimo ritem, kako uporabljamo dihanje. Tako si pridobijo osnovo, da lahko dalje razvijajo veščino beatbox-anja. V nadaljevanju Jose razloži, kako se lotiti pisanja besedila za rap pesem. Na primeru pokaže, kako lahko isto besedilo drugače zveni glede na različne ritmične podlage, tempo in tok besed. Glasbenika med koncertom predstavita pesmi z različnimi temami in komentirata besedila in način izvedbe. Murat pri tem uporablja posebno napravo looper, na katero lahko nasnemava svoj glas in s tem v živo ustvari glasbeno podlago.
V praktičnem delu programa učenci dobijo priložnost, da napišejo svojo rap pesem in da se preizkusijo v beatbox-u, poskusijo tudi ustvariti glasbeno podlago z nasnemavanjem na looper. Besedila lahko učenci pišejo sami ali v skupinah. Temu sledi izvedba besedil, učenci rapajo posamično ali pa se skupaj izvede ena pesem z enotnim refrenom, odvisno od izbrane teme.
Tehnične zahteve: za izvedbo koncerta je potrebno ozvočenje in vsaj dva ročna mikrofona
Cena: od 350 evrov
Trajanje: 1 ura koncert, od 1 do 3 ure delavnica, po dogovoru
Priporočljivo število poslušalcev: do 80 (do 40 za delavnico)
OŠ 2 in 3 in SŠ

 

10. Najstniški brivec 
Izvajalci: Petra Vrh Vrezec (sopran), Al Vrezec (bariton), Mihaela Rahne/Tanja Dimitrievska (igralka), Helena Grom Krečan (tehnika)
Najstniškega Seviljskega brivca najstniki spoznajo v zgodbi, preneseni v današnji čas, v šolo. Rozina je novodobna najstnica, ki nasprotuje svojemu starokopitnemu učitelju Bartolu, zelo dobro pa se razume s Figarom, pretkanim učiteljskim frajerjem, ki razume mlade, jim pomaga pri njihovih idealih in zaljubljenostih. V zgodbi nastopata tudi Berta, snažilka na šoli, ki si želi boljšega položaja (rada bi se omožila z Bartolom), in Basilio, preračunljivi učitelj, Bartolov kolega. V najbolj znanih recitativih, arijah in duetih Seviljskega brivca skladatelja G. Rossinija mladi poslušalci spoznajo, kaj je operna predstava, elemente operne predstave (recitativ, arija, duet), različne pevske glasove – sopran, alt, bariton, bas, operno zgodbo in njeno glasbeno izražanje.
Tehnične zahteve: paravan oz. španska stena ali soba za preoblačenje, tabla oz. lestev na A
Cena: 450 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 120
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2

 

NOVO!
11.
Napišimo skladbo!
Izvajalci: Mitja Ritlop (klarinet), David Veber (klavir), Miha Firšt (kontrabas), Urban Krč (tolkala)
Skladatelj David Veber, predavatelj na Akademiji za glasbo v Ljubljani, med predstavo pokaže, kako oblikujemo glasbeno temo in kaj vse lahko počnemo z njo, da na koncu nastane prava razgibana skladba. Melodijo izvajajo z različnimi inštrumenti, ji dodajajo spremljavo, prepletajo s kontrapunktom, dodajajo ritme, razvijajo in izpeljujejo, spreminjajo metrum in karakter, dodajajo sodobne zvočne efekte. Glasbo v živo izvaja skladateljev ansambel. Med »komponiranjem« poslušalci spoznajo posebnosti in možnosti različnih inštrumentov, se seznanijo z načini skladanja slavnih skladateljev Bacha, Mozarta, Čajkovskega, Debussyja in Šostakoviča ter ozavestijo obstoj različnih plasti in elementov umetniške glasbe, kar ponuja ključ za udobnejše in bolj kakovostno poslušanje.
Cena: 400 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: 120
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2 in OŠ1 (izvajalci prilagodijo izvedbo starosti učencev)

 

12. Pisma brez besed 
Izvajalec: Mitja Reichenberg
Avtor predstavi in izvaja šest avtorskih skladb, ki jih tudi razloži in komentira. Gre za idejo prenosa pisane besede (njenega pomena, čustev in namena) v glasbeno obliko, glasbeni stavek in sporočilo. Ob tem predstavi podobne kompozicije iz glasbene zgodovine ter razloži strukturo »glasbenega« pisma. Učencem predlaga, da (pri predmetu slovenščina) izberejo/najdejo glasbo, ki bi ustrezala kakšnemu literarnemu primeru pisemske korespondence, hkrati pa, da ob določeni (izbrani) glasbi (pri predmetu glasbena umetnost) napišejo pismo. Povezovanje doživljanja glasbene in besedne umetnosti je namreč nadvse pomembno za samo razumevanje tega, čemur rečemo glasbeni jezik oz. jezik in sporočilnost glasbe in kulturne vzgoje v najširšem pomenu.
Tehnične zahteve: za izvedbo koncerta je potreben klavir, lahko tudi pianino ali električni klavir (stage piano), nikakor pa ne sintesajzer
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število poslušalcev: do 90
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2

 

NOVO!
13. Samospevi: skriti glasbeni zaklad
Izvajalki: Theresa Plut (sopran), Irina Milivojević (klavir)
Glasbenici duhovito in interaktivno predstavita vlogi pevca in pianista v komorni zvrsti samospevov. Ob samospevih Mozarta, Schuberta in Pavčiča (Ciciban-cicifuj) mladim poslušalcem predstavita različne glasbene elemente, ki pomagajo opisovati in izraziti pesniško besedilo. Cilj programa je približati samospev kot vrsto komorne glasbe mlajši generaciji poslušalcev z namenom, da spozna svet uglasbitev poezije ter njen čar in mesto v današnji družbi in kulturi.
Pred nastopom dobijo učenci gradivo, ki vključuje notni zapis (partituro za glas in klavir), tekst v originalnem jeziku in prevod v slovenščino ter splošne informacije o skladatelju in pesniku.
Tehnične zahteve: koncertni klavir
Cena: 300 evrov
Trajanje:
45 minut ali po dogovoru

Priporočljivo število poslušalcev: do 50
OŠ 3 in SŠ

 

14. Slovenske ljudske balade
Izvajalka: Ljoba Jenče
Balade so najgloblje zgodbe narodnega izročila. Mladi jih potrebujejo, saj sporočajo o življenju, ki skozi generacije postavlja pred posameznika vedno znova enake preizkušnje od rojstva skozi tegobe odraščanja do poroke in smrti.
Slovensko izročilo ima bogato zakladnico balad, v njej je odtis evropske glasbene dediščine narodov in odtis izročila slovenskih pokrajin.
S prepesnitvijo je nekatere od njih pesnik France Prešeren umesti v visoko umetnost.
Cena: 250 evrov
Trajanje: 45 minut ali po dogovoru z naročnikom daljši program (90 minut)
Priporočljivo število poslušalcev: do 80 (3 oddelki)
OŠ 3 in SŠ, tudi OŠ 2

 

NOVO!
15
. Strašni Beethoven
Izvajalci: Komorni ansambel Hiše kulture Celje: Mitja Ritlop (klarinet), Tadej Kopitar (francoski rog), Maša Mareš (violina), Miha Firšt (kontrabas), Janja Cerjak (klavir)
Ludwig van Beethoven, v letu 2020 bo 250. obletnica njegovega rojstva, je fascinantna glasbena osebnost, eden najpomembnejših skladateljev zahodne glasbe, po besedah slavnega Leonarda Bernsteina pa tudi edini, pri katerem je prav vsaka nota popolna. Kdo je bil ta strašni Beethoven? V koncertni predstavi izvajalci z njegovo glasbo in zgodbami iz njegovega življenja odstirajo tančice, predvsem pa želijo poslušalce navdušiti za nadaljnje raziskovanje osebnosti in glasbe kultnega dunajskega klasicista.
V programu poslušalci slišijo odlomke pomembnih Beethovnovih skladb (Simfonije št. 5, 6 in 9, Patetične sonate, Dua za klarinet in fagot ter Moonlight sonate). Seznanijo se z osnovnimi karakteristikami klasicistične glasbe, vsemi tremi glavnimi predstavniki prve dunajske šole in glasbenimi elementi, ki glasbo v slogovnem smislu okarakterizirajo za »romantično«.
Spoznajo himno Evropske unije in njen izvor. Zavestno spremljajo razvoj motiva z začetka 5. simfonije in se tako urijo za aktivno poslušanje glasbe. V živo vidijo in se spoznajo z osnovnimi principi delovanja godal, pihal, trobil in klavirja.
Cena: 450 evrov
Trajanje: 45 minut
Priporočljivo število udeležencev: do 120
OŠ 3, SŠ

 

16. Tolkalni krog
Izvajalec: Franci Krevh
Tolkalna delavnica, na kateri mladi z različnimi tolkali (bobni, ropotuljami in drugimi zvočili) ustvarjajo in med sabo delijo ritmično ter glasbeno izkušnjo. V krogu se lažje slišijo in sporazumevajo, saj so pri ustvarjanju vsi enako pomembni. V programu spoznajo glasbeno prvino ritem, različna tolkala in občutijo skupinsko muziciranje. Učenci z ritmičnimi igrami spoznajo tolkala in osnovne udarce, pri izvajanju pa se menjavajo, tako da vsak preizkusi vsa tolkala. Na koncu skupaj sestavijo nekaj čudovitega – ritem.
Tehnične zahteve: večja učilnica ali manjša telovadnica, stoli za udeležence ali klopi
Cena: 300 evrov
Trajanje: 90 minut
Priporočljivo število udeležencev: približno 30
OŠ 3, SŠ