Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

GM oder 2019-2020

KONCERTNI CIKEL GM ODER
29. sezona

V 29. sezoni koncertnega cikla mladih GM oder bodo nastopili izbrani mladi slovenski glasbeniki in komorne skupine, ki jih je izbrala strokovna žirija v sestavi Maja Rome, soloviolistka Orkestra Slovenske filharmonije in profesorica na Akademiji za glasbo UL, Črt Sojar Voglar, skladatelj in profesor na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, ter muzikolog in član uredniškega odbora revije Glasna Tomaž Gržeta.
V dosedanjih 28 sezonah koncertnega cikla GM oder je na več kot 740 koncertih nastopilo prek 500 mladih izvajalcev, ki so krstno izvedli več kot 80 novosti slovenskih skladateljev.

oktober – Duo Meraki
Duo Meraki je začel delovati jeseni leta 2017, ko sta prijatelja, flavtistka Jerca Žmitek in klarinetist Luka Gantar, z željo po dodatnem glasbenem izpopolnjevanju začela odkrivati lepoto Telemannovih sonat na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu (Avstrija), kjer oba člana dua študirata. Kljub sicer neobičajni zasedbi sta sklenila obzorja širiti pod mentorstvom različnih profesorjev (Dieter Flury, Peter Forcher) in tako kmalu povečala obseg repertoarja in začela nastopati. Med odmevnejše nastope štejeta tiste na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, v baročni dvorani Radovljiške graščine in v Glasbeni šoli Kranj. Repertoar Dua Meraki sega od baročnih mojstrovin za dva glasova do modernejših del 20. stoletja. Leta 2019 je mladi skladatelj Tom Varl Duu Meraki napisal in posvetil skladbo Spomin, ki je napisana po pesmi Ivana Minattija.
sreda, 9. oktobra 2019, ob 18.30 – Glasbena šola Kranj
četrtek, 10. oktobra 2019, ob 19.30 – Slovenska filharmonija Ljubljana

november – Naja Mohorič, harfa
Naja Mohorič je po končanem šolanju na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski v Velenju pri prof. Daliborju Bernatoviću nadaljevala študij na Civica scuola di musica Claudio Abbado (Milano, Italija) pri prof. Irini Zingg. Kot solistka je nastopala s Slovensko filharmonijo ob 60-letnici Glasbene šole Fran Korun Koželjski, sodelovala je tudi s Pihalnim orkestrom Premogovnika Velenje, NOVA filharmonijo, orkestrom Brianza Classica ter simfoničnim orkestrom velenjske glasbene šole. Kot prva Slovenka je lani nastopila na Festivalu harf v Riu de Janeiru, v karieri pa je zabeležila še številne nastope, med drugim solistični nastop na Festivalu Lent. Je prvonagrajenka in prejemnica vrste zlatih plaket na številnih domačih in mednarodnih tekmovanjih.
četrtek, 21. novembra 2019, ob 19.30 – Slovenska filharmonija Ljubljana

januar – Trobilni kvintet AG
Trobilni kvintet AG sestavljajo trobentar Tobija Hrastnik, študent 3. letnika pri prof. Juretu Gradišniku, Kristjan Zupan, ki obiskuje 1. letnik magistrske stopnje trobente pri prof. Francu Kosmu, hornist Marko Arh, študent 2. letnika magisterija pri prof. Boštjanu Lipovšku, pozavnist Žan Kopše, ki je lani začel izobraževanje pri prof. Dušanu Kranjcu, in tubist Uroš Menegatti, študent 1. letnika v razredu prof. Josefa Steinböcka. Kvintet je pod mentorskim vodstvom prof. Jureta Gradišnika na letošnjem tekmovanju TEMSIG prejel zlato priznanje in osvojil 1. mesto v najvišji starostni kategoriji, letos pa so nastopili tudi na slovesnem sprejemu britanskega princa Edwarda na Ljubljanskem gradu.
četrtek, 16. januarja 2020 – Slovenske Konjice (ura in lokacija bosta sporočeni naknadno)
sreda, 22. januarja 2020, ob 19.30 – Celjski dom Celje
četrtek, 23. januarja 2020, ob 19.30 – Slovenska filharmonija Ljubljana
četrtek, 30. januarja 2020 – Koper
(ura in lokacija bosta sporočeni naknadno)

februar – Les petits couchons
Trio les petits chousons sestavljajo maturanti Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, in sicer klarinetist Miha Grmek Seražin, ki je končal izobraževanje v razredu prof. Jožeta Kotarja, pianistka Ana Kosmač, ki je maturirala v razredu Sijavuša Gadžijeva, in violinistka Urška Gutnik iz razreda prof. Žige Branka. V trio so se povezali ob začetku lanskega šolskega leta v okviru pouka komorne igre in že septembra izvedli dva nastopa na Gozdarski zbornici Slovenije ter na Vrhniki, kjer so nastopili v okviru obletnice glasbene šole. Večkrat so nastopili tudi na javnih nastopih konservatorija ter na drugih recitalih posameznih članov skupine.
četrtek, 6. februarja 2020 – Slovenske Konjice (ura in lokacija bosta sporočeni naknadno)
ponedeljek, 10. februarja 2020 – Glasbena šola Ilirska Bistrica
sreda, 12. februarja 2020, ob 19.30 – Celjski dom Celje
četrtek, 13. februarja 2020, ob 19.30 – Slovenska filharmonija Ljubljana
sreda, 19. februarja 2020 – Glasbena šola Murska Sobota

marec – Veronika Brecelj, violina
Veronika Brecelj od leta 2017 opravlja magisterij violine pri prof. Silvii Marcovici na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Dodiplomski študij je pred tem končala na Univerzi za umetnosti v Berlinu v razredu prof. Tomasza Tomaszewskega, kamor je bila sprejeta pri 17 letih. Veronika je zmagovalka več državnih in mednarodnih tekmovanj, za številne domače in mednarodne umetniške dosežke ji je Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani podelil Škerjančevo nagrado. Kot solistka je nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in s Komornim orkestrom Slovenske filharmonije. Predstavlja se na številnih samostojnih recitalih na festivalih v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Poljski, Nemčiji in na Nizozemskem.
sreda, 4. marca 2020, ob 19.30 – Celjski dom Celje
četrtek, 13. marca 2020, ob 19.30 – Slovenska filharmonija Ljubljana

april – Lovro Korošec, bariton, in Barbara Verhovnik, klavir
Baritonist Lovro Korošec je študent na Oddelku za solopetje Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, kjer obiskuje 2. letnik dodiplomskega študija pri red. prof. Pii Brodnik, pianistka Barbara Verhovnik pa študentka 1. letnika magistrskega študija na Akademiji za glasbo, kjer je v razredu profesorja Vladimirja Mlinarića zaključila prvo stopnjo dodiplomskega študija. Barbara in Lovro sta sestrična in bratranec, kar je pripeljalo do številnih sodelovanj, med zadnje velike projekte spada lanski Večer samospevov in opernih arij v domu II. slovenskega tabora Žalec. Letos sta se udeležila seminarja interpretacije samospeva pod vodstvom svetovno znanih umetnic na področju samospeva, sopranistke Marthe Guth in pianistke Erike Switzer.
petek, 20. marca 2020, ob 19.30 – Glasbena šola Celje
četrtek, 26. marca 2020 – Glasbena šola Velenje
ponedeljek, 6. aprila 2020, ob 18.30 – Glasbena šola Kranj
četrtek, 16. aprila 2020, ob 19.30 – Slovenska filharmonija Ljubljana

 

Program GM oder sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana.