Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

50 let Glasbene mladine Slovenije – predstavitev programa

 

 

 

 

Vabimo vas na predstavitev programa Glasbene mladine Slovenije, ki vstopa v svojo 50. sezono delovanja.

Dogodke in vsebine, ki jih pripravljamo v sezoni 2019/20, bomo medijem in zainteresirani javnosti predstavili v

torek, 8. oktobra 2019, ob 12.00 uri,

v Kogojevi dvorani Društva slovenskih skladateljev (Trg francoske revolucije 6 v Ljubljani).

Predsednica Zveze Glasbene mladine Slovenije Pavla Jarc in vodja strokovne službe Nenad Firšt bosta predstavila aktualne programe v novi sezoni: Matinejske koncerte z Orkestrom Slovenske filharmonije, koncerte iz programa Koncert, ki pride k vam in 29. sezono cikla GM oder in priprave na 9. slovensko glasbeno olimpijado, delo glasbene revije Glasna pa bo predstavila urednica Veronika Brvar.

Na pragu nove sezone vas bomo povabili na Akademijo ob 50-letnici delovanja Glasbene mladine Slovenije, ta bo bo januarja 2020, glasbena revija Glasna pa bo svojo 50. jubilej proslavila v mesecu maju prihodnje leto.


Odmeva
do danes …


12. december 1969:
Ustanovni občni zbor Glasbene mladine Slovenije.

Maj 1970: Prva številka revije GMS, ki neprekinjeno izhaja do danes. Razvijala se je od časopisa Glasbena mladina prek revije GM do Muske in zdajšnje Glasne. Od leta 2013 za mlade pisce pripravlja delavnice na poletnih glasbenih taborih.

September 1970: Organizacija prvih koncertov, ki gostujejo na šolah. Do danes je bilo izvedenih več kot 9.000 glasbenomladinskih izobraževalnih programov in delavnic po Sloveniji in v zamejstvu.

Oktober 1970: Prvo mednarodno gostovanje v soorganizaciji GMS, GM Jugoslavije in GM Kanade. Na dvomesečni turneji je trio Lorenz z mezzosopranistko Evo Novšak – Houška izvedel 45 komentiranih koncertov po Kanadi. Mednarodni izmenjalni koncerti so še danes pomemben del koncertne dejavnosti GMS.

Januar 1975: Na prvem glasbenomladinskem kvizu (Mozart in njegova glasba) je sodelovalo 53 ekip iz vse Slovenije, zmagala pa je ekipa Zavoda za slepo in slabovidno mladino. Do leta 1989 se je zvrstilo 10 tematskih kvizov. 

Avgust 1975: V Svetovnem orkestru Mednarodne zveze Glasbenih mladin, ki je od leta 1970 vsako poletje zbral okoli sto mladih glasbenikov z vseh koncev sveta, je prvič sodelovala GMS, njena predstavnica je bila flavtistka Irena Grafenauer. Slovenski glasbeniki, predstavniki GMS, so v orkestru sodelovali ves čas njegovega obstoja.

Avgust 1976: Na domačiji slikarja Lojzeta Veberiča v Seliščih v Prlekiji je potekal prvi Glasbeni tabor GMS. Mentorja sta bila Uroš Lajovic in Tomaž Lorenz, delovala pa je tudi skupina animatorjev. Naslednjih 25 taborov, ki so bili v Vidmu ob Ščavnici, Velenju, Kopru, Dolenjskih Toplicah, Gorenju nad Zrečami, Izoli in Murski Soboti, se je udeležilo več kot tisoč mladih glasbenikov, organizatorjev, animatorjev in glasbenih piscev iz Slovenije, Evrope, Azije, Afrike in Amerike.

Oktober 1982: Prva simfonična matineja GMS z Orkestrom Slovenske filharmonije v novozgrajenem Cankarjevem domu v Ljubljani. Do danes je več kot 460 koncertov simfoničnih matinej obiskalo skoraj 500.000 mladih poslušalcev. 

Julij 1989: V novoustanovljenem Svetovnem zboru Mednarodne zveze glasbene mladine je sodelovala sopranistka Tatjana Vasle. Do danes so v tem zboru vsako leto sodelovali izbrani predstavniki GMS, Svetovni zbor mladih pa je poleti 1999 uspešno deloval v Sloveniji.

November 1991: V prvi seriji cikla GM oder se je na večernih koncertih v Ljubljani, Murski Soboti, Novi Gorici, na Bledu in v Črnomlju predstavil Godalni kvartet Enzo Fabiani. Do zdaj je na več kot 740 koncertih nastopilo prek 500 izbranih mladih izvajalcev, ki so v svojih sporedih krstno predstavili več kot 80 skladb slovenskih skladateljev.

Junij 2005: prvi Najstfest, festival namenjen mladim glasbenikom in skupinam, ki izvajajo razli ne glasbene zvrsti. Do leta 2012 se je zvrstilo 8 festivalov v Ljubljani, Mariboru, Celju in  Žireh.

Marec 2012: Prva Glasbena olimpijada za osnovnošolce in srednješolce v soorganizaciji GMS in Akademije za glasbo UL. Na dosedanjih osmih državnih tekmovanjih je sodelovalo 306 učencev in dijakov, najboljši pa so kot predstavniki Slovenije tekmovali tudi na bienalnih mednarodnih olimpijadah.